Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-01-2017 14.21

Junqueras: "El referŔndum catalÓ tindrÓ totes les garanties habituals en un procÚs electoral i refrendatari"

Afirma que la voluntat del Govern Ús que "sigui el mÚs acordat possible" per˛ tambÚ ha deixat clar que es realitzarÓ "malgrat les dificultats que posi l'Estat"

  • Assegura que la voluntat del Govern és que “sigui el més acordat possible”, però que es portarà a terme “malgrat les dificultats que posi l’Estat”
  • Recorda que els pressupostos del 2017 són una eina fonamental perquè el resultat del referèndum es pugui implementar
Fotografia de l'entrevista del Vicepresident, a Rac1
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha assegurat avui que el referèndum que es celebrarà a Catalunya tindrà “totes les garanties habituals en un procés electoral i refrendatari”, i que “intentarem que sigui el més semblant possible als processos electorals que hi ha hagut fins al moment”, seguint les recomanacions de la Convenció de Venècia en matèria electoral.
En una entrevista al programa El Món a Rac1, Junqueras ha explicat que el referèndum va ser una de les qüestions abordades ahir en la reunió que va mantenir amb la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria. Junqueras ha reiterat que la voluntat del govern català és que el referèndum sigui “el més pactat i acordat possible”, però també ha deixat clar que es portarà a terme “malgrat les dificultats que posi l’Estat”. “Tenim un mandat democràtic, que és permetre que els ciutadans decideixin i s’expressin. Ha passat a tants llocs del món que ens sembla evident que aquí també passarà”, ha remarcat.
El vicepresident del Govern també ha posat de manifest la importància que, de cara a la celebració del referèndum, té l’aprovació del projecte de pressupostos per a l’any 2017, ja que “no podem afrontar el repte del referèndum amb un govern afeblit i que no disposi de la plenitud d’eines necessàries per poder-ho implementar”. Per Junqueras, no només es tracta de fer el referèndum i guanyar-lo, “que és molt important”, sinó que “cal continuar desplegant eines i instruments d’Estat que en gran mesura estan associats als pressupostos del 2017”.
 
Pressupostos “positius i necessaris”
El màxim responsable de les finances de la Generalitat ha assegurat que els pressupostos del 2017 són “molt positius i necessaris en el context actual”, ja que “no només no retallen, sinó que són claríssimament expansius”. Junqueras ha recordat que els comptes per al 2017 preveuen un increment de més de 1.170 milions d’euros en polítiques socials, que inclouen 408M€ més en l’àmbit de la Salut i 338M€ més en Ensenyament. “Ens estem jugant la diferència entre uns pressupostos que impliquen 1.170M més en polítiques socials o la pròrroga d’uns en els quals hi ha 1.170M menys. Aquesta diferència és tan colossal que em sembla que tothom farà els esforços que calgui perquè s’aprovin”, ha afegit.
 
Incerteses de l’economia
El vicepresident del Govern ha citat altres temes que va plantejar a Sáenz de Santamaria durant la reunió d’ahir, com ara les incerteses sobre el futur de les pensions o la situació “preocupant” de l’endeutament de l’Estat espanyol. “Són qüestions extraordinàriament rellevants i a les que generalment prestem poca atenció”, ha remarcat Junqueras, qui ha afegit que “tard o d’hora, els tipus d’interès pujaran, i això tindrà un impacte enorme en les economies del món occidental”. En aquest sentit, el vicepresident ha explicat que un increment d’un 1% en els tipus d’interès que paga actualment el Regne d’Espanya implicaria un increment d’uns 10.000M€ l’any.
 
Conferència de presidents
Preguntat sobre la possibilitat que el president Puigdemont assisteixi a la conferència de presidents convocada pel Govern espanyol, Junqueras ha recalcat que la posició del Govern és que “no té sentit anar a una conferència d’aquest tipus si no hi ha un diàleg bilateral que permeti  afrontar els problemes que són específics de la realitat catalana”. “Si tothom, inclòs el mateix Mariano Rajoy, reconeix en públic i en privat que el gran tema és Catalunya, el que hauria de fer és afrontar-lo a través d’una relació directa amb el Govern de Catalunya”, ha reblat.
Fotografies
Fotografia de l'entrevista

Fotografia de l'entrevista JPG 3,872MB

Fitxers adjunts
Document

Nota de premsa PDF 64KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat