El Govern distribuirà gratuïtament a través de les farmàcies productes menstruals reutilitzables a una població potencial de 115.300 dones a Lleida

La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per afavorir l’ús d’aquests productes, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada, i per fomentar el coneixement de la població sobre el cicle menstrual

Montse Bergés defensa la mesura com “un clar exemple de com el Govern aposta per la transformació feminista, aplicant millores concretes per a cadascuna de les dones que les necessiten"

Primera formació a Lleida sobre productes menstruals reutilitzables
La delegada del Govern, Montse Bergés, la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano, la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida, Elena Fuses, i la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón, en el transcurs de la sessió de formació.
{"name":"2023/11/06/15/42/6f7cb29b-d13a-4679-b264-4d771bbc6877.jpg","author":"GTDL","type":"0","location":"0","weight":2062705}


Una setantena de farmacèutics i farmacèutiques de Lleida han assistit avui a la primera sessió de formació organitzada a la demarcació de Lleida pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) a la seu d’aquesta entitat, sobre drets sexuals i reproductius i més concretament, sobre equitat menstrual i l’ús de productes menstruals reutilitzables, que a Lleida es calcula que arribaran a més de 500 professionals. Aquesta sessió inicial a Lleida hi han assistit la delegada del Govern, Montse Bergés; la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano; les directores dels serveis territorials d’Igualtat i Feminismes a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Elena Fuses i Mireia Guivernau, i la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Maria Enrique-Tarancón Delmàs.

Les farmàcies seran les encarregades, durant el primer trimestre de 2024, de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones i persones menstruants de Catalunya. Es tracta d’una mesura inèdita a nivell internacional que té per objectiu garantir el dret a l’equitat menstrual i permetrà escollir entre una copa, unes calces menstruals o compreses de tela, segons la preferència, a través d’un codi QR que es trobarà dins l’aplicació La Meva Salut. Es calcula que podran acollir-se a aquesta mesura al voltant de 2,5 milions de dones, de les quals 115.200 són de Lleida, en edats compreses entre els 10 i els 60 anys (encara que el servei s’oferirà també als casos que s’escapin d’aquesta forquilla d’edat).

Montse Bergés ha ressaltat que, amb la posada en marxa de ladistribució gratuïta a través de les farmàcies de productes menstruals reutilitzables es pretén “acabar amb una injustícia de la qual se n’ha parlat tota la vida però sense haver-se-n’hi donat solucions, com és la de la discriminació que suposa per a les dones el cost dels productes relacionats amb la cura menstrual”. La delegada ha defensat la mesura com “un exemple molt clar de com el Govern aplica la transformació feminista, concretant i fent arribar una millora tan important com aquesta a cadascuna de les persones potencialment beneficiàries”. 

Aquesta jornada té l’objectiu de donar a conèixer el funcionament de la distribució dels productes, resoldre dubtes i reforçar les competències del personal farmacèutic a l’hora d’oferir informació sobre la menstruació i el cicle menstrual i acompanyar en la tria dels productes. La informació personalitzada i l’assessorament de les farmàcies és clau per fomentar l’ús d’aquests productes i afavorir la seva correcta utilització, especialment per les persones que els utilitzen per primera vegada.

Les formacions van arrencar el passat 27 d’octubre a Barcelona i properament aquestes jornades presencials es replicaran als Col·legis Farmacèutics de Tarragona, Girona, a la ciutat de Tortosa, i es continuarà la formació en format en línia. Es preveu que es puguin arribar a formar 11.600 farmacèutics i farmacèutiques de tota Catalunya.

Equitat menstrual: Informació, accés i assessorament

Elena Fuses ha explicat que Igualtat i Feminismes vol “estendre la formació sobre el cicle menstrual perquè deixi de ser tabú i perquè es deixin enrere mites i estigmes que encara acompanyen al fet de menstruar o de la menopausa, entre altres, que poden tenir conseqüències greus en la salut de les dones”.

Segons l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió, Òmnibus de la Generalitat de Catalunya (2023), la percepció majoritària de les persones que hi han participat és que no es parla prou sobre la menstruació. Per exemple, el 51% de les persones enquestades consideren que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, i el 43% pensen que caldria parlar-ne més a l’escola. En el cas de la perimenopausa i la menopausa (climateri), aquesta invisibilització és encara més acusada que amb la menstruació. El 71% de les dones opinen que no se’n parla prou als mitjans de comunicació, un 56% consideren que tampoc se’n parla suficient en l’àmbit privat, i el 51% opinen el mateix pel que fa als centres de salut.

A més, els mites i creences encara vigents dificulten el coneixement del propi cos i, per tant, la possibilitat de tenir-ne una cura adequada i de viure aquestes etapes de manera positiva. Aquesta realitat condueix també a una manca de tractament dels símptomes físics i emocionals derivats del reajustament hormonal que es produeix durant el climateri.

En definitiva, la manca d’informació veraç sobre què és la menstruació o la menopausa, les discriminacions i prejudicis entorn aquests processos, i la dificultat d’accés a productes menstruals adequats per a cada persona són vulneracions dels drets sexuals i reproductius. És clau doncs l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ que busca portar a totes les llars de Catalunya productes menstruals reutilitzables i acompanyar-los d’informació de qualitat. Disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital és imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.

Per la seva banda, Maria Enrique-Tarancón ha afirmat que encara hi ha força desconeixement dels productes menstruals reutilitzables, especialment en determinats entorns socioculturals i en algunes franges d’edat. La presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics s’ha mostrat convençuda que la majoria de les 201 farmàcies de la demarcació col·laboraran en la prestació d’aquest servei (la col·laboració és voluntària), perquè "la xarxa d’aquests establiments pot permetre garantir la universalitat del servei, un fet que és especialment palès en entorns rurals i de micropobles”.

Els i les professionals faran assessorament personalitzat davant de l'elecció dels mètodes de recollida del sagnat i faran l’acompanyament per orientar-les envers aquelles opcions que s’adaptin més a cada cas partint de les següents premisses: explicaran d'una manera senzilla quins són els productes menstruals disponibles que es reparteixen i que es poden escollir; acompanyaran en l’elecció del producte que més s'ajusta a les necessitats de cada persona i per últim obriran un espai on cada dona i persona menstruant senti que pot expressar-se i compartir les seves opinions, dubtes i inquietuds.

La meva regla, les meves regles

El Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya van presentar a finals de setembre els detalls de la distribució gratuïta i universal de productes menstruals reutilitzables a totes les dones de Catalunya inclosa en el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del Departament.

Podran escollir un d’aquests tres productes: una copa menstrual, dues compreses de tela o unes calces menstruals en funció del que millor s’adapti a les seves necessitats. Les persones que compleixin els criteris per accedir als productes, podran obtenir un codi QR, individual i intransferible, a través de l’espai web o l’aplicació per a mòbil de La Meva Salut i dirigir-se a la farmàcia per obtenir aquell producte de la seva preferència.

El repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables forma part del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes amb la participació de tots els departaments. El pla conté una seixantena de mesures i planteja actuacions en set àrees de treball: l’educació menstrual en la infància, l’adolescència i la joventut; l’educació menstrual en l’àmbit de la intervenció sociocomunitària; l’accessibilitat a productes i espais adequats com la distribució universal de productes reutilitzables i la instal·lació de dispensadors de productes menstruals orgànics en equipaments i serveis públics; les mesures en l’àmbit laboral; la formació de professionals; el foment de la recerca i el coneixement, i la divulgació i sensibilització. Es tracta d’un pla de treball emmarcat en el desenvolupament de l’Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, que aprofundeix en els drets reconeguts i també n’introdueix de nous, com el dret a l’equitat menstrual.

De fet, el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 va rebre a finals d’octubre el premi Rezero després d'haver estat reconegut com una de les millors iniciatives anuals en Residu Zero per empreses, administracions públiques, entitats i comerços.

1  

Imatges

Imatge de la sessió de formació a Lleida

Imatge de la sessió de formació a Lleida 2025847