Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
10-10-2018 12.42

President Torra: "Que abandonin tota esperança de dividir-nos, anirem fins al final"

  • En la sessió de control al Parlament, el cap de Govern defensa que la millor resposta als atacs és “la unitat de l’independentisme” i demana recuperar l’esperit de l’1 d’octubre, “de defensa, de desobediència i de resistència, però sobretot de victòria”
  • Afirma que tot i que “la bandera del diàleg la tindrem sempre”, “el crèdit al president Sánchez s’ha acabat i necessitem una oferta ja sobre la taula”
  • Acusa C’s de voler criminalitzar els CDR i avisa que “tindran la responsabilitat del que pugui passar en un futur”
El president responent una de les preguntes de la sessió de control. Autor: Rubén Moreno El president responent una de les preguntes de la sessió de control. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest matí, en la sessió de control al Parlament, que, davant els atacs contra l’independentisme, “la millor manera de reaccionar és amb la unitat”. “Per tant, que abandonin l’esperança que ens dividiran. No ens dividiran. Anirem fins al final, a defensar la democràcia i a defensar els presos i exiliats”, ha reblat.
 
La resposta unitària és la “única possible”, ha destacat Torra, que també ha remarcat que, “en aquest moment, el país necessita que tots a una recuperem l’esperit de l’1O”. “Apel·lo a què recuperem aquell esperit, que és doble: de defensa, de desobediència i de resistència, però sobretot de victòria”, ha afegit el president.
 
El cap del Govern ha recordat que ell prové de “les bases de l’independentisme”, d’Òmnium i de l’ANC, i que, per aquest motiu, “em sento molt proper al que el carrer pot estar sentint avui” i “em dol per tota la gent el que ha passat aquests dies al Parlament”. “Jo hi sóc, però recuperem l’1O, la declaració política d’independència del 27S i, tots junts, tirem endavant”, ha subratllat.
 
En el camí a seguir, Quim Torra ha destacat que cal fer “una defensa a ultrança” i posar el focus en “els drets civils, socials i nacionals i en el dret a l’autodeterminació”, perquè és aquí “on som forts” i on “Europa ha entès de què va aquesta farsa”.

A l’inici de la sessió, el president ha enviat un missatge de “solidaritat amb el poble mallorquí” per les conseqüències del temporal d’aquesta nit i ha ofert l’ajuda del Govern en tot allò que necessitin.

“El crèdit a Pedro Sánchez s’ha acabat"
 
En resposta al grup parlamentari del PSC, el president ha insistit que des del Govern “no abandonarem mai la bandera del diàleg”, com així ho defensen també els presos polítics i els exiliats, però que ara cal veure “si des de l’estat espanyol aquesta bandera és alguna cosa més que retòrica”. “Em temo que el que ens vam fer el dia de la reunió amb Pedro Sánchez a la Moncloa va ser només una foto”, ha lamentat, perquè, des de llavors, “no hem rebut cap resposta a les peticions que hem fet al govern espanyol”.

“La bandera del diàleg la tindrem sempre, però el crèdit al president Sánchez s’ha acabat, necessitem una oferta ja sobre la taula”, ha avisat. “Tinc pressa per treure els presos polítics de les presons. Em moro de ganes d’abraçar el president Puigdemont i Marta Rovira en aquest Parlament”, ha reblat.

 
“No criminalitzin els CDR”
 
El president Torra ha recriminat a C’s la criminalització que el grup fa dels CDR. “Si pretén que criminalitzi una organització com els CDR no ho faré”, ha dit, perquè “tenen tot el dret a treballar pel seu projecte polític”. I, en aquest sentit, ha afirmat que, des de Ciutadans, “cometen una gran irresponsabilitat parlant en els termes que ho fan, parlant de comandos”, perquè “estan posant les bases perquè se’ls criminalitzi”. “Vostès tindran la responsabilitat del que pugui passar en el futur”, ha advertit. El cap de l’Executiu també ha apel·lat el portaveu parlamentari de C’s a deixar de banda les amenaces al Govern i al Parlament. “Des que estic aquí les amenaces amb la presó o el 155 han estat contínues”, ha lamentat, i aquesta, ha dit, “no és la via per on continuar”.
 
Finalment, i en resposta a la CUP, el president de la Generalitat ha insistit que l’Executiu ha “posat les persones al centre”. “Des del primera dia governem per a les persones, perquè no té cap mena de sentit fer-ho d’una altra manera”, ha insistit. I en aquest sentit ha recordat que la primera mesura que va prendre el Govern va ser destinar més de 250 milions d’euros a polítiques d’habitatge. “Aquest govern fa dues coses alhora, s’ha traçat el seu objectiu irrenunciable a fer la República Catalana i a governar des del primer moment”, ha deixat clar.
 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat