· Detenim a 4 homes i 1 dona per formar part d’un grup criminal, per vuit robatoris a domicilis i dues temptatives

· Actuaven a Barcelona i es traslladaven a altres localitats com Berga, Puig-Reig, Solsona i Avià en dies consecutius

· A les entrades es va intervenir una arma de foc, joies, documents de venda de joies i eines per obrir panys de portes

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la DIC de la Regió Policial Metropolitana Barcelona i de la Unitat d’Investigació de la comissaria Sant Martí van detenir el passat 21 de maig quatre homes i una dona, d’entre 27 i 64 anys, a qui se’ls atribueixen delictes de pertinença a grup criminal, vuit robatoris amb força i dues temptatives, set de les quals a Barcelona, i la resta a Puig-reig, Avià i Solsona.

La investigació es va iniciar durant el mes d’octubre de l’any passat arran de la denuncia d’un robatori amb força al barri de Sant Martí de Barcelona. Dies més tard, els investigadors van identificar un dels detinguts amb diversos objectes de dubtosa procedència, motiu pel qual van quedar intervinguts.

A partir d’aquí, es van fer gestions per esbrinar si estaven relacionats amb algun fet delictiu. La víctima els va reconèixer sense cap mena de dubte i, en el moment de retornar-los, va informar els agents que havia localitzat petits trossos de plàstic a l’entrada del seu domicili quan va tornar de vacances. Posteriorment, es va localitzar aquest mateix tipus de marcadors en altres portes de domicilis de la mateixa comunitat on vivia.

Arran de l’anàlisi de diversos fets ocorreguts posteriorment al mateix districte de Sant Martí, els investigadors de la Unitat d’Investigació de Sant Martí i de la DIC de Barcelona van establir un equip conjunt d’investigació que va permetre aconseguir informació sobre els membres d’aquest grup.

Aquest grup tenia una gran activitat delictiva sostinguda en el temps, els membres del grup tenien assignats diferents rols dins de l’organització amb l’objectiu d’aconseguir l’èxit dels robatoris.

Durant el mes d’abril, en tres dies consecutius, l’equip conjunt d’investigació va detectar que els investigats s’havien desplaçat fora de Barcelona. Primer van anar a Berga i a Puig-Reig, l’endemà es van dirigir cap a la localitat d’Avià i l’últim dia a Solsona.

Els membres del grup seleccionaven prèviament els domicilis, i quan trobaven l’objectiu es dedicaven a fer vigilàncies. Acostumaven a caminar separats simulant no conèixer-se, fent canvis d’itineraris sense sentit, i anaven un mínim de dues vegades abans de cometre el robatori. Observaven el pany, i segons el tipus que era, s’encarregava un membre del grup o un altre, en funció de l’especialització que tenien en forçar un tipus de bombins depenent de la marca o model. Seguidament, col·locaven els marcadors a les portes dels domicilis que més els interessava. Abandonaven el lloc i al cap d’unes hores tornaven per comprovar si el marcador continua al lloc, o si, per contra, es trobava a terra. Així obtenien informació de les rutines dels inquilins de l’habitatge.

Un cop fetes les comprovacions, l’especialista forçava el pany i els altres membres del grup entraven a l’immoble. Un altre integrant es quedava a l’exterior i feia tasques de vigilància. Els investigats no sempre tenien els mateixos rols en cada robatori, sinó que se’ls canviaven per així dificultar la seva detecció.

El nombre de persones que executaven cada robatori era petit amb la intenció de no cridar l'atenció de terceres persones que poguessin donar l’avís d'alarma. Dins del grup que cometia el fet, trobem la figura de l'especialista encarregat de manipular el pany per donar entrada al domicili. Aquesta persona era normalment la que portava les eines necessàries.

El grup criminal tenia una gran mobilitat, tant a Catalunya, com a la resta de l’estat i internacionalment. Canviaven de residència sovint per continuar delinquint, dificultant la tasca policial.

Durant els desplaçaments, feien contínues maniobres per evitar seguiments i prenien mesures de seguretat quan arribaven a les rodalies del domicili objectiu i estaven permanentment connectats a través dels seus telèfons mòbils.

Fruit de les gestions d’investigació, els mossos van poder acreditar que el grup investigat hauria comès vuit robatoris en diferents domicilis, i dues temptatives més.

El passat 21 de maig es van realitzar quatre entrades i registres, dos dels quals a Barcelona, una a Santa Coloma de Gramenet i una altra a Badalona. Es van intervenir diversos objectes, com una arma detonadora, diners en metàl·lic, joies, documents de venda de joies, eines per cometre els robatoris (rossinyols, plàstics per obrir portes amb el mètode conegut com la radiografia, claus bumping, etc.). També van intervenir una bàscula, i un kit d’àcid i pedra de toc per analitzar pes i puresa de l’or i altra documentació acreditativa per possible falsedat.

Els cinc detinguts acumulen onze antecedents per robatoris a domicilis. Alguns d’ells també n’acumulen a diferents països d’Europa.

Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d’Instrucció número 11 de Barcelona.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 01 de juny de 2024