1. El consell d'administració ha aprovat aquest dijous la mesura, atès l'alt volum de peticions rebudes
  2. Es pretén poder atorgar el màxim de subvencions possible per a incrementar la disponibilitat d'aigua
  3. També s'ha aprovat el conveni destinat a articular la gestió i explotació dels pous d'emergència que s'estan construint a l'àmbit de Peralada, amb una inversió de 4,4 MEUR

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a través del seu consell d'administració, ha aprovat aquest dijous l'increment de la dotació pressupostària de la línia d'ajuts destinada a la construcció i recuperació de pous destinats a l'abastament d'aigua. La convocatòria, iniciada el 27 de novembre de 2023, tenia una dotació inicial de 10 MEUR. Arran de l'elevat número de peticions, i arran de la disponibilitat pressupostària, el consell de l'ACA ha aprovat avui duplicar aquesta partida, i arribar als 20 MEUR.

Tècnics treballant en la construcció d'un nou pou (arxiu).
Tècnics treballant en la construcció d'un nou pou (arxiu).
{"name":"2024/06/14/11/00/fd674fa5-8fb8-4113-87b0-d2353e856eca.jpg","author":"ACA","type":"0","location":"0","weight":102388}

S'ha adoptat aquesta mesura davant de la necessitat de promoure al màxim la recuperació de captacions objecte de la convocatòria per pal·liar els efectes de la situació de sequera actual i tenint en compte que existeix la disponibilitat pressupostària suficient.

Gestió dels pous de sequera a l'Alt Empordà

En el consell d'administració d'aquest dijous també s'ha aprovat el conveni entre l'ACA i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i l’Ajuntament de Peralada, per a definir el finançament, la titularitat i la gestió dels pous en l'àmbit de Peralada, que donaran servei a tres xarxes d'abastament en aquesta zona que depèn de l'aqüífer del Fluvià Muga.

L'actuació està pressupostada en 4,4 MEUR, finançats al 90% per la Generalitat de Catalunya, i la resta amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Pedret i Marçà, i l’Ajuntament de Peralada.

Aquestes noves captacions han de permetre captar recurs subterrani del paleocanal més proper a la Muga, que podria proporcionar un cabal estimat conjunt de 75 l/s, és a dir, un volum total anual aproximat d’1,8 hm3 i que permetria sostenir els nivells de l’aqüífer, actualment en fase d’excepcionalitat per sequera.

Més de 15 municipis de l’Alt Empordà podran millorar la garantia d’abastament gràcies a aquesta actuació. Es tracta dels ajuntaments de l’Espolla, Capmany, La Jonquera, Masarac, Sant Climent Sescebes, Mollet de Peralada i Agullana, Rabós d’Empordà i Vilamaniscle, els quals s’abasteixen a través de la xarxa de l’Albera que gestiona el Consell Comarcal, així com dels que reben l’aigua a través de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà; i també l’Ajuntament de Peralada.

Les obres objecte de la contractació d’emergència que executa l’Agència, donaran servei a tres xarxes, concretament la Xarxa de l’Albera, gestionada pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà; la xarxa de la Mancomunitat Intermunicipal d’Aigües de Garriguella, Vilajuïga, Pau, Palau-Saverdera i Pedret i Marzà i la xarxa del municipi de Peralada.

Els treballs previstos inclouen la perforació i equipament de 5 pous nous, un dipòsit, un sistema de bombament la connexió del sistema d’impulsió i transport amb les tres xarxes, entre d'altres.

1  

Imatges

Foto. Tècnics duent a terme els treballs per a la construcció d'un pou (foto d'arxiu).

Foto. Tècnics duent a terme els treballs per a la construcció d'un pou (foto d'arxiu). 567034