.

El pressupost del Departament de Justícia, Drets i Memòria creix un 6 % i supera els 1.219 MEUR amb un increment de 70 milions més que el 2023

query_builder   4 març 2024 18:52

event_note Nota de premsa

El pressupost del Departament de Justícia, Drets i Memòria creix un 6 % i supera els 1.219 MEUR amb un increment de 70 milions més que el 2023

La consellera insta els grups parlamentaris a aprovar uns pressupostos que són "decididament socials, que enforteixen l'estat del benestar i que pensen en la Catalunya sencera"

35 MEUR més en execució penal per desplegar l’estratègia d’obertalitat, la millora del benestar emocional i la incidentalitat

Catalunya és el territori de l’Estat que més inverteix en justícia gratuïta: 80 MEUR

20,6 M (+ 14,4 %) en diferents actuacions i programes per a l'abordatge de les violències masclistes

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha defensat aquest dilluns al Parlament la proposta de pressupostos pel 2024. La dotació prevista pel Departament torna a augmentar i assolir un màxim històric amb 1.219,4 milions d'euros, fons finalistes a banda. Són 67,6 milions (+ 5,8 %) més que en el darrer exercici. Si hi sumem el sector públic, la xifra és de 1.242,3 MEUR (+6,3 %). "Són els pressupostos més alts que ha tingut mai l'àmbit de la justícia, i depassen amb escreix el 2,5 % del total del pressupost de la Generalitat, que és la fita que el Parlament va proposar en una moció aprovada el novembre de 2021", ha destacat Ubasart. La consellera ha instat als grups parlamentaris a facilitar l'aprovació d'uns pressupostos que són expansius i que el país necessita: "Són uns pressupostos decididament socials, que enforteixen l'estat del benestar, que promouen transformacions socioeconòmiques, i que pensen en la Catalunya sencera, la Catalunya dels 8 milions".

Ubasart ha recordat que, com és habitual, un 92 % del pressupost es destina a l'Administració de justícia (626'3 MEUR) i a execució penal i justícia juvenil (522 MEUR). En la mateixa línia, i pel que fa al pressupost per capítols, i també com és habitual, el 88 % de la despesa es destina a pagar nòmines i a mantenir la maquinària en funcionament, que són el capítol 1 i despesa corrent. "Com saben, el nostre és un departament que ofereix un servei directe a la ciutadania, i aixecar la persiana cada dia ja s'endú una gran part del nostre pressupost", ha afirmat. Des del punt de vista estratègic, en el camp de l'execució penal, els pressupostos busquen avançar en l'obertalitat del sistema, el decreixement de l'internament i la millora del clima social i benestar emocional als centres penitenciaris. Pel que fa a l'Administració de justícia, es tracta d'avançar cap a un model més proper, àgil i de qualitat. En aquest sentit, la consellera ha subratllat que "l'increment de pressupost i efectius destinats a muscular i millorar els serveis públics" és un dels valors afegits del pressupost d'enguany i ha matisat que aquest increment es vehicula a través de diversos programes pluriennals que responen a l'impuls de les principals polítiques públiques del departament.


Infraestructures: 50 milions per a la millora dels equipaments judicials i penitenciaris

En el capítol d'infraestructures, destaca una partida de 50 milions d'euros per a la millora dels equipaments judicials i penitenciaris, per a l'anualitat del 2024. Igual que en l'anterior pressupost, es recupera l'esforç inversor del Departament, fet que permet recuperar projectes judicials, penitenciaris i de justícia juvenil necessaris per al bon funcionament dels serveis.

Per altra banda, el Programa d'Encàrrec d'Actuacions (PEA) ha augmentat un 110 % respecte al 2023 i l'import de les inversions consignades creixen dels 267,6 milions d'euros a un total de 561 milions. Entre d'altres, destaca els 98 M previstos per avançar en el nou edifici de l'Audiència Provincial de Barcelona, al Passeig Lluís Companys. Aquest equipament està concebut com un projecte de ciutat i de país i serà el segon eix judicial de la capital catalana. Per primer cop, el PEA ha fet una dotació pressupostària que permetrà arrencar el projecte de construcció del nou equipament el 2026, amb la previsió que les obres acabin el 2029. També s'inclouen 70 M per a la construcció del Fòrum de la Justícia a Tarragona o 13,5 M per a l'ampliació dels edificis judicials de Sabadell i Mataró, entre d'altres. Per a la construcció del Centre Obert de Barcelona hi ha previstos 44 M i s'han consignat ja els 90 M necessaris per iniciar el projecte de construcció de la nova presó de dones de Barcelona.

A banda, també es faran intervencions de rang menor a diversos equipaments com ara reformes d'ascensors, sistemes de climatització i altres reformes necessàries per al bon funcionament tots els equipaments judicials del país. En l'àmbit penitenciari, es preveu l'adequació de diversos espais, per valor de 15 MEUR, i intervencions de millora als centres educatius (2 MEUR).


522 milions en execució penal, justícia juvenil i atenció a la víctima

El pressupost destinat a serveis penitenciaris i mesures penals alternatives és de 479,5 MEUR (+6,6 %) i el de justícia juvenil i atenció a les víctimes del delicte és de 42,5 MEUR (+11,5 %). El creixement d'ambdues partides dona resposta a dues de les prioritats del Departament: el desplegament de l'Estratègia Nacional d'Obertalitat per a la reducció de l'internament penitenciari i la millora del clima social, el benestar emocional i la reducció de la incidentalitat als centres.

En el marc de l'Estratègia Nacional d'Obertalitat, destaca el pla de xoc per a agilitzar l'accés a Mesures Penals Alternatives (MPA's) amb una dotació de 6,6 M. D'altra banda, també hi ha un increment del nombre d'unitats dependents –passem 14 a 17 habitatges amb capacitat per a 48 persones més- i la posada en marxa de sistemes com ara la prova pilot de polseres telemàtiques.

Pel que fa al segon vector, el Departament ja ha posat en marxa diversos programes temporals que tindran impacte a mig termini. Cinc d'aquests programes ja han estat formalitzats i sumen un total de 181 efectius: per prevenció de la incidentalitat a les presons, per a la consolidació de les Unitats de Valoració Forense Integral, així com per a l'ampliació de mediadors en centres penitenciaris, l'enfortiment de l'Administració de la justícia i la mediació.

A banda, hi ha dos programes més iniciats, però en vies de desplegament: la creació d'unitats d'intervenció compensatòria i la implantació territorial del Barnahus, que afegiran 230 efectius més.

La consellera ha subratllat que alguns d'aquests programes són fruit de la col·laboració interdepartamental, especialment, amb els departaments de Salut, Drets Social i Igualtat i Feminismes, i que això "demostra" la visió i les polítiques transversals d'aquest Govern.

Finalment, també destaca l'ampliació de la plantilla pressupostària dels cossos penitenciaris, amb la incorporació de 407 funcionaris i que permetrà fer un salt qualitatiu molt important en la intervenció i la seguretat als centres penitenciaris.

La incorporació de tots aquests efectius serà progressiva, però, quan es completi, "estarem parlant d'un increment històric de més de 800 efectius per desplegar programes i polítiques que afronten els reptes de la justícia i el sistema d'execució penal de la Catalunya del segle XXI".


El Departament triplica el pressupost en Justícia Restaurativa

En la línia de fomentar una nova cultura de la gestió dels conflictes amb una mirada més humanista, empàtica i restaurativa, el Departament treballa en l'Estratègia de Justícia Restaurativa 2030. En aquest sentit, l'impuls a la justícia restaurativa es tradueix en una dotació de 2,3 MEUR, amb un augment d'1,5 MEUR que és el triple que el 2023, amb una aposta clara per universalitzar el servei de justícia restaurativa. El primer pas és l'ampliació del servei i la posada en marxa d'un pla pilot que s'activarà aquest 2024 a Tarragona i les Terres de l'Ebre. Per aquest motiu, el pressupost augmenta en més d'un milió i mig d'euros, fet que permetrà incorporar més professionals, que passaran dels 20 actuals a 33.


Increment del 6 % del pressupost per a l'Administració de justícia

El Departament vol avançar en termes que l'Administració de justícia sigui més àgil, propera i eficient. Enguany s'hi afegeixen 35 milions respecte al 2023. Dels més de 626,3 milions de pressupost, gairebé la meitat (prop de 310 MEUR) es destinen a recursos humans. Una de les prioritats, però, és avançar en la digitalització i acabar d'implementar el sistema d'e-justicia a la jurisdicció penal, treballar en la interoperabilitat dels sistemes actuals o instaurar eines d'explotació de la dada que ajudin en la presa de decisions. La dotació és de 17 M. Paral·lelament, el Departament avança en la transformació organitzativa de l'Administració de justícia i enguany es desplegaran les oficines judicials.

Pel que fa a la descongestió dels jutjats, la consellera ha subratllat la necessitat de contemplar la creació de 25 nous jutjats aquest any. El Departament calcula en 8 MEUR els costos en personal si es duu a terme l'acció específica d'incorporació extraordinària de jutges i magistrats.


Catalunya és el territori de tot l'Estat que més inverteix en justícia gratuïta: 80 M

Enguany, destaca especialment el reforç de la justícia gratuïta, amb una xifra rècord per segon any consecutiu amb una dotació de 80 MEUR. El 2023 es va fer un increment històric del 10'5 % (la meitat de l'increment de pressupost del total dels darrers deu anys). El pressupost del 2024 no només consolida aquest augment sinó que l'incrementa en 4,5 MEUR. En la darrera dècada, un 60 % de l'augment del pressupost en justícia gratuïta s'ha produït en el bienni 2023-2024.

La consellera ha destacat que Catalunya és el territori de l'Estat que més inverteix en justícia gratuïta, tant en xifres absolutes com relatives. "Amb les xifres que he exposat, podem dir que nosaltres complim amb la nostra part, ara cal que també l'Estat que compleixi amb la seva: d'una vegada per totes, les taxes judicials han de revertir en justícia gratuïta, tal com de fet ja preveu la llei. Aquest és el salt quantitatiu i qualitatiu que necessitem i que no ens cansarem de reclamar", ha etzibat.


Més de 20 milions d'euros a l'abordatge de la violència masclista

L'abordatge de la violència masclista és una de línies de treball transversals del Departament amb especial recorregut en l'àmbit de l'execució penal i l'Administració de justícia. El Departament hi destinarà 20,4 MEUR (+14,4 %). Entre altres qüestions, augmenten els recursos per als jutjats de violència contra la dona i l'assistència jurídica gratuïta del torn d'ofici especialitzat en violència de gènere o el servei d'acompanyament a la víctima en seu judicial. També es preveu fer millores o adequar 26 sales de víctimes als jutjats i s'amplien al conjunt del territori les Unitats de valoració forense integral (UVFI's) amb una trentena de professionals desplegats.


Mediació, dret i entitats jurídiques

El pressupost del Centre de Mediació de Catalunya augmenta en 0,6 M i això permetrà posar en marxa el programa de mediació i ADR en el món local. Per la seva banda, es destinen 3 MEUR a la transformació digital dels serveis de registre i tramitació per a les entitats. Això permetrà la gestió electrònica integral de tot el cicle de vida dels expedients administratius. Permetrà que les entitats disposin d'un portal únic d'informació i tramitació adaptat a les seves necessitats administratives. Es tracta, en definitiva, d'una actuació de transformació digital que facilitarà la gestió a les associacions, fundacions i entitats del país.


Cinc milions en Memòria Democràtica

En l'àmbit de la memòria democràtica, l'aposta per consolidar el Memorial Democràtic es tradueix en un augment del 23,8 % del pressupost de la institució. Els 2 M previstos al PEA, permetran finançar les obres d'adequació de la nova seu. Per primera vegada, disposarà d'un immoble singular i propi, al centre de Barcelona, que constituirà una seu emblemàtica del programa públic de serveis i activitats del Memorial.

Per una altra banda, enguany es destinarà un milió d'euros al Pla de fosses per finançar les actuacions en fosses on hi ha persones desaparegudes del període de la guerra civil i la dictadura. L'objectiu és analitzar i intentar identificar les restes trobades i retornar-les als seus familiars, o bé donar-les-hi una sepultura digna. Així mateix, s'incorpora el Projecte EXILIS: un projecte transfronterer amb la Catalunya Nord, amb finançament europeu, que permet treballar la memòria amb una mirada que recull també el testimoni de l'altra banda dels Pirineus.

Finalment, cal destacar l'augment de les subvencions per a entitats i corporacions locals per part del Memorial, arribant gairebé a 600.000 €. L'objectiu és reforçar el teixit memorialista del país i dignificar la memòria d'aquells que van lluitar pels drets i les llibertats.

4  

Imatges

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria 166201

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria 158922

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria 157420

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria

Compareixença dels pressupostos 2024 de Justícia, Drets i Memòria 185549

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined