Tània Verge Mestre i Ilhan Omar

La consellera Verge es reuneix amb la congressista demòcrata Ilhan Omar per defensar una aliança feminista global

query_builder   21 març 2024 10:05

event_note Nota de premsa

La consellera Verge es reuneix amb la congressista demòcrata Ilhan Omar per defensar una aliança feminista global

  1. Verge s’ha reunit al Capitoli amb Ilhan Omar, que ha volgut conèixer de primera mà les polítiques d’igualtat que s’estan duent a terme a Catalunya
  2. Verge també s'ha trobat a Washington amb la presidenta de l'organització feminista National Organization for Women (NOW)
  3. La consellera ha participat també en una conversa oberta amb estudiants a la universitat de Georgetown
Tània Verge Mestre i Ilhan Omar{"name":"2024/03/21/10/02/3cdca94c-faca-4958-b543-19aff006de84.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":85296}

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, s'ha reunit aquest dimecres a Washington amb la congressista demòcrata Ilhan Omar, una de les representants més destacades en la defensa dels drets de les dones i de les persones migrants i refugiades de la cambra nord-americana. La congressista Omar ha mostrat un gran interès per l’existència d’un departament d’Igualtat i Feminismes a Catalunya i especialment per les polítiques que està duent a terme. En la reunió, que ha durat aproximadament una hora, la consellera i la congressista han compartit la necessitat d’unir esforços en la defensa i garantia dels drets de les dones, les persones LGBTI+ i les persones migrants i refugiades davant l’auge de grups antidrets. El delegat del Govern als Estats Units i el Canadà, Isidre Sala Queralt, i la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, han acompanyat la consellera.

"Cal més que mai una aliança internacional feminista per fer avançar els drets de les dones i també per protegir-los davant l’amenaça dels grups antidrets. I calen més governs i polítiques desacomplexadament feministes, i això inclou també els drets de les persones LGBTI i l’antiracisme ", ha defensat Verge, que s’ha mostrat convençuda que “l’aconseguirem gràcies a les moltes aliances que hem teixit durant la participació en la conferència pels drets de les dones de les Nacions Unides i de reunions amb prestigioses organitzacions i personalitats que veuen en Catalunya un espai d’esperança en la defensa i garantia dels drets humans.”

Omar és una coneguda política i activista somali-estatunidenca de Minnesota que, el 2019, va esdevenir la primera refugiada africana i una de les primeres dues dones musulmanes a ser elegides com a representants Congrés. La congressista s'ha interessat especialment per les polítiques sobre drets sexuals i reproductius, com el repartiment universal de productes menstruals reutilitzables gratuïts a totes les dones de Catalunya; pel Pla d’acció contra el racisme, que inclou mesures de tots els departaments del Govern per corregir les desigualtats i vulneracions de drets que comporta el racisme; i pel Pla de defensores.

La comunitat internacional s’interessa per les polítiques catalanes d’igualtat

Durant el viatge a Washington, la consellera Verge també s'ha reunit amb la presidenta de l'Organització Nacional de les Dones, National Organization for Women (NOW), Christian F. Nunes. Aquesta organització feminista, fundada el 1966, consta de 550 capítols repartits entre els 50 estats, amb 500.000 sòcies, la base més gran del país. Considerada, així, una de les organitzacions feministes més importants dels EUA, NOW lluita per la igualtat constitucional, la justícia econòmica, els drets reproductius i en contra de la violència contra les dones.

Nunes n'és presidenta des del 2020. Com a segona presidenta afroamericana en la història de l'organització, la persona racialitzada més jove i la presidenta més jove en més de 40 anys, Nunes dirigeix l'organització a través d'una mirada interseccional, gestionant una coalició diversa d'activistes de base per treballar contra el sexisme i el racisme estructurals. Una visió que coincideix plenament amb les polítiques que s’estan duent a terme des del departament d’Igualtat i Feminismes i que Nunes ha qualificat de “molt inspiradores”.

D'altra banda, Verge també s'ha reunit amb Alexa Chopvisky, directora executiva del The Women's Foreign Policy Group (WFPG), per parlar de la importància de les dones en la política exterior als Estats Units i sobre com avançar cap a polítiques d'exteriors més feministes. Aquesta organització, fundada fa més de 28 anys, apodera i fa avançar el lideratge de les dones en els afers internacionals mitjançant programes de polítiques globals d’avantguarda amb dones líders destacades, programes de mentoria i xarxes de primer nivell amb professionals de la política exterior.

En una altra reunió, que ha tingut lloc aquest dimarts al matí a la seu de la Delegació del Govern a Washington, la consellera s'ha reunit amb Ipas, una organització no governamental que des del 1973 treballa a escala global per avançar cap a la justícia reproductiva, tot ampliant l'accés a l'avortament i l'anticoncepció.

Més tard, Verge s'ha trobat amb tres de les principals consultores polítiques feministes de l'Amèrica del Nord: Cathy Allen, catedràtica de Ciències Polítiques a la Universitat de Washington i directora del The Connections Group, que ha assessorat 63 candidates feministes de 65 països diferents d'arreu del món; Sue Hammell, exministra de Feminisme i Drets de la Dona al Govern de British Columbia, al Canadà; i Deidre Malone, presidenta del National Women's Political Caucus of the USA: fundada el 1971, aquesta és una de les primeres organitzacions per als drets de les dones dels EUA.

Finalment, Verge s'ha reunit amb Kehinde Ajayi, directora del Programa d'Igualtat de Gènere i Inclusió del think tank Center for Global Development. Fundat el 2004 per dur a terme investigacions independents per a la prosperitat global, aquest centre treballa per reduir la pobresa global mitjançant una investigació innovadora que impulsa polítiques i pràctiques millors per part dels responsables de la presa de decisions del món. La igualtat de gènere i la inclusió és un dels àmbits clau del seu treball.

Tània Verge Mestre a Georgetown University{"name":"2024/03/21/10/04/e4fdd2b6-fdf4-4c62-a345-0ddcc1798d6e.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":71035}

La consellera explica les polítiques del departament a dues universitats nord-americanes

Les polítiques del departament també han despertat l’interès de les universitats nord-americanes. Durant el viatge als Estats Units, Verge ha presentat les polítiques del departament a la City University of New York (CUNY) i a la universitat de Georgetown. A CUNY, la consellera ha parlat dels drets sexuals i reproductius a Catalunya, convidada pel prestigiós catedràtic de Ciències Polítiques George Andreopoulos, fundador del Center for International Human Rights a la institució acadèmica pública de la ciutat. Amb el títol “Embedding a human rights approach in policymaking: The National Strategy for Sexual and Reproductive Rights in Catalonia" (“Introduir els drets humans en les polítiques: l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius a Catalunya”), Verge ha explicat l’eix de transformació feminista del pla de govern, i com aquesta estratègia no només reforça la garantia de drets ja reconeguts, com l'accés a l'avortament, la contracepció a llarg termini o l’atenció sanitària especialitzada per a persones trans, sinó que també n’introdueix de nous.

A Georgetown, Verge ha participat en un acte titulat "A Talk with Tània Verge Mestre," on també hi ha parlat Lamis Kattan, professora d'Economia i professora visitant a la McCourt School of Public Policy (Escola McCourt de Polítiques Públiques), i Nadia E. Brown, professora i responsable del Programa d'Estudis de Gènere de la universitat, que ha actuat de moderadora.

L'acte l'han organitzat conjuntament el Programa d'Estudis de Gènere, la Iniciativa Gender+ Justice, l'Escola de Polítiques Públiques McCourt, la Iniciativa per les Dones en les Polítiques Públiques, el Centre per les Dones, el Centre de Recursos LGBTQ, i el Disability Cultural Center de la Universitat de Georgetown.

Trobada amb la comunitat catalana a Washington

Durant el viatge, la consellera ha participat en una trobada amb els catalans i catalanes que resideixen a la capital americana. L’acte, organitzat per la Delegació del Govern als Estats Units i al Canadà, va incloure una tertúlia amb dones de la comunitat que destaquen en àmbits com l’acadèmic, la salut, l’esport i les finances. Hi van participar la catedràtica en polítiques a la Universitat de Georgetown, Laia Balcells, la cofundadora d’Onconecta i referent mundial de la lluita contra el càncer, Anna Cabanes i Aina Moliner, que va arribar a Washington DC amb una beca de futbol i actualment treballa en el món de les finances.

Amb aquesta trobada, Verge ha tancat el seu viatge oficial als Estats Units. La consellera ha viatjat a Washington després de ser a Nova York la setmana passada amb motiu de la 68a Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones de les Nacions Unides, on va representar el Govern de Catalunya.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined