1. El cap de l’Executiu ha inaugurat el nou edifici Mir-Puig de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
  2. Ha remarcat que “l’ICFO és una palanca essencial perquè Catalunya i Espanya estiguin a l’avantguarda de la recerca”


El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest matí que el pla Catalunya Lidera, aprovat aquest dimarts pel Govern i que contempla la mobilització de 18.500 milions d’euros fins al 2030 en sectors estratègics, destinarà “gairebé 2.0000 milions d’euros a la ciència i a la investigació a Catalunya en aquests cinc anys”.

El president Illa, durant la visita a les noves instal·lacions d'ICFO. Fotografies: Rubén Moreno
El president Illa, durant la visita a les noves instal·lacions d'ICFO. Fotografies: Rubén Moreno
{"name":"2025/02/05/15/11/a0ed8bea-bf7d-4d5f-81f5-8565af05ae67.jpg","author":"Rubén Moreno","type":"0","location":"0","weight":142433}

El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci durant la inauguració del nou edifici Mir-Puig, que amplia les instal·lacions de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels. L’ha acompanyat la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat.

Durant la seva intervenció, el president Illa ha posat en relleu que en aquest sector “podem ser punters a Europa” i ha afirmat que l’ICFO “és una de les palanques essencials perquè Catalunya i Espanya estiguin a l’avantguarda de la recerca”. Ha fet notar que aquest lideratge es fa “des d’Europa, amb un exercici de col·laboració entre el Govern d'Espanya, el Govern de la Generalitat i l’ICFO”.

Nou edifici de l’ICFO

El nou edifici, que acull els laboratoris de tecnologia fotònica avançada, és fruit d’una donació filantròpica per part de la Fundació Mir-Puig. Entre altres laboratoris, acollirà l’anomenat NM3, cofinançat per la Generalitat de Catalunya, en el qual s’utilitzen tècniques d’avantguarda per dissenyar i fabricar xips fotònics.

L’ICFO és un institut de recerca de referència internacional dedicat a l’estudi de la fotònica i les seves aplicacions en àmbits com la ciència quàntica, la biomedicina i les tecnologies avançades. Actualment, és el coordinador del projecte Vall de la Quàntica i del PixEurope, projectes estratègics que posicionen Catalunya com a referent en tecnologies quàntiques i innovació digital, impulsant la recerca, la transferència de coneixement i la competitivitat en l’àmbit europeu.