La visita del conseller Campuzano i la consellera Ubasart a la Barnahus de Barcelona.

El conseller Campuzano i la consellera Ubasart visiten la Barnahus de Barcelona

query_builder   12 abril 2024 13:57

event_note Nota de premsa

El conseller Campuzano i la consellera Ubasart visiten la Barnahus de Barcelona

• La capital catalana tindrà una casa Barnahus doble, formada per dos serveis

• Es tracta d’un centre per a infants i adolescents víctimes de violència sexual que el Govern està activant per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020

El conseller Campuzano i la consellera Ubasart.{"name":"2024/04/12/13/10/31d98d1b-28ff-4ff1-91d2-eaa789622c4a.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":601562}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, han visitat aquest matí la Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets, que hi ha a la ciutat de Barcelona. La de la capital catalana és l’única Barnahus del país que està integrada per dos serveis i, per tant, compta amb el doble de professionals.

Aquest recurs atendrà infants i adolescents de la ciutat que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies. El de Barcelona és un dels centres d’aquestes característiques que el Govern ha posat en marxa enguany, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona. En aquest sentit, ja s’han activat o estaran en funcionament properament Barnahus a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Es tracta d’un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la capital catalana que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

Estem en una realitat molt atroç, que estava passant però no estàvem reconeixent, acompanyant, tractant i, quan era necessari, castigant. Ara farem emergir una realitat. En els propers anys el nombre d’abusos sexuals s’incrementarà de manera substancial i no voldrà dir que en tinguem més, sinó que estem detectant millor”, ha dit el conseller als periodistes després de la visita, que ha recordat que el model posa l’infant al centre.

Al voltant del servei Barnahus també hi ha “més prevenció i sensibilització de l’abús sexual perquè implica mobilitzar molts professionals en escoles, en centres d’atenció primària o en el moviment infantil i juvenil”, ha apuntat el conseller que ha afegit que “l’aspiració és l’erradicació d’aquesta violència”.

És un projecte que ens ha il·lusionat molt i ha estat un esforç molt intens desplegar-lo en un any”, ha explicat. “El país s’ha de sentir satisfet d’haver tingut la decisió col·lectiva d’afrontar el problema d’abús sexual en nens i nenes”, ha conclòs.

Un moment de la visita a la casa Barnahus de Barcelona.{"name":"2024/04/12/13/10/5551038a-f01d-49b3-b508-c4c3cc30ee0d.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":568909}

En el cas de la ciutat de Barcelona, el Departament de Drets Socials ha posat en marxa una Barnahus doble per respondre a les necessitats de població. En el decurs de la visita, els consellers han fet un recorregut per les instal·lacions i n’han conegut l’equip professional format, cada una de les dues unitats Barnahus que formen el servei a Barcelona, per una coordinadora, dues treballadores socials, dues psicòlogues i personal administratiu. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòloga i psiquiatra del Departament de Salut, entre d’altres.

Les instal·lacions del servei Barnahus estan situades al carrer Marina de Barcelona. Seguint amb el model de Tarragona, cada unitat Barnahus compta amb sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té espais de treball per als professionals; sales per a entrevistes i per atendre les famílies, infants i adolescents; una sala d'exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d'observació per visualitzar les entrevistes d'exploració; una sala d'exploració mèdica; o una petita cuina, entre d’altres.

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa de les xiquetes i els xiquets és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials —mitjançant la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència—, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

La casa Barnahus de Barcelona.{"name":"2024/04/12/13/12/6f54e079-600d-46e6-9090-8bb93c535365.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":604288}

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les diferents instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic...

Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial.

Desplegament territorial

Professionals treballant a la Barnahus de Barcelona.{"name":"2024/04/12/13/11/dcc24ea5-500f-4ea0-983a-69022abc63b0.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":556634}

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins el 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així, ja s’han activat o estaran en funcionament properament Barnahus a Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona, Tortosa, Vilanova i la Geltrú, Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

6  

Imatges

El conseller Campuzano i la consellera Ubasart durant la visita.

El conseller Campuzano i la consellera Ubasart durant la visita. 601562

El conseller saluda els professionals de la Barnahus.

El conseller saluda els professionals de la Barnahus. 664911

Un instant de la visita a la Barnahus de Barcelona.

Un instant de la visita a la Barnahus de Barcelona. 568909

Un dels espais amigables de la Barnahus de Barcelona.

Un dels espais amigables de la Barnahus de Barcelona. 604288

Una de les sales de la Barnahus de Barcelona.

Una de les sales de la Barnahus de Barcelona. 473548

Professionals treballant a la casa Barnahus.

Professionals treballant a la casa Barnahus. 556634

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined