La consellera Garriga acompanya el talent català als Òscars.

La consellera Garriga acompanya el talent català de 'Robot Dreams' i 'La societat de la neu'

query_builder   9 març 2024 08:39

event_note Nota de premsa

La consellera Garriga acompanya el talent català de 'Robot Dreams' i 'La societat de la neu'

  1. La nominació d'ambdues pel·lícules als Oscars palesen novament el bon moment del cinema català
  2. El Departament de Cultura té fixada com a prioritat l’impuls i la promoció de la producció audiovisual que es fa a Catalunya
La consellera Garriga acompanya el talent català als Òscars{"name":"2024/03/09/08/36/e6a7d266-d4ba-43f1-b3e1-6b85fac1965b.jpeg","author":"Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":225939}

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, ha viatjat a Los Àngeles (Califòrnia) per seguir la cerimònia de lliurament dels Oscars, els premis atorgats anualment per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques americana, i donar suport a les produccions catalanes que han estat designades com a candidates a rebre guardons. Divendres, la consellera ha estat amb els directors J. A. Bayona, Pablo Berger i els seus equips. Demà diumenge, la consellera seguirà la gala dels guardons amb els equips d’ambdues pel·lícules, amb qui també es va trobar ahir.

‘La Societat de la Neu’ opta a l’Òscar al Millor Llargmetratge Internacional i a l’Òscar al Millor Maquillatge i Perruqueria per la tasca desenvolupada pels catalans Ana López-Puigcerver i el duet format per David Martí i Montse Ribé (que ja va obtenir aquest guardó per ‘El Laberinto del Fauno’ l’any 2007). Per la seva part, ‘Robot Dreams', la pel·lícula d’animació creada per Pablo Berger, Ibon Cormenzana, Ignasi Estapé i Sandra Tàpia Díaz, opta a l’Oscar al Millor Llargmetratge d’Animació.

‘Robot Dreams’, produïda per Arcadia, ha rebut suport directe del Departament de Cultura, que hi ha destinat una aportació econòmica que, en conjunt, arriba gairebé als 600.000 euros i que ha abastat aspectes com el seu desenvolupament, la seva producció com a audiovisual d’animació, o la seva promoció internacional a través de la seva presència a festivals com Cannes, Annecy, Sitges o els mateixos Òscar. 

La pel·lícula ha aconseguit un bon nombre de distincions en els més de 40 festivals per als quals ha estat seleccionada, entre els quals es pot destacar els premis Annie Awards (Millor llargmetratge d’animació – Independent); European Film Awards (Millor llargmetratge d’animació); Goya (Millor llargmetratge d’animació / Millor guió adaptat); Gaudí (Millor llargmetratge d’animació / Millor música original); Premis Forqué (Millor llargmetratge d’animació) , o Premis Feroz (Millor comèdia, Millor pòster, Millor música)

'Robot Dreams' és una brillant evidència que Catalunya té una forta tradició de productores d'animació importants i de grans companyies amb projecció internacional que nodreixen tot un ecosistema d'equips creatius i tècnics. D'aquestes grans empreses, en va néixer tota una xarxa formada per petits estudis creatius que produeixen animació per a cinema i televisió, amb estructures de coproducció internacional i amb importants finançaments públics i privats.

Per la seva banda, ‘La Societat de la Neu’ és un altre exemple de talent audiovisual català, ja que el film està liderat en els seus principals departaments tècnics i creatius per persones formades professionalment a Catalunya, especialment provinents de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC). Aquest talent treballa des d’aquí per a grans produccions, com aquesta sobre la tragèdia aèria dels Andes que ara competeix a Hollywood en la categoria de Millor Pel·lícula Internacional, però que ja ha triomfat en altres certàmens com el Festival de Venècia; el Festival de Cine de San Sebastián; el Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya; els Goya, on el seu director , Juan Antonio Bayona , es va endur el premi a la Millor Direcció, o els Gaudí, on el film va ser designat com a Millor Pel·lícula Europea.

L’audiovisual a Catalunya i el suport del Departament de Cultura

El bon moment del cinema català no només se centra en aquestes realitzacions, sinó amb un augment de la producció i de la presència catalana en altres importants certàmens nacionals i internacionals de cinema, como el Festival de Cannes, la Berlinale o el Festival de Màlaga.

El Departament que encapçala Natàlia Garriga té fixada com a prioritat l’impuls i la promoció de la producció audiovisual que es fa a Catalunya i peraixò per aquest 2024 ha previst una inversió de 35,5 milions d’euros que es destinaran a la producció pròpia, és a dir, al suport a tota la cadena de valor de l’audiovisual català. El Departament de Cultura també manté les mesures per reforçar la creació de noves sèries i pel·lícules de ficció en català, a més de seguir treballant amb les principals plataformes per reforçar l’increment de pel·lícules doblades o subtitulades en català.





undefined
undefined
undefined
undefined
undefined