Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
29-07-2017 15.13

Conseller Turull: "No admetrem ni coaccions ni intimidacions i el que demanem sobretot ara és celeritat a la justícia"

  • La Generalitat ha presentat una denúncia contra els guàrdies civils autors dels interrogatoris a alts càrrecs i treballadors públics
  • Segons Turull  “voler imputar per sedició a treballadors públics, alts càrrecs de la Generalitat, a persones i entitats pel fet de participar en la web del Pacte Nacional pel Referèndum o el registre de catalans a l'exterior, és d’una desproporció absoluta”
  • El portaveu del Govern ha refermat la voluntat del Govern de posar-se “al capdavant” en la defensa de “tothom que estigui implicat en aquesta defensa de la democràcia i del diàleg”
El conseller Turull amb una còpia de la denuncia El conseller Turull a Parets del Vallès amb una còpia de la denuncia
La Generalitat de Catalunya ha presentat aquest matí al jutjat de guàrdia una denúncia contra els guàrdies civils autors dels interrogatoris que han fet a alts càrrecs del Govern i servidors públics els darrers dies. La denúncia ha estat “perquè entenem que segons els serveis jurídics poden constituir fins a cinc delictes greus” ha explicat aquest matí el conseller Jordi Turull des de Parets del Vallès, on ha atès els mitjans de comunicació.
 
Així mateix, la denúncia, a banda dels guàrdies civils autors dels interrogatoris, també es dirigeix contra qualsevol altra persona que, per la seva relació directa amb els fets que es denuncien, hagués col·laborat de forma activa i conscient a la comissió dels delictes que s’hi detallen.
 
Els cinc possibles delictes recollits per la denúncia presentada aquest matí al jutjat de guàrdia de la Ciutat de la Justícia són delicte comès per funcionaris contra els drets individuals (article 542 del Codi Penal); delicte d’obstrucció a la justícia (article 464.1 del Codi Penal); delicte d’usurpació d’atribucions (article 508.1 del Codi Penal); delicte de falsedat en document oficial (article 390.1 del Codi Penal) i delicte de violació de secrets (article 417.1 del Codi Penal).
 
Segons el conseller de la Presidència, “voler imputar per sedició a treballadors públics, alts càrrecs de la Generalitat, a persones i entitats pel fet de participar en la web del pacte Nacional pel referèndum o el registre de catalans a l'exterior, és d’una desproporció absoluta”, o “com ens temem, és una voluntat d'intimidació i de coacció per poder atacar al procés que viu Catalunya” ha reblat.
 
El portaveu del Govern ha refermat la voluntat del Govern de posar-se “al capdavant” en la defensa de “tothom que estigui implicat en aquesta defensa de la democràcia i del diàleg” i ha alertat que “no admetrem ni coaccions ni intimidacions i el que demanem sobretot ara és celeritat a la justícia”, la mateixa que ha demostrat tenir “en altres casos en què s'està intentant inhabilitar i condemnar a persones que estan clarament compromeses amb el referèndum de l’1 d'octubre”. Tot i que “ens agradaria que tingués el recorregut que s'espera de la justícia”, des de Govern “no descartem acudir a instàncies internacionals” però “el primer requisit és haver esgotat totes les vies d’altres casos” ha afegit.
 
Un dels possibles delictes que es podrien haver comès segons la denuncia presentada per la Generalitat és el d’usurpació d’atribucions, donat que els agents s’haurien auto-atribuït davant dels declarants la condició de comissionats del titular del Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona, quan no estaven actuant a sol·licitud d’aquest. Això demostraria, segons el conseller Turull, “que algú està enganyant, que algú se'n va més enllà de les seves funcions; i si a més a més el contingut és aquest to de coacció i d'intimidació nosaltres això no ho podem passar per alt”.
 
La denuncia també recull l’amenaça de citar a declarar “a lletrats que assistien a persones que van anar allà com a testimonis”, ha afegit. “Són les formes que hi ha”, ha lamentat, però ”si algú es pensa que farem com si no hagués passat res, doncs no”.
 
Turull també li ha contestat a Rajoy, que ahir va dir que no hi hauria referèndum el proper 1 d’octubre, que “no amb la mateixa determinació sinó amb més determinació” que “nosaltres diem que l’1 d’octubre sí hi haurà referèndum” perquè tot i que ell té “complicitats de tribunals, complicitats policials, i complicitats mediàtiques”, en un referèndum “el més important és la gent. I la gent a Catalunya té ganes de votar”.
 
“L'independentisme el que vol, com molts no independentistes, és votar” ha afirmat Turull, per qui “aquesta és la diferència de posar el futur polític de Catalunya en mans de cadascú dels catalans o posar-lo en mans dels tribunals” ha dit . “Totes aquestes amenaces perdigonades de si aplicaran això o allò no ens distraurà. Anem amb una absoluta determinació”, ha assegurat.
Fotografies
Foto del conseller Turull amb la denúncia

Foto del conseller Turull amb la denúncia JPG 1,673MB

Fitxers adjunts
Document

Denúncia en format pdf PDF 1,238MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat