ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

El conseller Duch defensa l'ampliació de la UE des del Comitè de les Regions: "És necessària, una oportunitat i un acte de justícia"

  1. El conseller ha intervingut per primera vegada en la sessió plenària del Comitè, des d’on ha advocat per un pressupost europeu “adequat” per “assegurar la cohesió de l’Europa ampliada”
  2. A Brussel·les, Duch també s’ha reunit amb responsables de la Comissió i del Consell i representants de Baviera i Baden-Württemberg
EXT
El conseller Jaume Duch, durant la seva intervenció en la sessió plenària del Comitè de les Regions.
{"name":"2025/05/15/14/03/b819c3ed-774e-4756-84d7-a422993faa2d.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":227960}


El conseller d’Unió Europea i Acció Exterior, Jaume Duch, ha defensat que l’ampliació dels estats membres de la Unió Europea “no serà fàcil, però és necessària”, perquè representa “una oportunitat i un acte de justícia envers milions de persones que també tenen el dret de sentir-se plenament europees”.

Així ho ha expressat en la 166a sessió plenària del Comitè Europeu de les Regions (CoR), a Brussel·les, on el conseller ha intervingut per primera vegada, com a membre suplent del president de la Generalitat. L’ocasió ha estat un debat sobre el procés d’adhesió de Moldàvia.

“L’ampliació és una de les grans prioritats dels pròxims anys, tant pel que fa a Moldàvia, com els Balcans Occidentals, Geòrgia i Ucraïna”, ha afirmat Duch, basant-se en “una lectura objectiva de cap a on va el món”.

Des de l’hemicicle de l’Eurocambra, ha encoratjat el Govern de Moldàvia, liderat per Maia Sandu, davant “la feina que els queda per fer” i ha constatat que “una ampliació ben preparada exigeix esforços i compromisos per a les dues parts”.

Per part de la Unió Europea, ha assenyalat dues accions necessàries: d’una banda, la reforma del procés de presa de decisions en el Consell de la Unió Europea per reduir el vot per unanimitat a poques matèries; i de l’altra, que els futurs pressupostos europeus tinguin en compte les necessitats dels ciutadans davant d’aquestes noves incorporacions: “Sense un pressupost adequat serà impossible assegurar la cohesió de l’Europa ampliada”, ha asseverat.

Duch també ha participat en l’aprovació de dues resolucions especialment rellevants per al futur de la UE. Una d’elles, precisament, ha establert el posicionament del CoR sobre el pròxim Marc Financer. Un pressupost a mitjà i llarg termini que tant el Govern com l’organisme volen més flexible i amb una política de cohesió reforçada i descentralitzada.

L’altra resolució, sobre les prioritats del CoR en els pròxims anys, ha fixat la cohesió, la resiliència i la proximitat com a principals eixos. Per al Govern, la competitivitat ha d’anar lligada a la cohesió econòmica, social i territorial, i cal incidir especialment en l’àmbit de l’habitatge.

En el marc de la sessió plenària del CoR, Duch va reunir-se, aquest dimecres, amb el secretari general de l’organisme, Petr Blížkovský, i va conversar amb la delegació espanyola que hi és present.

Agenda de reunions institucionals

Durant el seu viatge a Brussel·les, el conseller també s’ha reunit amb responsables polítics del Parlament Europeu, de la Comissió Europea i del Consell de la Unió Europea, i amb representants de les regions alemanyes de Baviera i de Baden-Württemberg.

Amb l’eurodiputada i presidenta de la Comissió Especial sobre la Crisi de l’Habitatge, Irene Tinagli, han compartit la urgència de garantir una llar digna per a tothom, especialment per als joves, i han analitzat de quina manera el Govern de Catalunya i l’Eurocambra poden sumar esforços per fer front a aquest repte.

Les direccions generals de la Comissió Europea també són contactes estratègics per al Govern. Duch s’ha reunit amb director general del Servei Jurídic, Daniel Calleja, amb qui ha acordat treballar de manera coordinada per garantir la millor implementació de la legislació europea a Catalunya.

Per altra banda, amb la directora general de Competitivitat i Comerç del Consell de la Unió Europea, Isabel Riaño, han compartit iniciatives per reforçar la competitivitat de les empreses catalanes dins i fora de la Unió Europea, especialment davant el context global d'incertesa aranzelària.

Amb el ministre d’Estat de Relacions Europees i Afers Internacionals de Baviera, Eric Beißwenger, i el secretari d’Estat de Coordinació Política i Europa de Baden-Württemberg, Florian Hassler, han coincidit, finalment, en la voluntat d’incidir conjuntament en la política europea de cohesió.

La intervenció del conseller Duch en la sessió plenària del CoR es pot descarregar aquí.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia