La 080 Barcelona Fashion ha acollit per segon any consecutiu l¿única desfilada de moda inclusiva que es fa a l¿Estat amb l¿organització de la pasarel·la de la marca Free Form Style, una firma de Mataró pionera en el disseny de moda adaptada a persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional.

Verge: "La pressió estètica imposa que el valor social de les dones és la seva bellesa i la 080 i la desfilada de Free Form Style trenca aquest relat"

query_builder   11 abril 2024 19:00

event_note Nota de premsa

Verge: "La pressió estètica imposa que el valor social de les dones és la seva bellesa i la 080 i la desfilada de Free Form Style trenca aquest relat"

  1. La 080 Barcelona Fashion acull per segon any consecutiu l'única desfilada de moda inclusiva de l’Estat
  2. La passarel·la forma part de les mesures recollides dins el Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica presentat recentment pel Departament d’Igualtat i Feminismes
  3. La consellera d’Igualtat i Feminismes i la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya han destacat l’aposta de la marca Free Form Style i de la 080 en la lluita contra la pressió estètica
  4. “La creativitat és un element cabdal en la industria de la moda, i la creativitat també vol dir trobar les millores solucions. Encoratgem a les firmes de moda a anar més enllà, a fer les coses diferent” ha afirmat la consellera Verge

La 080 Barcelona Fashion ha acollit per segon any consecutiu l’única desfilada de moda inclusiva que es fa a l’Estat amb l’organització de la pasarel·la de la marca Free Form Style, una firma de Mataró pionera en el disseny de moda adaptada a persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional.

Aquesta desfilada forma part de les mesures recollides dins el Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica 2023-2026, que va presentar el Departament d’Igualtat i Feminismes ara fa un any. Es tracta d’un pla impulsat per l’Institut Català de les Dones i que inclou una seixantena d’accions en àmbits com la moda, l'audiovisual, l'esport, el món laboral, l'educació o la salut.

La marca Free From Style ha presentat la col·lecció Work in Progress, inspirada en la vestimenta de treball de mitjans del segle XIX als Estats Units i feta en col·laboració amb el dissenyador Manuel Bolaño. Els dissenys d’aquesta marca normalitzen la diversitat física i dignifiquen tota mena de cossos.

La desfilada ha comptat amb un càsting de models amb diferents diversitats funcionals, com els nedadors olímpics Sarai Gascón i Chus Collado, l’activista Regina Martínez -que divulga a les xarxes socials des del compte @nimasnimano- i diferents models amb ceguesa o amb cadires de rodes.

A la desfilada hi han assistit la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre; la directora de l’Institut Català de les Dones, Èlia Soriano Costa, i la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, Agnès Russiñol Amat. Després de l’acte, han mantingut una trobada amb les fundadores de la marca, Marina Vergés i Carolina Asensio.

“La dissenyadora de moda Vivienne Westwood, deia: ‘Dissenyo moda per ajudar la gent a expressar la seva personalitat” ha parafrasejat la consellera Verge en l’arrencada de la seva intervenció. “I quan deia gent, volia dir, tots els cossos, totes les persones. Que tothom es pugui sentir representat en aquesta manera d'expressar la personalitat. I aquest és l'esperit que recull la firma catalana de moda Free Form Style, que fa que les peces s’adaptin a les necessitats de les persones i no al revés.

Verge ha afegit que “aquesta és una feina importantíssima, perquè cal normalitzar absolutament tots els cossos. No hi ha cossos fora de norma, i això ho està promovent de manera molt forta, la 080 Barcelona Fashion Week. De fet, l'any passat vam viure un moment històric quan, per primera vegada, tant a Catalunya, com arreu de l'estat, es va incloure una desfilada de moda inclusiva que trencava tots els canons, que normalitzava tota la diversitat i que ja forma part de l'ADN de la 080”.

Finalment, la consellera ha fet una crida a les empreses i les marques de moda a combatre activament la pressió estètica “la creativitat forma part del que és la indústria de la moda, és un element cabdal, i la creativitat ha de voler dir, tenir la capacitat de fer les coses millor, de trobar les millores solucions. Encoratgem des d'aquí a les firmes de moda, a anar més enllà, a fer les coses diferent, a trencar aquests canons que ens han estat imposant una determinada manera d'entendre, no només la moda, sinó també quins són els cossos ideals” i ha recordat quela desfilada forma part del Pla d’Acció per combatre la Pressió Estètica.

La directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), Agnès Russiñol i Amat, ha destacat que el “080 és una plataforma que el seu principal objectiu és donar visibilitat als dissenyadors, dissenyadores i marques de moda”. També ha subratllat que “la sostenibilitat i la diversitat ja formen part de l’ADN dela 080. El que toca ara, és normalitzar”. I ha remarcat que “la novetat d’aquesta edició és la relació de la moda amb altres disciplines artístiques, com l’art digital i la música”.

Ampli espectre de models

A més de la desfilada, la 080 Barcelona Fashion aposta per un càsting divers i inclusiu on tot els cossos i identitats puguin ser representades, un reflex de la societat i dels canvis.

En aquest sentit, ha fet una curada i exhaustiva recerca de models per fer de la plataforma de moda catalana un catalitzador dels valors i atributs que suposen un ferm compromís amb l’entorn social, la diversitat i els feminismes.

Impulsar bones pràctiques en el sector de la moda

A més d’aquesta passarel·la de sensibilització sobre la neutralitat corporal i sobre la discapacitat, el Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica inclou altres mesures dirigides a impulsar bones pràctiques i enfortir els drets de les persones consumidores en el sector de la moda. 

“La pressió estètica genera violència simbòlica envers les dones i les nenes, genera uns ideals molt difícils d'assolir, de cossos irreals que generen escletxes molt petites per les quals, cap cos hi pot passar, ni els de les dones, ni els de les nenes. Genera molt patiment, molta baixa autoestima, molts trastorns de la conducta alimentària i que a més imposa, no només uns cossos determinats, sinó també que el valor social de les dones és la seva bellesa” ha destacat Verge.

El Pla preveu un gran acord de país amb les principals marques de moda per fomentar la neutralitat corporal, és a dir, l'acceptació del mateix cos tal com és sense valoracions estètiques positives ni negatives, així com assegurar la disponibilitat, a tots els establiments físics, de talles adequades per a tots els cossos. 

A més d’incidir en el sector de la moda, el Pla d’Acció per Combatre la Pressió Estètica treballa en diversos àmbits, entre ells, el de l'alimentació, el consum, l'audiovisual, l'esport, el món laboral, l'educació i la salut. El document és el resultat d'un treball conjunt amb les entitats i activistes vinculades a la lluita contra la pressió estètica i els diferents departaments de la Generalitat. La seixantena d’accions que inclou es desenvoluparan entre els anys 2023-2026, amb un pressupost inicial de 10,6 milions d’euros.

3  

Imatges

Moment en la pasarel·la de la marca Free Form Style

Moment en la pasarel·la de la marca Free Form Style 1452655

Moment en la pasarel·la de la marca Free Form Style II

Moment en la pasarel·la de la marca Free Form Style II 1176740

Fotografia de grup amb les dues conselleres, la directora de l'ICD, la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i dues models.

Fotografia de grup amb les dues conselleres, la directora de l'ICD, la directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i dues models. 1473210

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined