Oli

President Aragonès: "Hem de continuar donant suport al sector primari per la seva aportació econòmica, cultural i d'equilibri territorial"

query_builder   19 gener 2024 20:58

event_note Nota de premsa

President Aragonès: "Hem de continuar donant suport al sector primari per la seva aportació econòmica, cultural i d'equilibri territorial"

  1. El cap de l’Executiu ha inaugurat la 27a Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Borges Blanques
El president provant un dels olis de la fira. Foto: Arnau Carbonell
El president provant un dels olis de la fira. Foto: Arnau Carbonell
{"name":"2024/01/19/20/55/2511aa01-6c99-49bf-8df4-a29eee8b8900.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":170303}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquesta tarda la importància del sector primari i ha destacat que des del Govern s’ha treballat des del primer dia per “acompanyar-lo i donar-li suport més que mai” en uns anys que han suposat “molt d’esforç” per un context global complicat. “Hem de continuar donant suport al sector primari per la seva gran aportació al país, no només en termes econòmics, sinó també de llegat cultural i d'equilibri territorial”, ha declarat.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha destacat que s’han destinat “més de 170 milions d'euros a la modernització de regadius”, per fer-los encara molt més eficients, i també “s’han impulsat quatre paquets d'ajudes per al sector primari”. “En total, hem mobilitzat 160 milions d'euros”, ha afirmat Aragonès, que ha afegit que també “s’està ultimant un paquet d’ajudes específic per al sector de l’olivera”.

Oli{"name":"2024/01/19/20/56/4f8ee6e9-b927-476e-9e50-90447668ab41.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":84340}

El president ha llençat aquest missatge des de les Borges Blanques, on aquesta tarda ha inaugurat la 27a Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra. En l’acte institucional que ha precedit el recorregut per la mostra, Aragonès ha posar en valor l’oli com un “producte de primer nivell mundial que hem de defensar i promoure” i ha lloat el paper de la Fira de les Borges com a “referent de qualitat, de dinamisme i de potencial que dóna tota l'empenta a un sector molt important per al sector primari de Catalunya”.

Aragonès ha recordat que a Catalunya hi ha gairebé 350 empreses i cooperatives productores d'oli d'oliva, que donen feina a prop de 1.500 persones, i ha demanat “aprofitar els reptes actuals per fer un gran pas endavant en el sector”.

Durant la cloenda, el president també ha aprofitat per mostrat el “compromís inequívoc amb les Borges Blanques i amb la comarca de les Garrigues”.


Visita a l’Espluga Calba i a Sudanell

El president conversa amb usuaris del programa "Català per a la inclusió" a Sudanell
El president conversa amb usuaris del programa "Català per a la inclusió" a Sudanell
{"name":"2024/01/19/20/49/924a7215-9dd5-4020-960f-14ab755d3f1b.jpg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":185594}

Al matí, el president també s’ha desplaçat al municipi de l’Espluga Calba, dins la comarca de Les Garrigues, on ha visitat l’Ajuntament i la cooperativa tèxtil del poble, fundada l'any 1969 i que és la cooperativa tèxtil més antiga de Catalunya que segueix en actiu. Acompanyat dels responsables del projecte, ha visitat les instal·lacions on una vintena de treballadores produeixen i confeccionen diferents peces de gènere de punt.

El programa del cap de l’Executiu a les comarques de Lleida també ha inclòs una visita a Sudanell, ahir dijous, per conèixer el projecte “Català per a la inclusió” engegat al municipi. Es tracta d’un programa pilot inèdit a Catalunya que pretén promoure la cohesió social entre veïnes i veïns a través de la llengua, l’educació i la cultura.

El projecte fa dos anys que es du a terme al poble, impulsat per l’associació Casa nostra Casa vostra i l’associació cultural Lo Poble de Sudanell. El pilar del programa són classes de català per a adults i infants, però també ofereixen parelles lingüístiques, acompanyament jurídic i actes culturals. Actualment, hi ha una quarantena d’alumnes que es beneficien del programa, de nou nacionalitats diferents.

En la visita a Sudanell, el president també es va desplaçar a l’Ajuntament, on va signar el llibre d’honor, acompanyat de la Delegada del Govern a Lleida, Montserrat Bergés, de l’alcalde i de la resta del consistori.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined