El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

Campuzano i Verge visiten les instal·lacions de la nova Barnahus de Tortosa

query_builder   5 abril 2024 16:48

event_note Nota de premsa

Campuzano i Verge visiten les instal·lacions de la nova Barnahus de Tortosa

  1. El conseller de Drets Socials i la consellera d’Igualtat i Feminismes han conegut l’equip humà que atendrà infants i adolescents víctimes de violència sexual a les Terres de l’Ebre
  2. Es tracta d’un dels 12 centres que el Govern ha previst activar, per exportar arreu del país el model d’èxit que es va iniciar de forma pilot a Tarragona el 2020


El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, han visitat aquest matí les instal·lacions d’una nova Barnahus, a Tortosa. Durant la visita, el conseller i la consellera han conegut i conversat amb l’equip humà del centre que atendrà infants i adolescents de la vegueria de les Terres de l’Ebre que hagin patit violència sexual i també les seves famílies. Actualment, en aquesta Barnahus s’hi estan atenent 25 casos.

El centre de Tortosa és el vuitè d’aquestes característiques que el Govern ha posat en marxa enguany, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Terrassa, Granollers, la Seu d’Urgell, Lleida, Girona i Vilanova i la Geltrú. En total, Catalunya comptarà amb 13 Barnahus.

En el marc de la visita, el conseller Campuzano ha recordat que les Barnahus són un model d'èxit i un projecte de país i ha agraït la feina dels professionals d'aquests equipaments i la implicació de la resta de Departaments de la Generalitat. "Mai podrem fer menys dur el tràngol viscut pels infants i adolescents víctimes d’abús sexual, però posem totes les eines per a la seva recuperació i la no revictimització", ha dit el conseller, que ha destacat també el caràcter preventiu i de detecció de casos de violències sexuals d'aquest servei.

Per la seva banda, la consellera Verge, ha recordat que "les violències sexuals són la forma de violència masclista més prevalent, més invisibilitzada i més naturalitzada, i malauradament també la pateixen els infants i adolescents". La consellera ha destacat que les Barnahus són un exemple del "canvi radical en la intervenció que suposa el Model d’Abordatge de les Violències Sexuals amb què compta Catalunya, en què les necessitats i els drets de les nenes i els nens estan al centre i és el servei el que s’adapta a ells".

La Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge han visitat la nova Barnahus de Tortosa, en el marc de la jornada de portes obertes organitzada per la cooperativa Suara, entitat gestora del servei. Les instal·lacions estan situades a la Rambla Pompeu Fabra, 1.

La Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes, és un model d'atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als infants. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

En el decurs de la visita, els consellers Campuzano i Verge han fet un recorregut per les instal·lacions i han conegut l’equip psicosocial que hi treballa a temps complet, format per una coordinadora, una treballadora i un treballador social, dues psicòlogues i un administratiu. També ha pogut conèixer alguns dels professionals que es desplacen o es connecten telemàticament a la Barnahus, com el personal de l’equip tècnic penal, el metge forense, els professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatres, psicòlegs i psiquiatres del Departament de Salut, entre d’altres. A més, el Departament de Drets Socials ha contractat per aquest recurs dues tècniques que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació inicial.

La nova Barnahus de Tortosa compta amb dues sales d'espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etc., adients a l'edat i a les necessitats dels infants i adolescents. També té un espai de treball per als professionals; dues sales polivalents per a entrevistes i per atendre les famílies, infants i adolescents; una sala d'exploració forense per a la prova preconstituïda; una sala d'observació per visualitzar les entrevistes d'exploració; una sala d'exploració mèdica amb bany, i una cuina, entre d’altres.

Què és la Barnahus?

Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes, és un projecte del Govern de la Generalitat que implica diverses conselleries. El principal impulsor n’és el Departament de Drets Socials, en coordinació amb Salut, Educació, Interior, Justícia i Igualtat i Feminismes, a més de la Fiscalia i la Judicatura.

El centre té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Els objectius principals són dos. D’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional —habitualment format per un psicòleg o psicòloga i un treballador o treballadora social—, que s’encarreguen del desenvolupament i la recuperació de les víctimes i d’acompanyar a les seves famílies en aquest procés. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni i garantir les millors condicions per si l’equip d’assessorament tècnic penal rep l’encàrrec de portar a terme una entrevista forense per a la prova preconstituïda o declaració judicial. Per últim, l’equip professional col·labora també amb accions de prevenció i detecció.

Desplegament territorial

Drets Socials va iniciar la prova pilot amb la Barnahus de Tarragona l’any 2020. Fins al 31 de desembre de 2023, aquest recurs ha atès 803 infants i adolescents víctimes de violència sexual i ha aconseguit multiplicar per 4 la detecció de casos respecte d’altres territoris. El bon funcionament de l’experiència tarragonina ha empès el Govern a estendre’n el model amb la projecció d’unitats arreu del país i amb l’aprovació de l’Estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya. Així doncs, a banda dels serveis que ja s’han posat en marxa, està previst que en les pròximes setmanes entrin en funcionament Barnahus a el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

Per a la gestió i coordinació d’aquests recursos s’han constituït comissions territorials amb representació de Drets Socials, Justícia, Mossos d’Esquadra, Salut, Educació i Igualtat i Feminismes. Les comissions són l’eina principal de consulta, informació i debat, i poden proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori. Tenen la funció d’actualitzar i establir els protocols de comunicació i intervenció entre els departaments de la Generalitat, així com elaborar i perfeccionar els circuits necessaris per garantir una atenció especialitzada d’acompanyament a les víctimes en el procés de cura, recuperació i reparació.

Visita a Roquetes i reunió amb el Tercer Sector

Abans de la visita a la Barnahus, el conseller Campuzano ha visitat l’Ajuntament de Roquetes, on ha estat rebut pel seu alcalde, Ivan Garcia Maigi, i ha signat el llibre d’honor. Després s’ha desplaçat fins a la Llar Residència Casa de la Font, on ha pogut conversar amb alguns usuaris i treballadors.

Posteriorment, després de la visita a la Barnahus, Campuzano s’ha desplaçat fins a l’edifici de la Generalitat a Tortosa, on ha estat rebut pel delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernández. Allà ha mantingut una trobada amb les entitats del Tercer Sector Social de la vegueria.

Inauguració de les Jornades de Cultura Menstrual

Per la seva banda, la consellera Verge s’ha desplaçat a la tarda fins Amposta, on ha inaugurat la Tercera edició de les Jornades de Cultura Menstrual. Allà ha participat en un taller d’acompanyament a la menarquia per a mares i filles.


10  

Imatges

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1374147

El conseller Campuzano s'ha reunit amb representants del Tercer Sector de les Terres de l'Ebre

El conseller Campuzano s'ha reunit amb representants del Tercer Sector de les Terres de l'Ebre 1437931

El conseller Campuzano, durant la seva visita a la Llar Residència Casa de la Font, a Roquetes

El conseller Campuzano, durant la seva visita a la Llar Residència Casa de la Font, a Roquetes 1307465

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1676324

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1529486

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1360727

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 976629

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1332045

La Barnahus de Tortosa

La Barnahus de Tortosa 6198266

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa

El conseller Campuzano i la consellera Verge, durant la visita a la Barnahus de Tortosa 1454358

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined