El conseller Campuzano

Conseller Campuzano: "Catalunya disposa d'una normativa que ens fa capdavanters en l'accessibilitat universal"

query_builder   11 abril 2024 14:35

event_note Nota de premsa

Conseller Campuzano: "Catalunya disposa d'una normativa que ens fa capdavanters en l'accessibilitat universal"

L’objectiu del Codi d’Accessibilitat de Catalunya, aprovat pel Govern l’any passat, és incidir en la qualitat de vida de tota la ciutadania per fer front al repte de l’envelliment i les necessitats de suport

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha dedicat una jornada a la nova normativa, que té en compte l’accessibilitat arquitectònica, la comunicativa i la cognitiva

El conseller durant la intervenció a l'acte del COAC{"name":"2024/04/11/14/26/16a83940-508e-4655-93c4-6800bb213953.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":152716}

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha organitzat aquest matí una jornada sobre el Codi d’Accessibilitat de Catalunya, aprovat pel Govern a finals de l’any passat. Aquesta normativa situa Catalunya com un país capdavanter en accessibilitat universal. Es tracta d’un reglament exhaustiu, que va més enllà de les barreres arquitectòniques i té en compte també l’accessibilitat comunicativa i cognitiva en tots els aspectes de la vida pública, incloent-hi el disseny urbà, la comunicació i la interacció amb productes i serveis.

El Codi, que va entrar en vigor el 4 de març, neix amb l’objectiu de garantir l’autonomia, la igualtat d’oportunitats, la participació i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn i estableix condicions, requisits i solucions d’accessibilitat universals. En aquest sentit, situa la perspectiva de l’accessibilitat en tot el procés de disseny i creació d’un producte, un edifici, un servei, un espai públic... tant els nous com els existents.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha estat convidat a cloure la jornada del COAC. En el decurs de la seva intervenció, ha remarcat que el Codi d’Accessibilitat de Catalunya “assegura que totes les persones, independentment de les seves capacitats, puguin participar plenament en la societat, perquè l’accessibilitat no només és un dret fonamental, és un dret vehicular, ja que permet accedir a d’altres drets”.

Presidenta del COAC a Barcelona{"name":"2024/04/11/14/27/a7f7f6e2-cc58-436a-a98c-371fabcd2713.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":100136}

Campuzano ha recordat que el 2031 pràcticament un de cada quatre catalans tindrà 65 anys o més, s’haurà doblat el nombre de persones amb quatre o més problemes crònics de salut i incrementarà el nombre de persones amb discapacitat o dependència. És per això que, segons el conseller, “l'accessibilitat, que abans es relacionava exclusivament a persones amb discapacitat, ara és per a tothom. Tots, en algun moment, necessitarem d’un entorn accessible. El Codi ens prepara per afrontar els reptes demogràfics actuals i futurs lligats a l’envelliment i a les necessitats de suport”.

També han participat en l’acte la presidenta del COAC a la demarcació de Barcelona, Sandra Bestraten i Castells, i el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March, que ha detallat els eixos i novetats més importants del Codi. La jornada del COAC ha comptat amb l’actuació musical de l’Associació Riborquestra i un monòleg sobre l’accessibilitat a càrrec de Marc Buxaderas i Escolà.

Dissenyar pensant en les diversitats

El Codi d’Accessibilitat substitueix una regulació vigent des del 1995, posa al dia i harmonitza la normativa existent i aprofundeix en aspectes poc regulats fins ara. A més, adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

Actuació musical{"name":"2024/04/11/14/29/efa36397-a29c-4933-8c19-284033e5ddf9.jpg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":184107}

S’estructura en 199 articles, 11 capítols i 15 annexos que detallen mesures per aplicar en territori, edificació, mitjans de transport, productes, serveis, sistemes de comunicació, informació i noves tecnologies. L’objectiu és incidir en la qualitat de vida de tota la ciutadania, especialment de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn, per garantir l’exercici dels seus drets i evitar les desigualtats que generen les barreres que existeixen avui. Per fer-ho possible, l’articulat recull 3 grans eixos:

  1. La millora de l’accessibilitat en tot allò nou.
  2. La transformació de l’entorn existent.
  3. L’impuls de l’accessibilitat comunicativa i cognitiva.

A més, el Codi introdueix el distintiu de qualitat en accessibilitat, un mecanisme de reconeixement per a aquells establiments, espais o municipis que aconsegueixin un nivell d’accessibilitat superior al que exigeix la legislació.

El text s’ha treballat i col·laborat amb una gran diversitat d’actors. L’ha liderat el Departament de Drets Socials, però fent feina conjunta amb altres conselleries, el món local, col·legis professionals i entitats del sector de la discapacitat i la dependència.

Es tracta, en definitiva, d’un reglament acurat i ambiciós, que planteja un salt qualitatiu i quantitatiu molt rellevant respecte la normativa existent i suposa un avenç necessari per fer de Catalunya un país plenament accessible per a tothom.

Amb aquest reglament, el Govern situa l’accessibilitat com un repte inajornable i desenvolupa una normativa potent que dota el país de les eines necessàries per donar la millor resposta a la tendència demogràfica de l’envelliment, així com per garantir els drets de les persones amb discapacitat o amb dificultats d’interacció amb l’entorn.

Podeu consultar el resum executiu del Codi d’Accessibilitat de Catalunya al web del Departament.

5  

Imatges

El conseller de Drets Socials

El conseller de Drets Socials 152716

El conseller  amb alts càrrecs del Departament

El conseller amb alts càrrecs del Departament 125960

Sandra Bestraten Castells durant la seva intervenció

Sandra Bestraten Castells durant la seva intervenció 100136

Actuació musical

Actuació musical 184107

Marc Buxaderas

Marc Buxaderas 133790

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined