Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
19-02-2017 21.00

President Puigdemont: "El corredor mediterrani Ús un projecte que, si no el reclamem nosaltres, l'Estat no tÚ pressa a fer"

 

 
·        El cap del Govern es reuneix amb la presidenta d’Occitània, Carole Delga, a Narbona,i fan una reclamació conjunta per millorar la connexió ferroviària
 
·        Delga agraeix la manifestació d’ahir a Barcelona, i Puigdemont denuncia les traves que posa l’Estat per a l’acolliment de refugiats
 
·        Catalunya i Occitània signen un acord d’intencions per enfortir la col·laboració bilateral
 
Reuniˇ presidenta OccitÓnia El president Puigdemont amb la presidenta Delga, a la seu del Govern d'OccitÓnia

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de la Regió Occitània, Carole Delga, han signat aquesta tarda, a Narbona, una carta d’intencions per reforçar la cooperació bilateral entre els dos territoris. Puigdemont i Delga, que han mantingut una reunió de treball a la seu del govern d’Occitània, han analitzat la situació política i econòmica a Catalunya i a la regió francesa, amb especial interès pel futur del  corredor mediterrani.
 
Els dos presidents, que han comparegut posteriorment en una roda de premsa conjunta per explicar el contingut de la trobada, han reclamat aquesta connexió ferroviària, que, ha dit  Puigdemont, “és un projecte que, si no l’empenyem nosaltres, l’Estat gaire pressa no té”. En aquesta línia, el cap del Govern català ha mostrat la seva satisfacció per l’anunci de la posada en marxa dels treballs per desbloquejar el tram Montpeller-Beziers,  però ha volgut subratllar que “ens queda el tram fins a Perpinyà, però, sobretot, un tram que està escandalosament obsolet en la part espanyola”. “No pot ser que hi hagi un tram entre València i Barcelona que tingui una sola via”, ha denunciat.
 
El president Puigdemont ha valorat molt positivament la reunió de treball  amb la presidenta Delga, perquè, ha assegurat, “tenim una agenda comuna d’interès mutu, que ens permetrà aprofitar les potencialitats dels dos territoris per contribuir a donar més oportunitats i millorar les condicions dels nostres ciutadans, pel que fa al treball, l’economia o el medi ambient”. La presidenta Delga ha subratllat, per la seva banda, la voluntat “de treure profit dels vincles històrics de totes dues regions per avançar conjuntament en projectes de futur”.
 
La presidenta d’Occitània ha agraït també la manifestació d’ahir a Barcelona demanant l’acolliment de les persones refugiades, i el president català, que ha qualificat la marxa “d’històrica”, ha denunciat que “la societat ho vol, el Govern està disposat, tenim les infraestructures a punt per acollir refugiats, però no venen perquè l’Estat no s’hi posa bé i aquest és un exemple clar de no tenir les eines pròpies d’un Estat absolutament necessàries per resoldre els desafiaments”.
 
Ambdós presidents han parlat també, segons ha explicat Puigdemont davant els mitjans de comunicació, “de la nostra identitat, la nostra cultura, les nostres llengües, i de la potencialitat de Barcelona com el centre on s’està produint aquesta quarta revolució industrial basada en la intel·ligència artificial, entre altres camins per treballar conjuntament”.
 
Neutralitat i respecte per les decisions internes
 
El president de la Generalitat ha mostrat també el seu agraïment per “la neutralitat” d’Occitània envers el procés català, i ha deixat clar que la posició de Catalunya respecte els temes identitaris de la regió francesa “és també absolutament neutral i respectuosa amb les decisions que es prenguin”, que, ha subratllat “no vol dir que siguem indiferents, perquè ens interessa saber el que passa als nostres veïns, però hem de ser neutrals i respectuosos”, ha insistit.
 
Pel que fa al posicionament davant Europa, Carole Delga ha expressat la voluntat de Catalunya i Occitània de reforçar les competències de les regions. “Encara que hi ha una incertesa a Europa, les regions aporten esperança, perquè som el vincle amb el territori i som els que representem la proximitat als ciutadans i la solidaritat”, ha declarat. I ha afegit “sense poder regional, Europa no pot ser forta”.
 
Per part del Govern també han participat en la trobada el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; el delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert.
 
El president Puigdemont es desplaçarà demà a Toulosa on té previst reunir-se amb la junta de l’associació empresarial Medef.
 
 
Acord de cooperació transfronterera
La carta d’intencions signada avui és prèvia al conveni de cooperació transfronterera que se signarà i que permetrà que els dos executius facin actuacions conjuntes per promoure els interessos dels dos territoris davant les instàncies comunitàries i es desenvolupin projectes comuns que beneficiïn els agents catalans i occitans en àmbits prioritaris com el transport, especialment el ferroviari, l’ensenyament, la mobilitat laboral, la  llengua o l’ajut a les persones refugiades.
 
L’acord s’emmarca en els lligams històrics dels dos territoris i les relacions de proximitat que desenvolupen des e l’any 1983 a través de la Comunitat de Treball dels Pirineus i, posteriorment, de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, entre d’altres. El maig de 2015 la Generalitat i la Regió Llenguadoc-Rosselló van signar un conveni de cooperació que ara es vol ampliar i reforçar amb la nova regió d’Occitània, sorgida l’1 de gener de 2016 amb l’agrupació de les regions Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló.
 
Nota: S’adjunta dossier de premsa i el text de l’acord

 
 
 
 
Fotografies
Foto reuniˇ presidents

Foto reuniˇ presidents JPG 1,524MB

Fitxers adjunts
Document

Dossier de premsa PDF 3,232MB

Document

Text de l'acord PDF 163KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat