Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
28-11-2016 15.25

El Govern denuncia la invasió competencial de l'Estat en les subvencions per a programes d'atenció social i en reclama la gestió

Bassa: "Estic convençuda que una gestió feta des de Catalunya permetria fer un repartiment més ajustat a les necessitats de les entitats socials catalanes"

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet la denuncia durant una visita a Tarragona on ha coincidit amb la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
 
Col·locació de la primera pedra
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha tornat a reclamar a l’Estat la gestió de la convocatòria de subvencions estatals destinades a la realització de programes d’interès general amb càrrec a l’assignació tributària de l’IRPF. La consellera ho ha fet aquest dilluns a Tarragona durant un acte on ha coincidit amb la nova ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat.
 
“Diversos tribunals ens han donat la raó en aquest aspecte i estic convençuda que una gestió feta des de Catalunya, que compta amb competències exclusives en matèria de serveis socials, ens permetria fer un repartiment més ajustat a les necessitats de les entitats socials catalanes i un major retorn de  la recaptació que es fa Catalunya per aquest concepte”, ha dit la consellera. Bassa ha lamentat que “una vegada més l’Estat no té en compte les nostres especificitats i, sobretot, l’esforç que fem els contribuents amb la gestió de la casella del 0,7% i any rere any distribueix entre les entitats catalanes una quantitat molt menor de la recaptació resultant”.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha plantejat diversos requeriments i denuncies per invasió competencial sobre aquesta qüestió  i ha obtingut sentències favorables, en les quals el Tribunal Constitucional ha reconegut la competència de la Generalitat en aquesta matèria, tot i que l’Estat segueix sense ajustar les noves disposicions a la doctrina expressada pel tribunal. “Precisament, la Generalitat va interposar el darrer conflicte positiu de competència davant del TC sobre aquest assumpte el mes de setembre passat”, ha recordat la consellera.
 
El Tribunal Constitucional ha reiterat en les darreres sentències que l’Estat ha de territorialitzar la dotació pressupostària per finançar aquest tipus de subvencions, en base a criteris objectius de repartiment acordats conjuntament, i transferir a Catalunya la quantia global corresponent per tal que completi la regulació normativa de les subvencions, les convoqui, les gestioni i les concedeixi, d'acord amb l'art.114 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.
 
Primera pedra del centre La Muntanyeta Bonavista
La consellera Bassa i la ministra Montserrat han participat en l’acte de col·locació de la primera pedra del nou centre La Muntanyeta Bonavista. L’equipament, projecte per l’Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona, disposarà d’un servei residencial i d’un centre ocupacional d’atenció diürna. El centre estarà ubicat en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Tarragona.
 
Durant la seva intervenció la consellera ha anunciat que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies concertarà les 12 places residencials del futur centre.
 
La consellera Bassa ha dit que aquest és un projecte molt engrescador i ha lloat l’empenta de l’entitat per tirar endavant aquestes noves instal·lacions. “Aquest nou centre us permetrà donar un salt endavant, donar una millor resposta als nous reptes del futur , complementarà els serveis que ara oferiu i atendrà les demandes de les famílies i les persones amb paràlisi cerebral”, ha afirmat Dolors Bassa.
 
La consellera també ha dit que aquest nou equipament residencial, juntament amb el nou servei adreçat a infants i adolescents amb discapacitat psíquica i trastorns de conducta que s’ubicarà a les instal·lacions del Grup Pere Mata de Reus, contribuirà a millorar notablement el nombre de places residencials per a persones amb discapacitat a la demarcació de Tarragona.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies destinarà 200.000 euros a la construcció del centre a través del conveni caixes.
Fotografies
Acte de col·locació de la primera pedra

Acte de col·locació de la primera pedra JPG 247KB

L'alcalde de Tarragona, la ministra Montserrat i la consellera Bassa durant l'acte de col·locació

L'alcalde de Tarragona, la ministra Montserrat i la consellera Bassa durant l'acte de col·locació JPG 232KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat