Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
23-12-2016 22.25

President Puigdemont: "El Pacte Nacional pel Referčndum neix amb gran transversalitat i un comú denominador, la voluntat de celebrar un referčndum"

  • La reunió amb agents polítics, econòmics, socials i institucionals, que el cap de l'Executiu ha convocat aquesta tarda al Parlament ha acordat crear el pacte, que persegueix fer el referèndum “de manera acordada amb l’Estat espanyol” i buscar suports a nivell internacional per la demanda catalana
  • Puigdemont ha anunciat la creació d’una comissió executiva del pacte coordinada per Joan Ignasi Elena i integrada també per Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme-Laura Gil, Itziar Gonzalez, Francesc Pané i Carme Porta
Cimera pel referčndum La reunió s'ha celebrat al parlament de Catalunya . Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquesta tarda la creació del Pacte Nacional pel Referèndum amb la voluntat de celebrar a Catalunya un referèndum sobre quin ha de ser el vincle entre Catalunya i Espanya, de fer-lo de manera acordada amb l’Estat espanyol i de buscar també suports fora del país”. Així s’ha acordat a la reunió que el cap de l’Executiu ha convocat aquesta tarda al Parlament amb agents polítics, econòmics, socials i institucionals i que tenia com a objectiu analitzar la situació política i social que ha de permetre la convocatòria d’aquesta consulta.
 
Carles Puigdemont ha explicat en una compareixença posterior davant els mitjans de comunicació que el referèndum és “l’eina que tots els presents hem compartit com a idònia per resoldre la demanda catalana”. Un referèndum que compti amb un amplíssim suport, variat i plural, que busqui suports més enllà de les organitzacions i partits que estem en aquest pacte i que pugui demostrar en el moment en què es consideri oportú davant l’Estat espanyol que aquesta demanda té un amplíssim suport darrere”, ha subratllat.
 
Amb la voluntat que el funcionament d’aquest pacte “representi la transversalitat i pluralitat avui reflectida”, el president ha anunciat que hi haurà una comissió executiva inicial “que és oberta a aportacions d’altres persones en les properes setmanes” i que s’encarregarà de “vetllar pel compliment i seguiment dels acords que hem arribat o podem arribar”. Aquesta comissió estarà formada per Maite Arqué, Jaume Bosch, Francesc de Dalmases, Carme-Laura Gil, Itziar Gonzalez, Francesc Pané, Carme Porta i Joan Ignasi Elena, que actuarà com a coordinador.
 
El president també ha anunciat que “caldrà fer una campanya d’adhesions a aquesta idea” per tal d’acreditar davant de l’Estat espanyol i del conjunt de la població la voluntat i el suport per fer un referèndum. Si hi ha la voluntat de tirar endavant aquesta campanya, Puigdemont ha subratllat que “caldrà elaborar un manifest integrador que serveixi per explicar, aquí i fora, el sentit de la campanya d’adhesions a la sol·licitud de la celebració d’un referèndum”.
 
Durant la seva intervenció, el president també ha volgut expressar a Joan Rigol “el profund agraïment” per “la feina, l’entrega, l’esforç i els resultats derivats del Pacte Nacional per al Dret a Decidir”. Un pacte que ha dit que ha sembrat “la llavor de consens, de transversalitat i d’intentar ampliar l’espectre, més enllà de les organitzacions polítiques, del que és un sentiment i un dret que reuneix a la majoria del poble de Catalunya”.   
 
A la reunió també hi ha assistit, per part el Govern, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; la consellera de Presidència, Neus Munté; el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el conseller de Justícia, Carles Mundó. També hi han pres part la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els expresidents del Parlament de Catalunya; l’expresident Mas; els presidents de les quatre diputacions, així com representants de grups polítics; diputats, senadors i eurodiputats; patronals, sindicats i entitats socials. 
 
Fotografies
Reunió al Parlament (1)

Reunió al Parlament (1) JPG 2,285MB

Reunió al Parlament (2)

Reunió al Parlament (2) JPG 2,501MB

Reunió al Parlament (3)

Reunió al Parlament (3) JPG 1,988MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat