1. Els mitjans de comunicació podran assistir a les proves aquest dimarts 11 de juny a les 17 hores per prendre imatges i declaracions
 2. Es tracta del sistema EGNOS, desenvolupat per la companyia xinesa Ehang
 3. És un projecte de l’Agència Espacial de la UE

L’aeroport de Lleida-Alguaire està duent a terme aquesta setmana les proves del nou sistema EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System) per a vehicles aeris no tripulats. És un sistema de suport pels sistemes de navegació aèria per satèl·lit que augmenta la precisió i fiabilitat dels GPS. Funciona a partir de la correcció d’errors en els senyals del GPS, proporcionant informació addicional i protegint els usuaris de possibles interferències. Es tracta del projecte SAMVA de l'Agència Espacial de la UE. El sistema està desenvolupat per la companyia xinesa Ehang i les proves es fan amb el vehicle eVTOL EH216-S al vertiport ubicat dins l’aeroport de Lleida-Alguaire.

Els tres punts claus de les proves:

 1. Habilitar les capacitats del sistema EGNOS a bord del vehicle aeri autònom per proporcionar una guia de navegació precisa i sencera.
 2. Desplegar EGNOS a l'Aeroport de Lleida-Alguaire i demostrar com pot donar suport a operacions aèries.
 3. Desenvolupar, provar en vol i validar els criteris de disseny d'un procediment de vol EGNOS.

Els socis del projecte són:

 1. PildoLabs: companyia d’enginyeria catalana especialitzada en serveis aeronàutics i de l’espai.
 2. Ehang: companyia xinesa líder mundial de tecnologia dron no tripulada.
 3. Eliance: proveïdor de serveis aeris d’emergències i de manteniment aeronàutic de serveis d’aviació civil, aeroports i companyies de manteniment.
 4. ARC: associació d’autoritats locals i regionals amb un aeroport en els seus territoris per a la cooperació interregional.
 5. Aeroports de Catalunya
 6. ThalesAlenia Space: operador del sistema EGNOS i líder mundial de sistemes de navegació per satèl·lit.
 7. Universitat Politècnica de Timisoara, especialitzada en el processament de dades provinents de vídeos per al desenvolupament de VTOLS.

L’espai on es farà aquest test és el centre de proves per a vehicles aeris no tripulats de Lleida-Alguaire, que sorgeix de la col·laboració entre Ehang i Aeroports de Catalunya, i que es va inaugurar l'octubre de 2023. El centre constitueix un referent de la infraestructura aeroportuària, els sistemes de gestió del trànsit aeri, els operatius, els procediments i altres tecnologies de la informació.

1  

Imatges

Proves d'un vehicle no tripulat a l'Aeroport de Lleida-Alguaire.

Proves d'un vehicle no tripulat a l'Aeroport de Lleida-Alguaire. 611588