El president Aragonès durant la seva intervenció (Fotografia: Jordi Bedmar)

President Aragonès: "Avui, més que mai, acabar amb el dèficit fiscal és urgent i vital per al teixit productiu i per a la qualitat de vida"

query_builder   4 març 2024 16:04

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Avui, més que mai, acabar amb el dèficit fiscal és urgent i vital per al teixit productiu i per a la qualitat de vida"

  1. El cap de l’Executiu ha exigit “transparència” a l’Estat per tal que publiqui les xifres d‘execució de la inversió a Catalunya
  2. Aragonès ha encapçalat la presentació del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), el nou instrument financer impulsat pel Govern que promourà la inversió en empreses emergents per fomentar l’arribada al mercat de la recerca duta a terme al sistema d’R+D+I de Catalunya
  3. FITA estarà en marxa entre 2024 i 2028 i invertirà un total de 55 milions d’euros aportats pel Govern (30 MEUR), el Fons Europeu d’Inversions (15 MEUR) i el sector privat (10 MEUR)
El president Aragonès durant la seva intervenció (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president Aragonès durant la seva intervenció (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/03/04/13/10/83fdcf25-b7c4-48bb-8a83-563667b2bab7.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":79105}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha reclamat de nou aquest matí “acabar amb el dèficit fiscal”, després que s’hagin donat a conèixer les xifres d’inversió i execució dels pressupostos generals de l’Estat a Catalunya. Unes dades que el president ha titllat “d’irrisòries” i que “demostren clarament que, quan els recursos són gestionats des de Catalunya, és quan arriben a la ciutadania”.

“Avui, més que mai, amb les xifres que hem conegut, acabar amb el dèficit fiscal no només és urgent, sinó que és absolutament vital per a les nostres empreses i per a la qualitat de vida al nostre país”, ha sentenciat. Per aquest motiu, ha demanat “transparència” a l’Estat i que “publiqui totes les dades, però sobretot que els compromisos s’executin”.

El president ha remarcat que Catalunya compleix els seus compromisos, ja que “és un dels territoris que més contribueix”, però que, en canvi, “és dels darrers a rebre”. I això, ha afirmat, “és absolutament inacceptable i, per tant, calen canvis importants”. Per revertir la situació, el cap de l’Executiu ha assegurat que ja s’està “treballant en una proposta de finançament just i singular per al nostre país”, per tal que l'Estat transfereixi a Catalunya “els recursos que ja són nostres, que aportem els ciutadans del país, perquè puguem fer front a les necessitats en l'àmbit d'infraestructures i a tota la resta d'àmbits que el país necessita”.


Nou Fons FITA

Aragonès ha dit aquestes paraules durant l’acte de posada en marxa operativa del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), el nou instrument financer impulsat pel Govern amb la finalitat d’afavorir iniciatives empresarials emergents de tecnologia puntera sorgides des del sistema català de recerca i universitats.

El fons, dotat amb 55 milions d’euros, ha de servir per “impulsar la recerca i l'emprenedoria, per invertir en el desenvolupament tecnològic i per reforçar l'índex d'innovació de Catalunya”, ha assenyalat el president. Així, ha de permetre que les spin-offs vinculades a la investigació que es fa a les institucions científiques de Catalunya “puguin tenir tot l'acompanyament econòmic necessari per fer d'aquella investigació una patent i un negoci que acabi tenint viabilitat econòmica, però també un impacte positiu en la ciutadania”.

El president ha subratllat que Catalunya té un sistema de recerca i coneixement “fort”, que ha millorat en tots els seus indicadors, a més de “centres de recerca capdavanters” i una “capacitat emprenedora innata a la nostra societat”, però que ara “cal fer un salt endavant en la transferència de coneixement”. “I això ho permetrà el Fons FITA”, ha declarat.

El president Aragonès, acompanyat de la consellera Mas i els consellers Nadal i Torrent,   amb els organitzadors (Fotografia: Jordi Bedmar)
El president Aragonès, acompanyat de la consellera Mas i els consellers Nadal i Torrent, amb els organitzadors (Fotografia: Jordi Bedmar)
{"name":"2024/03/04/13/12/78d4bd04-dcd6-49ee-a630-8bd3b06af713.jpg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":"121607"}

Aragonès també ha refermat el compromís del Govern amb el sector, tenint en compte que, “per primera vegada en la història de la Generalitat de Catalunya, els fons destinats a recerca, desenvolupament i innovació, superen els 1.000 milions d'euros, el que suposa un 63% d'increment en els darrers 3 anys”.

L’acte de presentació del fons FITA ha tingut lloc a l’Auditori del Districte Administratiu de la Generalitat i ha comptat també amb la presència del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió. També hi han intervingut el director d’Inversions del Fons Europeu d’Inversions (FEI), Alessandro Tappi, i el soci de la gestora del fons (Grow Venture Partners), Francisco Badia. La consellera delegada de l’Institut Català de Finances (ICF), Vanessa Servera i Planas, i la directora general de Transferència i Societat del Coneixement, Laia Arnal Arasa, també hi han assistit.


Potenciant la transferència de coneixement

El nou instrument impulsat pel Govern es posa en marxa com un fons d’inversió en tecnologies disruptives (deep tech) adreçat a les primeres fases del desenvolupament tecnològic de projectes sorgits del sistema català de recerca. El seu objectiu és fer de pont entre les universitats, els centres de recerca i altres agents del sistema d’R+D+I de Catalunya i els fons d’inversió nacionals i internacionals, per tal de facilitar la creació d’empreses de base tecnològica amb una propietat intel·lectual competitiva.

Els beneficiaris del fons seran projectes de transferència de base científica, tecnològica i d’enginyeria en fase de prova de concepte que pertanyin a universitats, centres de recerca o departaments corporatius de recerca amb seu a Catalunya. També empreses de recent creació que provinguin d’una universitat o centre de recerca amb seu a Catalunya en etapes d’inversió llavor o start-up.

Fons FITA
La portaveu del Govern ha presentat l'acte
{"name":"2024/03/04/13/46/52e2f454-548a-4db3-b5c0-d0f37f1bbaf0.jpeg","author":"Jordi Bedmar","type":"0","location":"0","weight":83096}

Tot i que la principal inversió dels fons es destinarà a empreses spin-off ja constituïdes, es preveu reservar un 5% del finançament a projectes avançats encara integrats en entitats acadèmiques amb el compromís d’esdevenir empresa en pocs mesos.

El fons té caràcter públicoprivat, en què la participació del Govern s’orienta a facilitar-ne l'impuls, la implementació i el retorn públic. La capacitat d’inversió de FITA es fixa en 55 milions d'euros: 30 milions aportats a parts iguals pels departaments d’Economia i Hisenda i de Recerca i Universitats a través de l'Institut Català de Finances (ICF), a banda de 15 milions provinents del Fons Europeu d’Inversions (FEI) i 10 milions més a partir de les aportacions de capital d'inversors privats que mobilitzarà l’entitat gestora del fons, Grow Venture Partners.

Aquest nou instrument financer s’adreça prioritàriament al sector tecnològic, amb aplicació en àmbits estratègics per trobar solucions transformadores als reptes globals, com ara intel·ligència artificial, robòtica, computació quàntica, fotònica, semiconductors, supercomputació, bateries, energia neta o materials sostenibles, entre d’altres.

El fons estarà en marxa entre el 2024 i el 2028, període en què invertirà aproximadament un 65% de l’import total del seu capital en els nous projectes. La resta de la inversió serà de seguiment en aquelles companyies amb millor evolució i que necessitin més inversió per créixer. Les companyies que rebran finançament per part de FITA estaran en cartera entre 5 i 7 anys, i fins a un màxim de 10.

A més d’una aportació de capital en els estadis inicials de les iniciatives empresarials, FITA també prestarà suport i acompanyarà els emprenedors perquè els projectes arribin al mercat i es constitueixin més i millors companyies.

Els gestors del fons treballaran conjuntament amb els emprenedors en la protecció de la propietat intel·lectual i l’obtenció de patents, així com en l’execució de l’spin-off i la negociació de la transferència tecnològica des de les universitats i centres de recerca. També els assistirà per establir els contactes inicials amb el mercat a través de proves de concepte o pilots fins a la seva comercialització i el seu creixement en el mercat.

Amb la posada en marxa de FITA, el Govern segueix avançant en l’eix de treball per potenciar la transferència de coneixement i la innovació contemplat a la Llei de la Ciència de Catalunya i al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC).

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined