Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
03-04-2017 19.05

Les conselleres Ruiz i Bassa lliuren els III Premis del Consell Català de Formació Professional

Les titulars d'Ensenyament i Treball, Afers Socials i Famílies han lliurat aquests guardons que reconeixen la trajectòria individual de sis figures destacades en el camp de l'FP

 
·         Meritxell Ruiz: “Hem de seguir promovent el canvi i la innovació que existeixen en el sistema de formació professional per tal de generar més i millor valor públic pel ciutadà”
 
·         Dolors Bassa: “La nova Llei d’FP suposarà fomentar l’ocupació i la millora professional de les persones, entenent la formació com a eina de progrés i com a clau per a l’ocupabilitat i la competitivitat empresarial”
Govern
La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, han presidit aquesta tarda el lliurament dels III Premis del Consell Català de Formació Professional. La finalitat dels premis és distingir actuacions i tasques individuals que destaquin dins l’àmbit dels ensenyaments de formació professional a Catalunya. El president del Consell, Jordi Ficapal, ha acompanyat les conselleres durant l’entrega dels guardons, que ha tingut lloc al Palau de la Generalitat.
 
La consellera d’Ensenyament ha destacat durant la seva intervenció que “Hem de seguir promovent el canvi i la innovació que existeixen en el sistema de formació professional per tal de generar més i millor valor públic pel ciutadà”. En aquest sentit, ha explicat que “és per això que tenim projectes com Innova FP, que estan fent una renovació i ens situen en un marc d’excel·lència, perquè aspirem a fer de l’FP un referent en el marc europeu”. També ha posat de relleu “la imprescindible coresponsabilitat dels centres de FP, de formació contínua i el teixit empresarial en el desplegament de la FP catalana”.
 
Per la seva banda, la consellera Bassa ha declarat que “la nova Llei de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya, suposarà fomentar l’ocupació i la millora professional de les persones, entenent la formació com a eina de progrés i com a clau per a l’ocupabilitat i la competitivitat empresarial”. També ha explicat que “estem fent passos endavant, per exemple, reforçant els mecanismes d’avaluació i acreditació perquè els adults que fa anys que porten a terme una professió, però que no disposen d’un títol, la puguin veure reconeguda. Així, els que demostrin capacitació o habilitat professional en un ofici poden optar a un certificat. Aquests darrers anys hem capacitat i certificat 4.561 persones per la via de procediment d’acreditació de competència i 24.530 per la via de la formació professional per a l’ocupació, en programes de formació gestionats pel Servei Públic d’Ocupació i el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya”.
 
Enguany els premis han reconegut la trajectòria d’Antoni Miquel i Felip, Francesc Ranchal i Collado, Gaspar Espuña Berga, Juan Pedro González Blázquez, María Ángeles Chavarría Lorente i Teresa Coll i Cambras. Aquests  sis premiats han col·laborat en l’impuls d’iniciatives d’èxit i innovadores en àmbits com la pedagogia, la gestió, l’assessorament, la qualitat, l’adequació a les necessitats del mercat de treball i la cooperació entre centres de formació i empreses, entre d’altres.
 
La selecció dels sis premiats per haver excel·lit en el món de l’FP a Catalunya durant el 2016 l’ha dut a terme el jurat, format pel president del Consell Català de Formació Professional i els membres de la Comissió Permanent d’aquest òrgan, assistit per les seves secretàries executiva i adjunta.
 
El Consell Català de Formació Professional, que ha convocat els Premis, és l’òrgan de consulta i assessorament en matèria d’FP de la Generalitat de Catalunya. Així, a banda de l’Administració catalana, compta amb la participació de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives del país (Foment, PIMEC, UGT i CCOO), així com de les entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis i Federació de Municipis de Catalunya) i el Consell de Cambres de Comerç. Vinculat als departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Famílies, aquest òrgan és complementari del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i del Consell Escolar de Catalunya.
 
Premiats 2016
 
Antoni Miquel i Felip (1940)
 
Antoni Miquel i Felip és director de l’empresa TALLERS A. MIQUEL SL, de distribució, reparació i servei tècnic de carretons elevadors. És l’empresa representant a Lleida, Tarragona i Andorra de la marca LINDE, amb instal·lacions a Sidamon (Lleida) i Valls (Tarragona) i un nombre aproximat de 80 treballadors.
 
Des de sempre Antoni Miquel ha donat molta importància a la formació dels seus treballadors a tots els nivells, aspecte que s’ha vist reflectit en la seva política empresarial. En aquest sentit, l’empresa realitza plans de formació continuada molt complerts per a tots els seus treballadors, cosa que li permet una actualització permanent i ser capdavantera en innovació tecnològica. El resultat de la bona gestió de l’empresa l’ha portat a un creixement molt important en els darrers anys i a estar sempre entre les primeres empreses en vendes de la marca LINDE a Espanya.
 
Miquel ha afrontat els reptes de formació de la seva empresa a través de nombrosos convenis que TALLERS A. MIQUEL SL ha signat amb el Departament d’Ensenyament en el marc de la formació professional reglada, amb la qual col·labora fent cessió d’equips de maquinària i de professionals de la seva empresa per al recolzament de sessions pràctiques en ensenyaments de diferents centres d’FP. També col·labora amb l’acolliment d’alumnes per part de l’empresa per a la realització de pràctiques i del professorat de Formació Professional en règim d’Estades Formatives a l’Empresa.
 
 
Francesc Ranchal i Collado (Barcelona, 1956)
 
Com a professor i cap d’estudi d’FP de l’Institut Leonardo da Vinci de Sant Cugat del Vallès, va impulsar models experimentals d’adaptació de la formació professional de primer grau a les necessitats de l’alumnat. Així mateix, va promoure, amb tres instituts d’FP més de Catalunya i amb l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, les primeres experiències de pràctiques en empreses dins de l’FP de segon grau. Va impulsar els primers models de flexibilització i adaptació dels cicles formatius.
 
Ranchal també ha treballat en l’àmbit curricular. Va dirigir el grup de treball que va definir un model curricular i dissenyar els currículums, i va definir els equipaments  de 100  mòduls professionals a Catalunya (1987-1988 a 1993-1994); va dirigir l’elaboració de la “Guia didàctica dels cicles formatius” de 1996 del Departament d’Ensenyament, i va encapçalar el grup de treball que va dissenyar els currículums i els equipaments de 130 titulacions dels cicles formatius de la LOGSE.
 
Després de definir i impulsar la creació del que esdevindria l’Institut Català de les Qualificacions Professionals, fou designat el primer director tècnic d’aquest Institut. En aquest sentit, va impulsar l’elaboració del Catàleg de Qualificacions Professionals de Catalunya i del Catàleg modular integrat de formació professional, i també va dirigir les primeres convocatòries d’acreditació de competències  professionals assolides mitjançant l’experiència laboral.
 
 
Gaspar Espuña Berga (Olot, 1935)
 
Empresari del sector turístic, l’any 85 va ser pioner amb la creació de la borsa de treball i pràctiques. El 86 creà l’Escola de Formació Professional d’Animació Turística, la primera a Espanya i pionera a Europa. L’any 91 va participar en la creació del Col•legi Oficial de Tècnics en Empreses Turístiques, i en la realització dels Jocs Olímpics de Barcelona’92 aportant, d’entre els alumnes, més de 600 voluntaris especialitzats.
 
L’any 93 va crear l’Escola d’Hoteleria del CETT, ubicada inicialment a l’Hotel Plaza de Barcelona, que desenvolupà formacions pròpies de Tècnic en Cuina i Restaurant. L’any 95 s’inaugurà l’Hotel Alimara, que va incorporar com a centre d’aplicació i, el mateix any, el CETT es traslladà a unes noves instal•lacions més adequades en la definitiva ubicació de la Vall d’Hebron. L’any 96 va incorporar a l’oferta els cicles formatius de turisme, i finalment, l’any 1997, el Departament d’Ensenyament el va autoritzar per impartir de manera oficial els cicles d’hoteleria i turisme. El CETT és un centre internacional de formació, investigació i transferència de coneixement en Turisme, Hoteleria i Gastronomia, que forma al voltant de 2.000 alumnes a l’any.
 
Una de les apostes formatives impulsada per en Gaspar Espuña va ser la creació d’un programa de grau mitjà que integrés els títols de Tècnic en Cuina i de Tècnic en Serveis de Restaurant. Va ser una iniciativa pionera i única que avui s’ha convertit en model de molts altres centres de formació professional, públics i privats, a Catalunya.
 
 
Juan Pedro González Blázquez (Pasarón de la Vega, Cáceres, 1953)
 
Actualment és cap de l’Àrea de Serveis a l’Empresa del Servei d’Ocupació de Catalunya i compta amb una carrera professional de més de 37 anys. Pel que fa a l’FP, ha estat director del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, director del Centre d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de Santa Coloma i Gerent de l’Institut per al Desenvolupament de la Formació i l’Ocupació (IDFO). Entre les seves funcions destaquen la gestió i execució de programes de formació contínua a Catalunya, el desenvolupament d’accions formatives d’experimentació en noves qualificacions i d’innovació metodològica de formació professional.
                                                                                                                                                                                                                            
Juan Pedro González és membre del Consell Català d’FP, del Consell General del Consorci de la Formació Contínua de Catalunya, de la Comissió Territorial del Consell Català de Formació Ocupacional i Col•locació, del Consorci de Formació i Iniciatives de Cercs/Berguedà, i membre dels Consells d’Administració del Centre de Formació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, La Paperera, i de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.
 
 
María Ángeles Chavarría Lorente (Barcelona, 1956)
 
Chavarría va cursar estudis d’Infermeria l’any 1997 i va començar a treballar com a supervisora a l’Hospital de l’Esperança. Poc més tard combinà també aquesta feina amb la de professora col·laboradora a l’escola d’infermeres del mateix hospital. El curs 1979-80 va deixar la feina de supervisió com a infermera i passar a treballar a l’Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària lligat al seu Hospital. El 1998 va optar a la promoció com a Cap d’Estudis i un any més tard a la plaça de direcció.  Des de l’any 2000 és també la directora de la “Fundació Bonanova. Innovació i Salut”.
 
L’institut ha estat membre de la Xarxa FP.cat en l’especialitat de sanitat i atenció sociosanitària i qualificat com a Centre de Referencia Nacional en l’àmbit de sanitat en l’àrea de suport al diagnòstic. L’Institut té convenis amb vuitanta institucions sanitàries de tot Catalunya, en les quals els alumnes  fan practiques des del primer curs. També ha impulsat elements organitzatius que han fet de la Institució un referent en el sector de la salut
 
La premiada és coautora del llibre “Las profesiones complementarias de la medicina” i codirectora de la col·lecció de llibres “Quaderns de Formació Professional Sanitària”.
 
 
Teresa Coll i Cambras (Centelles, 1952)
 
L’impuls més gran de la seva trajectòria professional ha estat la creació l’any 1998 i la posterior consolidació de l’Institut Tècnic de Formació Viària de Catalunya (INTEC), com a centre de referència en el sector de la formació viària a nivell de Catalunya i a nivell de l’estat espanyol. Ha col•laborat estretament amb la Direcció General de Trànsit, la Prefectura Provincial de Trànsit, el Servei Català de Trànsit, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Consorci per a la Formació Continua, el Ministeri de Foment i el Servei Territorial de Transports de Barcelona, entre d’altres.
 
Coll el 1975 inicia la tasca de formadora en una autoescola de Mataró. El 1976 compra l’autoescola de Mataró i comença a donar formació per a l’obtenció dels permisos professionals: camió i autocar. El 1981 s’instal.la a Vilassar de Dalt i durant 10 anys l’autoescola es converteix en el centre de formació més apreciat pels professionals del sector. El 1998 constitueix una agrupació de cinc auto escoles i així va néixer  el Centre d’Ensenyances del Maresme S.L. 
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat