Hub

El Govern presenta el Hub de Teràpies Avançades i Emergents per posicionar Catalunya com un dels líders europeus del sector

query_builder   1 desembre 2023 13:33

event_note Nota de premsa

El Govern presenta el Hub de Teràpies Avançades i Emergents per posicionar Catalunya com un dels líders europeus del sector

  1. La formació, la transferència de tecnologia, l’escalat i producció, la interacció amb el Sistema de Salut i la relació amb l'ecosistema són els cinc àmbits en els quals treballarà el Hub
  2. Impulsarà l'accés dels pacients a noves teràpies i tractaments i potenciarà la col·laboració entre el sector públic i el privat
  3. El projecte estarà coordinat per Biocat qui s’encarregarà de crear la Xarxa i l’Observatori de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, així com un programa d’acceleració, entre altres iniciatives
  4. El Hub comptarà també amb el nou Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya (CTAEC)
Els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i de Salut, Manel Balcells i Díaz, durant la presentació del Pla d'Acció  del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya.{"name":"2023/12/01/12/35/51a3c519-7056-49a8-9fc9-e45f5b6262de.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":"410865"}

El grup de treball impulsor del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, coordinat per Biocat, ha presentat avui el seu pla d’Acció davant de 150 professionals del sector que s’han congregat al Departament de Salut. Es tracta d’un projecte encarregat pel Govern per potenciar l’ecosistema de teràpies avançades i emergents a Catalunya. El seu objectiu és garantir l’accés dels pacients a solucions terapèutiques i incrementar el nombre d’assaigs clínics en aquest àmbit. La iniciativa també fomentarà el desenvolupament industrial i incrementarà l’impacte econòmic i social d’un sector estratègic, d’alt valor afegit.

La presentació ha comptat amb la participació dels consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i de Salut, Manel Balcells i Díaz, i del director general de Biocat, Robert Fabregat i Fuentes, que han destacat la importància estratègica de potenciar el sector de les teràpies avançades i emergents.

En la seva intervenció, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha subratllat que la transformació del model productiu del país que defensa el Govern passa per "potenciar el desenvolupament de sectors amb valor estratègic com el que s'articula al voltant de les ciències de la vida". En aquest sentit, el conseller considera que el del hub de teràpies avançades és "un projecte esperat i innovador que ens permet fer un nou salt endavant a l’hora de liderar aquest àmbit al sud d’Europa". De fet, com a mostra del potencial d'aquest nínxol, Torrent ha subratllat que les empreses es dediquen a aquesta especialitat "no només han elevat la facturació i la creació d'ocupació especialitzada a Catalunya, sinó que també han experimentat un creixement impressionant en inversions, passant pràcticament zero a 250 milions d'euros entre 2006 i 2022". Per tot això, el titular d'Empresa i Treball creu que el nou hub "arriba en un moment clau per a Catalunya, de canvis globals en el món productiu" que obre "oportunitats per a posicionar-se en nous sectors en creixement".

Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha destacat el valor afegit que aportarà el hub: "És una gran aposta de país industrial i d’innovació que ens ha de donar valor: ens dona llocs de treball de valor afegit, riquesa, i, sobretot, ens permet apostar per la millora dels pacients i també contribuir a la millora de malalties a escala global. És una gran aposta. Establim una estratègia que és de present, però, sobretot, és de futur.

Balcells també ha ressaltat que un dels objectius d’aquest hub és aconseguir que les teràpies puguin arribar al màxim de pacients, per això, ha afirmat que des del Govern: “generarem una estratègia al voltant d’aquestes teràpies avançades i emergents amb l’ambició que puguin arribar al màxim de pacients, al conjunt de la població, perquè, ara com ara aquestes teràpies són molt cares i exclusives”. "Estem parlant de les teràpies avançades i emergents, que afecten noves eines per afrontar malalties, fins ara, algunes d’elles, d’impossible tractament. Estem parlant de leucèmia, de malalties immunològiques, minoritàries... Estem parlant de present i de futur.

Robert Fabregat, coordinador del Hub, ha remarcat que les accions s’han definit de forma consensuada entre els diferents actors, públics i privats, i que aquest projecte ha de facilitar i agilitzar l'accés d’aquestes teràpies als centres sanitaris, i conseqüentment, a la població. “Es posarà un especial focus en dinamitzar i impulsar el desenvolupament clínic, escalat, producció i adopció d’aquelles teràpies que millorin potencialment la salut i el benestar, democratitzant-ne l’accés a la població, i contribuint així al creixement i progrés social i econòmic del país”, ha aclarit.

Durant l’acte, s’han exposat les accions que es tiraran endavant per impulsar i potenciar l’ecosistema de teràpies avançades i emergents existent a Catalunya i que s’emmarquen sota cinc àmbits:

  1. Formació i talent. Es fomentaran eines de formació i retenció de perfils tècnics especialitzats que puguin treballar al llarg de tota la cadena de valor.
  2. Transferència de tecnologia i coneixement. S’assessorarà en matèries com la regulació i la biomanufactura a investigadors/es i emprenedors/es perquè incorporin aquest punt de vista i coneixement des de l’inici dels seus processos, facilitant així la transferència a l’entorn clínic i a un posterior accés al Sistema i als pacients.
  3. Escalat i producció. Es crearà un espai de trobada on es posin les bases per impulsar models de col·laboració i instruments de finançament entre el sector públic i privat per afavorir el creixement de tots els agents implicats en la producció de les teràpies avançades i emergents a Catalunya.
  4. Interacció amb el Sistema de Salut. Es transferirà el coneixement de noves teràpies i tractaments al Sistema de Salut perquè pugui adoptar-les i garantir-ne l’arribada universal i equitativa a la societat.
  5. Relació amb l’ecosistema. Es crearà un punt comú per aglutinar totes les iniciatives, projectes i capacitats disponibles a la BioRegió de Catalunya amb l’objectiu que es pugui tenir de forma unificada totes les oportunitats, connectant interessos i necessitats dels diferents agents implicats.

Al llarg dels pròxims mesos es desplegaran les primeres iniciatives vinculades al Hub, coordinades per Biocat, com ara la Xarxa i l’Observatori de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya, així com el Programa d’Acceleració de projectes o empreses emergents, entre d’altres. L’objectiu és crear un espai de referència entre tots els actors de l’ecosistema que aglutini les iniciatives disponibles en aquestes teràpies a Catalunya i permeti la interconnexió. Així mateix, també permetrà a impulsar el desenvolupament i producció industrial i incrementar l’impacte econòmic i social d’un sector estratègic a l’alça i d’alt valor afegit.

El projecte comptarà amb el Centre de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya (CTAEC) que esdevindrà una nova infraestructura disponible a l’ecosistema per potenciar la connexió entre la generació d’aquestes tecnologies en el marc dels sistemes públics de salut i d’R+I, i el desenvolupament industrial i comercialització posterior per part del sector privat.

Una oportunitat per a Catalunya

Catalunya disposa d’un dels ecosistemes en ciències de la vida i de la salut més dinàmics i actius d’Europa, tal com ho certifiquen les dades publicades a l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2022 elaborat per Biocat. Té un nivell científic en teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, així com un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un gran potencial investigador d’execució d’assaigs clínics innovadors. Alhora, acull un ecosistema d’empreses emergents i inversors en biotecnologia en creixement exponencial i altament competitiu. Un escenari que facilita l’aposta clara per posicionar Catalunya en un dels hubs europeus líder en aquest àmbit, que ha captat l’interès de la comunitat internacional per l’impacte positiu que s’espera amb el desplegament d’aquest sector.

Les teràpies avançades són aquells medicaments d’ús humà que es basen en gens, teixits o cèl·lules. Aquestes teràpies o processos van més enllà dels mètodes convencionals i s’enfoquen en l’ús de cèl·lules, teixits o gens per restaurar, millorar o substituir les funcions danyades o malaltes del cos. Les teràpies emergents, en canvi, constitueixen aquelles troballes i desenvolupaments conceptuals i tecnològics previs al desenvolupament de les teràpies avançades. Actualment, són àrees de recerca i desenvolupament molt actives en medicina i tenen el potencial de proporcionar opcions de tractament més eficaces i personalitzades per a malalties complexes com el càncer, les malalties genètiques o les malalties degeneratives.

3  

Imatges

Fotografia del conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, durant la seva intervenció en la presentació del Pla d'Acció  del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya.

Fotografia del conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, durant la seva intervenció en la presentació del Pla d'Acció del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya. 9220658

Fotografia del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la seva intervenció en la presentació del Pla d'Acció  del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya.

Fotografia del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la seva intervenció en la presentació del Pla d'Acció del Hub de Teràpies Avançades i Emergents de Catalunya. 5215510

Fotografia de la sala d'actes del Departament de Salut, plena a vessar, durant la presentació del Pla.

Fotografia de la sala d'actes del Departament de Salut, plena a vessar, durant la presentació del Pla. 9438659

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined