Violència masclista

El Govern aprova un informe sobre el desplegament de les polítiques per erradicar les violències masclistes a Catalunya

query_builder   9 abril 2024 12:50

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un informe sobre el desplegament de les polítiques per erradicar les violències masclistes a Catalunya

  1. El document detalla que en només tres anys s’han triplicat els recursos destinats a l’erradicació de les violències masclistes, s’hi han incorporat més professionals i s’han creat nous serveis, com el d’Intervenció en Crisi
  2. L’informe constata l’aposta per la prevenció de les violències masclistes, que inclou mesures com la creació d’una xarxa lila de país o la posada en marxa d’un botó lila al transport públic
  3. Catalunya disposa d’un ampli ventall de serveis especialitzats en l’atenció a les violències masclistes, que inclouen recursos d’atenció 24 hores, serveis residencials i serveis a peu de carrer repartits per tot el territori, tal com destaca el document

El Govern ha aprovat un informe que detalla el conjunt de recursos i serveis que estan en funcionament i disponibles per a les dones amb l’objectiu d’erradicar les violències masclistes a Catalunya. A grans trets, l’informe detalla l’aposta per la prevenció, amb l'aprovació del Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes (2023-2025), així com els serveis destinats a l’abordatge integral d’aquestes violències a Catalunya i a l’atenció i reparació de les dones que les pateixen. El document recull també la millora de la coordinació de totes les polítiques destinades a aquest àmbit, així com la formació que es duu a terme en els diferents sectors, des dels equips especialitzats a professionals de l’àmbit de la salut, de serveis socials, interior o justícia.

L’informe detalla que, només en tres anys, entre 2021 (data de la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes) i 2024, s’han triplicat els recursos destinats a l’abordatge de les violències masclistes. Aquest increment ha permès des d’enfortir les polítiques de reparació, amb la incorporació de més professionals als serveis de la Xarxa d’Atenció i Recuperació de les Violències Masclistes i la creació de nous serveis especialitzats, com el Servei d’intervenció en Crisi, a reforçar el dret a la reparació amb un increment de les indemnitzacions per violència masclista, així com aprofundir en les actuacions de prevenció com a eix fonamental per a la seva erradicació.

Prevenir les violències masclistes és prioritari

L’informe recull l’aposta per les polítiques de prevenció del Govern incloses en el Pla Nacional de Prevenció de les Violències Masclistes, liderat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, que compta amb la participació de la resta de departaments del Govern. De les 222 accions que conté, en l’àmbit de la prevenció comunitària destaquen la creació d’una xarxa lila de país integrada per comerços, mercats, centres comercials, transports públics, espais i entitats veïnals, entre d’altres; la posada en marxa d’un botó lila al transport públic; l'activació de punts liles als grans esdeveniments esportius i culturals; i la creació de figures referents en prevenció de les violències masclistes en diferents àmbits, com la coordinació d’intimitat en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques, referents de prevenció als casals cívics, i els delegats i les delegades de protecció en l’esport.

Altres accions destacades en la prevenció de les violències masclistes que recull l’informe són el Pla per a l’abordatge de la violència obstètrica i la vulneració dels drets sexuals i reproductius, o les accions preventives que es duen a terme en els diferents àmbits, com l’educatiu, amb mesures com la incorporació de l’Educació sexual integral en el currículum en totes les etapes educatives, el Pla Les escoles lliures de violències o la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència.

També s’acompanya els ens locals en el desplegament d’accions preventives de les violències masclistes en l’àmbit municipal i comarcal, amb subvencions per valor de 7,3 milions d’euros a les quals s’han presentat més de 200 municipis en aquesta primera edició, així com a les entitats socials, amb 9 milions destinats a dur a terme accions de prevenció.

Nous serveis per atendre les violències masclistes, més especialitzats i més a prop de les dones

L’informe detalla la xarxa de serveis d’atenció a les violències masclistes que la ciutadania té a disposició i que funcionen de manera coordinada a tot Catalunya. Com a serveis especialitzats disponibles les 24 hores del dia els 365 dies de l’any hi ha el telèfon 900 900 120, un servei gratuït i confidencial que atén en més de 120 idiomes diferents. El 2021 va multiplicar per 5 el seu pressupost i va passar de només proporcionar informació a oferir atenció psicològica i assessorament jurídic, seguiment i derivació acompanyada als serveis. L'any 2023 va rebre 10.852 trucades per motiu de violències masclistes.

L’altre servei 24 hores és el nou Servei d’Intervenció en Crisi, en marxa des del gener d’aquest 2024. El servei ofereix suport i atenció presencial a les dones que es troben en una crisi o en una situació d’alt impacte emocional per situacions de violència masclista. L’atenció es fa en el lloc on prefereixi la persona i amb la màxima immediatesa possible (en un màxim de 2 h). La intervenció la duen a terme psicòlogues especialitzades en atenció a les violències masclistes i intervenció en situacions de crisi.

El document també recull els serveis especialitzats que ofereixen atenció directa a la ciutadania, com són els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), amb 108 serveis repartits per tot Catalunya i amb un pressupost que s’ha duplicat en comparació amb el de l’anterior etapa 2018-2021 i que ha passat dels 14.603.806 euros fins als 37.433.031 euros. A més, l’estudi descriu els Serveis d’Intervenció Especialitzada, que ofereixen atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes. A Catalunya hi ha 17 SIE, un d’ells especialitzat en l’atenció a les dones amb consum actiu i que es troben en situació de greu vulnerabilitat social, i està prevista l’obertura de nous SIE durant el 2024 i el 2025, amb la qual cosa s’arribarà a 24 centres. El 2023 van atendre 11.288 dones, 539 adolescents i 1.742 fills i filles.

L’informe també especifica els serveis residencials, com els 7 Serveis d’Acollida i Recuperació que hi ha a Catalunya, un d’ells especialitzat en les dones amb consum actiu de drogues, i els 35 serveis substitutoris de la llar. Així mateix, recull que aquest 2024 es posarà en marxa un nou servei específic per a l’abordatge de les violències digitals.

Un aspecte que l’escrit també ressalta és l'augment de les indemnitzacions per violència masclista a les filles i fills de mares assassinades per violència masclista des del març de 2023, en què van passar de 6.639 euros a 51.630,90 euros, i sense necessitat de presentar sentència judicial. Des d’aquell moment, també es reconeix per primer cop el dret de la mare a ser indemnitzada per l’assassinat del seu fill o filla a causa de la violència vicària.

La normativa catalana, avançada i alineada amb Europa

L’informe constata que Catalunya compta amb un marc legislatiu, el de la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, pioner en l’àmbit estatal i que dona compliment al que estableix la Convenció del Consell d'Europa sobre la Prevenció i la Lluita contra la Violència contra les Dones, conegut com a Conveni d’Istanbul. Així, reconeix noves formes de violència masclista com la digital, la institucional, la de segon ordre, la vicària i l’obstètrica, i nous àmbits, com l’educatiu, el digital i el de la vida política.

En el document també es recull l’aprovació el novembre de 2022 del nou Protocol Marc per a una intervenció amb la diligència deguda en situacions de violències masclistes, que obliga a tots els poders públics a complir uns estàndards en els seus protocols i permet establir una coordinació en l’àmbit de país que asseguri que totes les respostes van alineades, per tal de posar fi a la violència institucional contra les dones. L’informe també recull que totes les polítiques destinades a l’erradicació de les violències masclistes incorporen la perspectiva interseccional, és a dir, tenen en compte els eixos d’opressió (com el gènere, la raça o classe) que poden estar actuant en una mateixa situació.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined