La consellera Núria Parlon ha clos avui a Igualada una jornada tècnica on s’ha fet balanç d’aquesta dècada de coordinació i actuació en situacions d’alt risc o d’incendi forestal
Durant el 2024 el Pla Alfa va estar activat gairebé la meitat de l’any (150 dies), de manera que es va retirar el mecanisme de reconnexió automàtica de més de 27.000 línies de mitjana i alta tensió per evitar possibles ignicions
La consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, ha clos la jornada tècnica “Deu anys de treball conjunt per la prevenció d’incendis” que s’ha celebrat avui a Igualada en motiu del desè aniversari del conveni de col·laboració del Cos d’Agents Rurals i Endesa pel que fa a la prevenció dels incendis forestals. Les jornades han servit per fer balanç des del 2015 fins ara, i per posar el focus en els reptes de futur amb el compromís d’ambdues parts de seguir treballant conjuntament en la protecció i preservació del medi natural, tenint en compte que el context de canvi climàtic ha fet incrementar els dies en què incrementa el perill d’incendi forestal a Catalunya.

La consellera ha posat en valor el conveni de col·laboració entre el Cos d’Agents Rurals i Endesa i ha assegurat que “ha de marcar com una línia de treball en la gestió de les emergències, en totes les seves fases ,i també en la fase de la prevenció que és molt important”. La consellera també ha posat de relleu “la importància de disposar d’instruments que són robustos que són sòlids, però també la col·laboració i aquesta capacitat de treball publicoprivada per garantir un bon funcionament” de la prevenció.
Per part seva, la directora general d’Agents Rurals, Elisenda Pérez Esteve, hi a afegit: “aquest conveni l'estem complint de manera estricta les dues parts i això ens està funcionant: s'han reduït el nombre d'incendis que podien provocar les línies elèctriques i ha aconseguit que hi hagi una col·laboració entre totes les persones que hi treballen i el cos d'Agents Rurals”.
Durant la jornada també ha intervingut Francesc Alemany, director de la xarxa de distribució d’Endesa a Catalunya , que ha explicat que “un 70% de les nostres infraestructures elèctriques passa per zones forestals, cosa que ens obliga a actuar amb la màxima responsabilitat per a minimitzar qualsevol risc”. Alemany ha afegit que “com a novetat, i gràcies a la digitalització, hem posat en marxa un sistema d’avisos proactius als ajuntaments en el moment en que detectem que estan afectats pel Pla Alfa, informant-los del protocol establert en cas d’interrupció del subministrament. L’objectiu és que tothom entengui que la preservació del medi natural és un objectiu compartit i que cal adaptar la nostra operativa diària de gestió de la xarxa elèctrica al mapa de perill d’incendi diari que es realitza des de la Direcció General dels Agents Rurals”.

Durant la jornada s’ha celebrat una taula rodona moderada per Jaume Torralba, cap de l’àrea regional de Barcelona, en què han intervingut la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez, la directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, en el director general de Boscos i Gestió del Medi, Jaume Minguell, i el director de la xarxa de distribució d’Endesa a Catalunya, Francesc Alemany. Cassany ha fet balanç en la seva intervenció de la incorporació del pla ALFA al pla INFOCAT en la campanya 2024.
Prèviament, l’inspector en cap del Cos d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha fet una exposició sobre el Pla Alfa i la seva importància en la prevenció d’incendis forestals. Ha posat en valor aquest pla "pel seu alt grau de coneixement per part de la ciutadania i pel fet que te un paper fonamental per crear consciencia del perill d'incendi de cada moment”.
El subdirector en programes de Protecció Civil de la Generalitat, Sergio Delgado, ha realitzat una ponència sobre l'articulació del Pla Alfa en el Pla especial d'emergències per Incendis forestals de Catalunya INFOCAT. Delgado ha destacat com l'encaix entre el Pla Alfa i l'INFOCAT afegeix una capa de prevenció que permet ajustar les fases de la gestió del risc d'incendi.
També ha intervingut Xavier Castro, del Servei d'Anàlisi de Perill d'Incendis Forestals del Departament d’Agricultura, ha explicat l’evolució del perill d’incendi des dels grans incendis del 94 i el 98 i la importància del mapa de perill que elaboren diàriament i que permet ajustar amb més precisió la previsió de perill d'incendi. Aquest mapa des de l’any passat té una versió municipal que permet accedir al detall municipal i que ha facilitat enormement tota la gestió dels permisos d’activitats. El Departament d’Agricultura té les competències per elaborar la predicció diària del perill d’incendi a Catalunya i autoritzar les activitats que impliquen foc o simplement perill d’incendi forestal, com poden ser cremes de restes vegetals, llençar petards, fer treballs amb radials i un llarg etcètera.
El Pla Alfa com a referent
El Pla Alfa, un procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals de vigilància, prevenció i control d'activitats de risc davant les situacions de perill d’incendi forestal, es va activar en nivells 2, 3 o 4, durant 150 dies durant el 2024. Això representa gairebé la meitat de l’any, o 3 de cada 7 dies, i posa de manifest la creixent situació de risc d’incendi forestal a Catalunya, en un context de canvi climàtic que accentua la necessitat de mesures preventives.
Dins del protocol establert, una de les mesures clau és la desactivació del sistema de reconnexió automàtica de les línies elèctriques que passen per zones forestals afectades pels nivells 2, 3 i 4 del Pla Alfa. Aquest sistema, que habitualment permet restablir el servei de forma ràpida i automàtica en cas de desconnexió d’una línia, s’anul·la durant els dies de risc elevat d’incendi com a mesura de prevenció. Això suposa un canvi substancial en la gestió de la infraestructura elèctrica.
Durant el 2024, aquesta mesura s’ha aplicat a més de 27.000 línies (22.130 de mitjana tensió i 4.892 d’alta tensió) que conviuen amb l’entorn natural i que travessen zones forestals. En conjunt, a 246 d’aquestes línies ha estat necessari dur a terme una revisió a peu per part dels tècnics, tram a tram, per tal de garantir que es compleixen totes les condicions de seguretat abans de procedir a la reconnexió des del Centre de Control de la companyia.
Un conveni adaptat als nous temps
El primer conveni de col·laboració es va signar l’any 2015 entre el llavors Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Endesa, amb l’objectiu de coordinar actuacions per prendre mesures per disminuir el risc d’ignicions. Des de llavors, el Pla Alfa del Cos d’Agents Rurals és l’eina de gestió del risc d’incendi per a la xarxa de distribució de línies d’alta tensió. Es va renovar el 2023, en aquest cas, entre el Departament d’Interior i la companyia elèctrica amb l’objectiu de seguir coordinant l’actuació en les línies elèctriques ubicades en les zones on hi hagi activat el nivell 2, 3 o 4 del Pla Alfa davant de situacions de perill d’incendi forestal.
El conveni estableix que abans de l’inici de la campanya de prevenció d’incendis a Catalunya, Endesa fa una revisió dels trams de línia elèctrica de mitja i alta tensió passen per zones boscoses dels “Perímetres de Protecció Prioritària (PPP)”.I dins d’aquesta tasca preventiva, també es treballa amb les persones propietàries de les finques per on transcorren les línies elèctriques per tal de poder realitzar les tasques de tala i esporga necessàries per mantenir els corredors tallafocs.
Mesures de prevenció
El Cos dels Agents Rurals i Endesa també tenen establert un protocol d’actuació durant la campanya de prevenció d’incendi que preveu:
•Intercanvi d’informació entre la companyia elèctrica i el Cos operatiu sobre les activacions i desactivacions del Pla Alfa en funció del perill d’incendi forestal.
•Que la distribuïdora d’Endesa, e-distribución, retirarà el mecanisme de reconnexió automàtica de les línies de mitja i alta tensió afectades pels nivells 2, 3 i 4 del Pla Alfa per evitar possibles ignicions en moments d’increment del perill.
•En aquests casos, si es produeix una incidència, l’equip d’Endesa en coordinació amb Agents Rurals, revisa físicament la línia elèctrica per comprovar que no hi hagi cap element de risc envers la pròpia xarxa elèctrica, el medi ambient o el personal dels cossos d’emergències que hi hagi a la zona.
•Un cop realitzada la revisió física, identificada i aïllada la potencial incidència, des del Centre de Control de Distribució es reconnectaria la línia de forma telemàtica.
•També s’estableix especial vigilància i atenció als Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) degut a les característiques de la seva massa forestal.
El conveni també incorpora un protocol d’actuació i coordinació en cas d’un incendi actiu. En aquest cas, s’estableix que els Agents Rurals oferiran suport al personal tècnic de la companyia per tal que puguin treballar de forma segura en la ràpida reposició del subministrament elèctric. I es defineixen mesures de desconnexió de la xarxa que siguin necessàries per facilitar les feines d’extinció d’un incendi amb seguretat.
Es crea una comissió de seguiment entre ambdues parts i es planifica la realització de formació i sessions informatives entre el Cos d’Agents Rurals i els tècnics de distribució i del Centre de Control d’Endesa a Catalunya.
El Pla Alfa
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.
Aquestes situacions es graduen en una escala de 5 nivells, de 0 a 4 essent 0 el nivell baix i 4 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.
Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment. Podeu consultar el mapa interactiu al web: https://interior.gencat.cat/plaalfa.