· Les dades del primer trimestre d’enguany mostren que el 70% dels fets denunciats a les carreteres es corresponen amb furts, un 20% amb robatoris amb força tipus “teloner” i un 2% són fets violents

· Les investigacions realitzades en aquest àmbit han comportat que des del 2017 s’hagin dictat 60 ordres judicials d’allunyament a les principals vies on actuen els detinguts

· Coincidint amb l’època estival, els Mossos d’Esquadra inicien accions encaminades a la lluita contra la muntireincidència que actua en vies ràpides catalanes. S’activaran dispositius de saturació i es continuarà treballant des de la vessant d’investigació criminal

· El darrer operatiu de l’Àrea Central d’Investigació Viària acaba amb la desarticulació d’un grup violent de “teloners” que va sostreure més d’1 milió d’€ en mercaderia en 42 robatoris a camions. Actuava en àrees de servei de l’AP-7, la C-58 i la C-33 durant la nit i matinada

· Els 6 detinguts, que conformaven el nucli central del grup, acumulen més de 100antecedents. No dubtaven en utilitzar la violència contra els conductors de camions quan els descobrien cometent els robatoris i fugien conduint de manera temerària


Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Viària de la Comissaria General de Mobilitat han detingut 221 multireincidents especialitzats en furts i robatoris a vies ràpides de Catalunya entre el gener del 2023 i el primer trimestre de 2024. A partir de les investigacions que s’han dut a terme, s’han dictat des del 2017 un total de 60 ordres judicials d’allunyament a lladres que actuen en autopistes/autovies.

Durant el primer trimestre de 2024, aproximadament el 70% dels fets es corresponen amb furts, un 20% amb robatoris amb força tipus “teloner” i un 2% són fets violents. Aquest percentatge es manté més o menys constant respecte a 2023.

Des de la Comissaria General de Mobilitat, els Mossos d’Esquadra aborden aquesta problemàtica delictiva des de diferents vessants. En el vessant de prevenció, a través dels diferents dispositius preventius de saturació que duen a terme les Àrees Regionals de Trànsit de les diferents regions policials. Des d’un punt de vista reactiu, els Mossos d’Esquadra aborden la investigació dels fets tenint en compte dos axiomes: la investigació de fets puntuals a càrrec de les diferents Unitats d’Investigació del Cos, i la investigació de grups criminals especialitzats i organitzats. En aquest últim àmbit, els investigadors de la Unitat Operativa de Mobilitat han posat especial èmfasi en la construcció d’atestats amb la finalitat d’obtenir, per part de la judicatura, ordres d’allunyament dels investigats envers les vies ràpides. En cas de ser detectats per qualsevol unitat del Cos, així com d’altres operadors policials, aquests multireincidents, són detinguts pel delicte de trencament de condemna.


Més controls i dispositius específics en vies ràpides i àrees de servei

Amb l’arribada de l’estiu, la mobilitat a les principals vies ràpides catalanes augmenta notablement, fet que comporta que s’hagin d’activar més controls policials per lluitar contra la delinqüència multireincident que actua en aquests punts. Els Mossos d’Esquadra inicien accions encaminades a neutralitzar aquest fenomen delictiu amb dispositius de saturació i patrullatges de seguretat ciutadana i de paisà. Des de la vessant d’investigació , es continuarà treballant sobre grups criminals organitzats.

La coordinació entre el Servei Català de Trànsit i les empreses concessionàries de manteniment i gestió de les vies ràpides és clau abordar aquest tipus de delinqüència i augmentar l’èxit de resolució de les investigacions. Per aquest motiu es duen a terme diferents accions en aquesta direcció, com per exemple l’emissió de missatges als panells informatius, els vídeos i informació de servei a les xarxes socials, o els contactes i assessoraments amb els operadors, per tal d’augmentar la coordinació.


“Pisteros” i “teloners”, dos col·lectius delinqüencials diferents que actuen de manera alterna

Els Mossos d’Esquadra identifiquen aquests dos col·lectius delinqüencials associats a a fruts i robatoris que tenen lloc a les carreteres, vies ràpides, i àrees de descans i servei.

Així doncs, els delictes de furt i robatori a vehicles, en els diferents tipus de modalitat com ara “punxarodes”, falsos policies, sembra i furts al descuit, representen un 70% dels delictes que investiga la Divisió d’Investigació Viària de la Divisió de Trànsit. Per contra, un 20% de les investigacions que duu a terme la unitat està relacionada amb la modalitat delictiva dels teloners, consistent en els robatoris de mercaderia a camions.

L’alternança entre aquestes dues modalitats rau principalment en l’estacionalitat. Entre els mesos de juny i setembre, l’activitat delictiva se centra en furts, majoritàriament al descuit, associats a l’augment de desplaçaments en període vacacional. Per contra, els fets denunciats protagonitzats per grups de “teloners” tenen lloc entre els períodes de setembre a gener, i de març a juny.

El perfil d’aquests grups són majoritàriament homes residents a Catalunya, multirreincidents, i especialitzats en els delictes que perpetren. No acostumen a utilitzar la violència, tot i que en determinats casos, poden fer-ne ús per assegurar-se el robatori, o la fugida. Tot i això, de manera puntual, es produeix un increment d’autors que venen de fora de Catalunya durant la temporada estival per cometre furts, principalment.


Cas “Diable”, el darrer operatiu contra teloners a l’AP-7, C-58 i C-33

Els Mossos d’Esquadra de la Unitat Operativa de Mobilitat, amb el suport de les Unitats d’Investigació de Gavà i Rubí han detingut 6 persones, d’entre 20 i 35 anys, que formaven part d’un grup criminal especialitzat en el robatori de càrregues de camions estacionats a les àrees de servei i de descans d’autopistes i autovies catalanes. Els investigadors els atribueixen 42 fets, entre els quals hi ha 3 robatoris amb violència o intimidació. Els membres del grup han sostret diferents tipus de productes per un valor que s’aproximaria al milió d’euros.

Els investigadors han pogut relacionar els autors amb 42 delictes des del mes d’octubre de l’any passat, així com robatoris a l’interior de vehicle, robatoris amb violència i intimidació, danys, delictes contra la seguretat del trànsit, robatoris i furt d’ús de vehicles i falsificacions documentals, atemptat als agents de l’autoritat i pertinença a grup criminal. Els detinguts sumen 102 antecedents per fets patrimonials.

Els robatoris majoritàriament es concentraven a les àrees de servei i descans Porta de Barcelona, Montseny, Bellaterra i Sant Celoni de l’autopista AP-7; tot i que també es van detectar alguns fets ocorreguts a les autopistes C-58 i C-33.

El dispositiu d’investigació contra aquest grup criminal, que es va desplegar el passat 29 de maig estava tutelat pel jutjat d’instrucció 4 de Rubí, on es van dur a terme les detencions i es van practicar sis entrades i perquisicions a domicilis amb el suport de la Brigada Mòbil atesa la perillositat del grup investigat.

Durant el dispositiu es van localitzar algunes de les mercaderies sostretes, claus de vehicles susceptibles d’haver estat sostrets, elements característics per cometre robatoris de la modalitat coneguda com a “teloner”, així com eines i dispositius electrònics per sostreure furgonetes i vehicles.

Als escorcolls també es van localitzar vuit extintors que els investigats acostumaven a buidar en el moment de la fugida per ruixar els vehicles policials que els detectaven. Així mateix, també es va recuperar un vehicle sostret d’alta gamma i es van intervenir tres dels vehicles que utilitzava el grup a manera de “llançadora”. També es van intervenir substàncies estupefaents dedicades a la venda al detall, així com diners fraccionats.

Així mateix, els investigadors van poder relacionar aquests individus amb altres robatoris amb força a establiments i empreses, entre els quals hi ha una empresa de la localitat de Castellví de Rosanes, d’on van sostreure un botí valorat en 75.000€.  

També se’ls investiga pel robatori d’almenys vuit vehicles d’alta gamma que van ser recuperats, i almenys sis turismes, i tres furgonetes, ja recuperades també, que utilitzaven per carregar els efectes sostrets.

Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 31 de maig davant del jutjat instructor de la causa.


Vehicles sostrets i extintors per fugir

Els investigats actuaven de manera molt selectiva i buscaven camions, que transportessin productes fàcilment distribuïbles al mercat il·lícit, com ara roba de marca, sabates, complements de moda, cosmètics, o fins i tot càpsules de cafè. Utilitzaven vehicles “llançadora”, amb els que feien una primera aproximació als llocs dels fets, per valorar la viabilitat de les seves accions delictives.

Es desplaçaven a les àrees de servei en horari nocturn i forçaven els remolcs dels camions, aprofitant que el conductor es trobava dormint a la cabina. Un cop localitzaven una mercaderia que els interessava i que consideraven que tenia una fàcil sortida i gran valor econòmic, tallaven la lona o forçaven la porta del remolc del camió.

En cas de ser sorpresos pels conductors dels camions, els membres d’aquest grup no dubtaven a amenaçar o fer servir la violència envers aquests. També realitzaven conduccions temeràries quan eren perseguits per vehicles policials, aprofitant els vehicles sostrets d’alta gamma que utilitzaven. En aquests casos, circulaven a velocitats de més de 200 km/h, feien ziga-zagues per l’autopista, ruixaven els vehicles policials amb el contingut d’extintors d’incendis per dificultar-los la visió i, fins i tot, arribaven a envestir-los per protegir la fugida de les furgonetes carregades; amb el risc que això suposava tant pels agents, com per altres usuaris de la via.

Finalment, carregaven els productes en furgonetes prèviament sostretes i, posteriorment les traslladaven des de les àrees de servei fins a un magatzem clandestí ubicat a una zona d’horts propera a l’estació de tren de Cerdanyola. Els investigats aprofitaven aquest lloc per guardar temporalment els vehicles sostrets que utilitzaven per cometre els robatoris, així com els productes que sostreien abans de vendre’ls al mercat il·lícit.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.


Consells per evitar furts a les autopistes:

  1. En cas d'avaria del vehicle, cal aturar-se en un lloc segur.
  2. Desar els objectes de valor en un lloc no visible del vehicle.
  3. En cas de baixar del vehicle per descansar tancar-lo sempre amb clau.
  4. Sense arribar a desconfiar de tot el món. Però parar atenció a les distraccions per part de segones persones.
  5. En cas d’accedir a l’interior del restaurant o zones de pícnic tenir en tot moment les pertinences controlades.


En cas de ser víctima d'un robatori:

  1. Mantenir la calma, el trànsit a l’autopista és perillós.
  2. Ubicar el lloc on ens trobem.
  3. Trucar immediatament al 112 i aportar el màxim de dades dels autors (vehicle, descripció) i el lloc dels fets
  4. Denunciar els fets a la policia.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 4 de juny de 2024