ContactaEN
event_note Nota de premsa

El Govern accelera l'execució d'obra pública i afavoreix la participació de les pimes en els contractes promoguts per l'Administració

  1. Es fan els canvis normatius necessaris per desenvolupar algunes de les mesures incloses a l’acord de Govern del passat 26 de febrer
  2. Es reforça l’obligatorietat de dividir els contractes en lots i es fixen els requisits i el procediment de l’abonament directe a les empreses subcontractistes en el cas d’impagament per part dels adjudicataris
  3. S’eleven els llindars perquè els departaments i entitats del sector públic de la Generalitat puguin licitar de forma directa els contractes d’obres i d’infraestructures i instal·lacions d’energies renovables


El Govern ha donat avui llum verda al Decret llei de mesures urgents en matèria de contractació pública, amb el qual es concreten algunes de les iniciatives aprovades el passat 26 de febrer per accelerar els tràmits contractuals en la licitació i execució d’obra pública i potenciar la participació de les petites i mitjanes empreses en aquests concursos. Amb aquest objectiu, s’introdueixen els canvis normatius necessaris per incrementar la qualitat dels processos de contractació pública, agilitar-los i, en conseqüència, millorar el funcionament dels serveis públics.

Mesures per accelerar l’execució de l’obra pública i facilitar, entre altres, la construcció d’habitatges públics

  1. Es modifica la Llei 4/1985, del 29 de març, de l'Estatut de l'empresa pública catalana i es fixen els llindars per encarregar els contractes d’obres a l’empresa Infraestructures.cat Dit d’una altra manera, els departaments de la Generalitat i els ens del seu sector públic podran adjudicar directament els contractes d’obres amb un valor estimat inferior als 15 milions d’euros (en lloc dels 2 milions actuals), i els contractes de redacció d’estudis i projectes per imports inferiors als 2 milions d’euros (100.000 actualment). En el cas dels contractes d’infraestructures i instal·lacions d’energies renovables, aquests llindars se situarien en els 2 milions i els 300.000 euros, respectivament.
  2. Infraestructures.cat i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) podran assessorar els òrgans contractants en la redacció dels plecs i/o participar en la valoració de les ofertes i fer el seguiment del contracte sempre que els interessats ho sol·licitin.
  3. Es podrà licitar conjuntament els projectes i l’execució d’obres, tant en els contractes d’obra pública com en els d’edificació. D’acord amb el text del Decret, això serà sempre que es compleixin alguns supòsits, com per exemple que el termini d’execució de les obres sigui inferior o igual a un any o que en el cas d’obres d’eficiència energètica o sostenibilitat s’introdueixin actuacions que contribueixin a la mitigació del canvi climàtic, entre d’altres.

Mesures per afavorir i potenciar la participació de les PIME

  1. Es reforça l’obligatorietat de dividir tots els contractes en lots, amb l’objectiu de fomentar la participació de les pimes, les empreses emergents i les d’economia social, i es regula la limitació d’accés a diferents lots per una mateixa empresa.
  2. Es defineix el que s’entén per “pagament menor” (aquells contractes amb un valor estimat igual o inferior a 5.000 euros) i s’unifica i simplifica la seva tramitació per tots els òrgans de contractació de Catalunya. També s’estableixen les mesures per garantir la transparència i el control d’aquests pagaments.
  3. Es fixen els requisits i el procediment del pagament directe a les empreses subcontractistes en el cas d’impagament per part dels adjudicataris de contractes de serveis i obres harmonitzats (221.000 euros i 5.538.000 euros, respectivament, d’acord amb el previst a la normativa de contractació pública. A més, es facilita als subcontractistes l’obtenció de certificats de bona execució, un instrument que els facilita la participació en futures licitacions.