El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB català, segons un estudi del Govern

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB català, segons un estudi del Govern

query_builder   19 març 2024 15:45

event_note Nota de premsa

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB català, segons un estudi del Govern

  1. Segons dades d’ACCIÓ i Prodeca, és el primer sector de la indústria catalana amb una facturació agregada superior als 48.000 milions d’euros i la generació de més de 175.000 llocs de treball
  2. Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, “l’agroalimentari és un sector clau de la nostra economia, madur i consolidat, però que també mira cap al futur a través de la innovació”
  3. L’ecosistema agroalimentari a Catalunya està format per les més de 5.000 empreses de la indústria de l’alimentació i begudes, les gairebé 1.000 empreses d’indústria auxiliar i les prop de 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca
  4. Per segments dins el sector de la indústria alimentària, els que més facturen són les indústries càrnies (32% del total), els productes per a l’alimentació animal (17%) i els productes vinculats al sucre, la xocolata, el cafè i la confiteria (8%)


El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB (el 19,7%, concretament) i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors. En el seu conjunt, el sector agroalimentari genera una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupa a 175.600 persones. Ho ha donat a conèixer aquest dimarts el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, des de la Fira Alimentaria, on ha presentat algunes de les dades més destacades de l’actualització de l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i Prodeca -l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural-.

Segons el conseller Torrent es tracta d’“un sector clau de la nostra economia, madur i consolidat, però que també mira cap al futur a través de la innovació”. En aquest sentit, ha remarcat la importància dins el sector d’un “segment clarament de futur com el de la proteïna alternativa, que presentem amb 10 empreses al pavelló Catalonia d’ACCIÓ”; així com “dels reptes tecnològics que han llançat grans empreses catalanes del sector i que ja estan trobant la resposta per via de pimes i startups a l’Open Innovation Challenge”.

El sector agroalimentari a Catalunya està format per tres grans àmbits. Per una banda, el conformen les gairebé 55.000 explotacions agrícoles, ramaderes i de pesca del sector primari, que generen 6.040 milions d’euros de facturació i donen feina a més de 55.000 persones. De l’altra, , el gruix del sector es troba en la indústria de l’alimentació i begudes, formada per 5.017 empreses que concentren més de 31.700 milions d’euros de vendes i ocupen vora 93.000 persones treballadores. Finalment, l’agroalimentari el completa la indústria auxiliar directament vinculada al sector, on hi ha 872 empreses que generen més de 10.400 milions d’euros i reuneixen prop de 28.000 treballadors.

Pel que fa als principals segments del sector, l’estudi ressalta la gran diversitat dels productes agroalimentaris amb origen a Catalunya. En aquest sentit, dins del marc de la indústria alimentària, els que tenen un major pes sobre la facturació a Catalunya són les indústries càrnies (32% del total), seguides pels productes per a l’alimentació animal (17%), el sucre, xocolata, cafè i productes de confiteria (8%) o els olis (7%).

Dins d’aquesta gran diversitat de productes agroalimentaris de Catalunya, l’estudi posa en valor alguns dels seus elements i el seu repartiment territorial. Per exemple, la importància dels verticals del food service i el food retail. Però també una indústria càrnia assentada i diversificada que factura més de 10.000 milions d’euros; el potencial en la producció de vins i caves, que compta amb 12 denominacions d’origen amb gairebé 7.000 viticultors inscrits (dades de 2022). I també la producció d’oli d’oliva, amb cinc denominacions d’origen concentrades principalment a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Finalment, l’informe ressalta com a àmbit emergent l’impuls de la proteïna alternativa, que ja compta amb més de 100 empreses i una facturació que supera els 250 milions d’euros. Precisament aquesta nova tendència, que pretén reduir el consum de proteïna animal, és el protagonista del Pavelló Catalonia d’ACCIÓ a la Fira Alimentaria amb la presència com a expositores de 10 empreses catalanes centrades en la producció plant-based.

Potència exportadora

Un altre dels aspectes que aborda l’estudi és el potencial exportador del sector. De fet, Catalunya es manté per quart any consecutiu com el primer territori exportador agroalimentari de l’Estat (22% del total), per davant d’Andalusia. L’any 2023, Catalunya va exportar productes agroalimentaris per valor de 15.327 milions d’euros (un 15% del total de les exportacions catalanes) i compta amb una base de més de 3.000 empreses exportadores regulars en aquest àmbit.

La carn i els embotits (35% del total), són el producte català amb més vendes a l’exterior, seguit pel fine food-multiproducte (31%), les fruites i horta (9%), els olis vegetals (8%) i els vins (4%).

Catalunya, destí líder internacional en inversió estrangera agroalimentària

El potencial català en el sector agroalimentari genera una important atracció d’inversió estrangera directa amb la presència a Catalunya dels principals líders mundials d’aquest mercat. Durant el període 2019-2023, fins a 41 projectes d’inversió estrangera van comportar la captació de 697,6 milions d’euros (un 5% més que en el quinquenni anterior).

Durant el mateix període 2019-2023, Catalunya ha estat el cinquè territori de la Unió Europea en nombre de projectes d’inversió estrangera i ha captat el 3,3% de la inversió de capital i el 3,1% dels llocs de treball creats al continent. En aquests darrers cinc anys, empreses internacionals com Lidl, Nestlé, Aldi, Haribo o Bimbo han realitzat inversions a Catalunya.

Més enllà de la riquesa i diversitat del sector agroalimentari, l’estudi també apunta com a principals raons de l’atractiu internacional de Catalunya en aquest sector qüestions com la potència logística, on hi juguen un paper clau els Ports de Barcelona i Tarragona; així com el fet de disposar d’un ecosistema de suport de primer nivell. En aquest sentit, s’assenyala la importància de comptar amb fires internacionals com Alimentària, la presència de més de 140 startups agritech i foodtech, i disposar de centres de recerca agroalimentària i gastronòmica de primer nivell com l’IRTA.

Tendències i reptes de futur

Finalment, l’estudi recull les principals tendències mundials del sector i els seus reptes de futur més immediats. En aquesta línia, aspectes com la sostenibilitat i adaptació al canvi climàtic s’erigeixen en un element indispensable, així com l’auge en l’interès per l’alimentació saludable o l’aplicació de noves tecnologies en la denominada ‘Restauració 4.0’. Així mateix, també assenyala que les tecnologies agroalimentàries permetran impulsar nous aliments i aplicar tecnologies de la Indústria 4.0 a la seva producció.


@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials


4  

Imatges

El conseller Torrent al Pavelló Catalonia d'Acció a la Fira Alimentària.

El conseller Torrent al Pavelló Catalonia d'Acció a la Fira Alimentària. 704656

El conseller Torrent ha visitat els expositors del Pavelló Catalonia.

El conseller Torrent ha visitat els expositors del Pavelló Catalonia. 629791

El conseller Torrent, durant la visita als estands d'empreses catalanes.

El conseller Torrent, durant la visita als estands d'empreses catalanes. 558162

El conseller Torrent, amb els expositors.

El conseller Torrent, amb els expositors. 565140

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined