Dones transformadores de les Garrigues, a Arbeca

Consellera Capella: "L'aposta estratègica per l'equilibri territorial ha de tenir també una mirada feminista en què les dones innovadores esdevinguin referents"

query_builder   3 abril 2024 13:53

event_note Nota de premsa

Consellera Capella: "L'aposta estratègica per l'equilibri territorial ha de tenir també una mirada feminista en què les dones innovadores esdevinguin referents"

La delegada del Govern, Montse Bergés, ressalta que el projecte ‘Lleida, terra de dones transformadores’ vol “fer aflorar totes aquelles trajectòries vitals i professionals de dones amb empenta del món rural que volen generar canvis en l’entorn i acabar amb l’agropatriarcat”

Una vintena de dones de les Garrigues s’han afegit a la iniciativa, avui a Arbeca, en el tercer acte de desplegament territorial per la vegueria, i ja són més de 80 les que s’hi han incorporat des de la seva posada en marxa

Dones transformadores de les Garrigues
La consellera Capella i la delegada Bergés, a Arbeca, amb les dones de les Garrigues que s'han adherit al projecte 'Lleida, terra de dones transformadores'
{"name":"2024/04/03/13/42/098723d7-dc93-4478-9d05-b08d3a31169f.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":"2409403"}


La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha afirmat avui que “l’aposta estratègica per l’equilibri territorial ha de tenir també una mirada feminista i espais de debat on compartir projectes, idees i reflexions, en què les dones innovadores esdevinguin referents per a altres dones que vulguin ser transformadores al món rural”. “La innovació, modernitat i emprenedoria sovint tenen nom de dones i ho hem de fer més visible”, ha afegit. La consellera així s’ha expressat en el transcurs de l’acte de desplegament del projecte “Lleida, terra de dones transformadores” a les Garrigues, que s’ha celebrat a Arbeca, amb la participació de la delegada del Govern, Montse Bergés i Saura, i l’alcalde, Sergi Pelegrí i Perera.

Capella ha explicat que la conselleria de Territori és un “departament social”, que “posa al centre de les seves polítiques la garantia dels drets de les persones, que tracta de la gent que viu arreu del territori, perquè volem un territori viu, i les dones en això hi tenen un paper molt important”. “Aquest canvi en la mirada –ha apuntat-, potser pel fet que per primera vegada hi ha una dona com a consellera, és una de les empremtes que he volgut deixar”.

Per la seva banda, Montse Bergés ha ressaltat que ‘Lleida, terra de dones transformadores’ és una iniciativa que, recolzada en l’Agenda Rural de Catalunya i en l’objectiu prioritari del Govern d’impulsar la transformació feminista transversal en tots els àmbits, “vol fer aflorar totes aquelles trajectòries vitals i professionals que s’estan duent a terme en món rural per part de dones amb empenta i que pretenen introduir canvis en l’entorn i acabar amb l’agropatriarcat”. El projecte, ha dit, busca “contribuir a la implicació de forma organitzada del col·lectiu en la transformació feminista del món rural”.

Sergi Pelegrí ha incidit en “la necessitat i la justícia d’esmenar el paper històricament relegat de les dones i de posar-les on els pertoca, com demostren totes les dones transformadores de les terres de Lleida”.

L’acte, organitzat a la Sala Centro d’Arbeca, ha inclòs una trobada de dones de la comarca, amb la participació de la consellera, de la delegada del Govern i de l’alcalde, en què s’han compartit experiències vitals i professionals i s’ha parlat de la transformació feminista a la Lleida rural, de la necessitat de superar l’agropatriarcat encara imperant i de les desigualtats i estigmes que pateixen les dones de l’entorn rural. Hi han assistit també les directores dels serveis territorials dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Territori i Economia i Hisenda.

Durant tot el dia d’avui, les dones de les Garrigues interessades en la iniciativa han estat documentades i fotografiades per tal que el material resultant es vagi incorporant a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/, amb la intenció de fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.

El projecte es va posar en marxa el mes de setembre de 2023 amb la identificació inicial de 12 dones “de capçalera”, que exerceixen de “caps de cartell” d’un moviment que busca la complicitat d’altres referents femenins al territori. El desembre, al Pla d’Urgell, es va donar el tret de sortida al desplegament territorial de la iniciativa per les sis comarques de la vegueria, amb la intenció d’iniciar una dinàmica participativa per identificar altres dones transformadores a les terres de Lleida i fer-les visibles. Posteriorment, al febrer d’enguany, el projecte va arribar a la Noguera. L’acte d’Arbeca, per tant, és el tercer que es du a terme en el marc del desplegament de “Lleida, terra de dones transformadores” pel territori.

A hores d’ara, al projecte “Lleida, terra de dones transformadores” s’hi han incorporat i hi prenen part activament més de 80 dones, comptant les 12 “de capçalera” inicials, les 24 adherides a l’acte del Palau d’Anglesola, les 27 a l’acte de Térmens i les 19 d’avui a Arbeca. El projecte arribarà a la Segarra el proper 11 d’abril.

Impulsat per la Delegació del Govern a Lleida, amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” pretén donar a conèixer les dones de l’espai rural de la vegueria que amb la seva acció quotidiana detecten mancances de l’estatus quo en l’entorn i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola.

2  

Imatges

La consellera Capella, en un moment de la seva intervenció durant l'acte

La consellera Capella, en un moment de la seva intervenció durant l'acte 744665

La consellera Capella i la delegada Bergés

La consellera Capella i la delegada Bergés 665515

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined