1. A la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat
  2. La sessió ha comptat també amb representants dels Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals i del Sistema d’Emergències Mèdiques


Protecció Civil de la Generalitat ha presentat aquesta tarda les novetats del pla INFOCAT, revisat recentment per adaptar-lo al canvi climàtic, als alcaldes, alcaldesses i diferents responsables municipals de la vegueria de la Catalunya Central.

La sessió, que s’ha fet a la seu de la Delegació del Govern a Manresa, ha estat organitzada per la Delegació del Govern a la Catalunya Central conjuntament amb els Serveis Territorials del Departament d’Interior i ha comptat amb la participació d’una trentena de càrrecs municipals de 25 municipis.

La benvinguda a la sessió i presentació del nou pla INFOCAT ha anat a càrrec de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central, Elena Roca. Posteriorment, la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centellas, ha explicat les concrecions del nou pla i les implicacions municipals. A la reunió també hi han participat representants dels Bombers de la Generalitat, dels Agents Rurals, dels Mossos d’Esquadra i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

El Govern ha aprovat recentment la revisió del Pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) amb l’objectiu de reforçar la capacitat de tot el sistema de protecció civil i emergències davant l’agreujament del risc d’incendi forestal a Catalunya en el marc del canvi climàtic. El nou Pla millora l’estructura interna dels grups operatius en les seves actuacions sobre el terreny, s’han ampliat les mesures d’emergència per la protecció de la població i s’ha millorat el flux de presa de decisions.

A més, s’ha ampliat el nombre de municipis amb obligació de redactar el seu pla municipal per incendis forestals degut a un nou anàlisi de perill que incorpora factors de canvi climàtic. Així, a la Catalunya Central hi ha 146 municipis, dels quals 131 tenen la obligació de fer el pla i 15 ho tenen recomanat. Al Bages, Lluçanès i Moianès tots els municipis tenen la obligació de fer el pla municipal per incendis forestals.

Amb els canvis del nou INFOCAT, a la Catalunya Central hi ha 1 municipi que ha passat de no tenir obligació ni recomanació a estar obligat: Santa Maria de Besora; 10 que han passat de no tenir obligació ni recomanació a estar recomanats: Calaf, Calldetenes, Malla, Manlleu, Roda de Ter, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí Sesgueioles, Santa Eugènia de Berga, Torelló i Vic; 37 que han passat de tenir una recomanació a estar obligats:Alpens, Borredà, Castell de l'Areny, Castellar del Riu, Collsuspina, Coma i la Pedra, Espinelves, Fígols, Gisclareny, Gósol, Guixers, Gurb, Lluçà, Masies de Roda, Masies de Voltregà, Montesquiu, Muntanyola, Perafita, Pobla de Lillet, Rupit i Pruit, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Sant Martí d'Albars, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sobremunt, Sora, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Vallcebre Vidrà i Vilada. Finalment, 3 municipis han passat d’estar obligat a tenir una recomanació: Folgueroles, Gironella i Sant Vicenç de Torelló.

Les novetats al pla INFOCAT adapten l’organització i la resposta operativa i directiva per fer front a l’augment del risc d’incendi forestal pels efectes del canvi climàtic, que ha provocat que la temporada d’incendis comenci cada vegada més aviat i que es puguin produir grans incendis també fora dels mesos de major risc.

La revisió del pla INFOCAT s’ha fet per tal de poder fer front als escenaris de risc extrem cada cop més freqüents per efecte del canvi climàtic on és més probable la simultaneïtat d’incendis forestals, l’aparició d’incendis de ràpida evolució i afectació a la població de forma sobtada o l’afectació a grans extensions de territori on la capacitat de resposta dels serveis d’emergència pot quedar condicionada.

Per a més informació sobre el nou pla INFOCAT, podeu consultar el següent enllaç

2  

Imatges

sessio infocat a Manresa

sessio infocat a Manresa 313299

Sessio INFOCAT Manresa (2)

Sessio INFOCAT Manresa (2) 230030