La delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea ha organitzat aquest dimecres 29 de març l'acte ‘The Climate We Want: Changing the Climate Narratives to Address the Green Transition’ a l’Espai Catalunya Europa a Brussel·les.

L'esdeveniment ha permès reunir membres de diferents sectors, tant del públic i del privat com de l'acadèmic, per debatre sobre possibles noves narratives al voltant de l'adaptació al canvi climàtic. Durant el seu discurs, el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Leonardo Bejarano ha explicat breument l’estratègia catalana d’adaptació al canvi climàtic pel període 2021 – 2030 adoptada el passat 17 de gener de 2023. “A Catalunya ens agrada ser pioners en pensar en el futur”, ha afirmat Bejarano. “El canvi climàtic afecta a tothom, per tant s’ha d’actuar conjuntament amb una actitud positiva i no de bloqueig”, ha continuat. Segons Bejarano, l'adaptació al canvi climàtic “s’ha de fer de manera conjunta, tenint en compte els rols i capacitats de cadascú”.

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, ha estat l’encarregat d’inaugurar l’esdeveniment que ha reunit prop d'una cinquantena de persones. Centelles ha destacat el compromís de Catalunya per “seguir construint aliances i treballar conjuntament amb nous i vells socis, per establir objectius ambiciosos i justos en l’acció climàtica i la transició verda”.

La Comissió Europea, acadèmics i els sectors privat i públic han participat a la taula rodona

La Comissió Europea ha estat representada a l’esdeveniment per Irene Bonvissuto, de la Direcció General d’Acció Climàtica. Bonvissuto ha destacat que “Catalunya va ser una de les primeres regions en signar la Carta de la Missió d’Adaptació al Canvi Climàtic de la Comssió Europea” i que “des de la Comissió estem encantats que Catalunya contribueixi en aquesta experiència europea”.

Els acadèmics Edward W Maibach (Universitat George Mason, EUA) i Keith Hyams (Universitat de Warwick, Regne Unit) han centrat les seves intervencions en la importància de canviar la narrativa del canvi climàtic per conscienciar els ciutadans i "que puguin demanar als seus líders polítics que facin les accions necessàries en temes climàtics” ha remarcat Maibach.

Clara Calbet, de la cooperativa catalana Som Energia, també ha intervingut a l’esdeveniment com a part del sector privat compromès amb la lluita contra el canvi climàtic: “Volem transformar el model energètic perquè estigui en mans dels ciutadans”. La co-fundadora de la marca de vestir ètica i ecològica Bonjour Maurice, Céline Lejeune, també ha reforçat el missatge de Calbet, assegurant que l’adaptació al canvi climàtic està a mans de tot i que és important lluitar-hi també des del món tèxtil. “Si volem tenir un impacte real en la indústria, s’ha de frenar la producció”, ha afirmat Lejeune.

L’acte ha acabat amb una sessió de preguntes i respostes entre el públic i els panelistes, que ha servit per acabar de treure noves conclusions sobre la importància de canviar la narrativa del canvi climàtic i de fer que aquesta involucri diferents actors de la societat.

3  

Imatges

El delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles, ha estat l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment.

El delegat del Govern davant la UE, Ignasi Centelles, ha estat l'encarregat d'inaugurar l'esdeveniment. 54201

El cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Leonardo Bejarano ha participat a l'esdeveniment.

El cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Leonardo Bejarano ha participat a l'esdeveniment. 55263

Els sectors públic i privat, acadèmics d'universitats europees i nord-americanes i representants de la Comissió Europea han participat a l'acte

Els sectors públic i privat, acadèmics d'universitats europees i nord-americanes i representants de la Comissió Europea han participat a l'acte 88929