Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
16-06-2017 17.32

ParÝs ret homenatge al catalÓ Francesc Boix, el fot˛graf de Mauthausen

El conseller Romeva ha assistit a la cerim˛nia de trasllat de les restes de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs

  • L’Ajuntament de París ha volgut honorar al fotògraf català traslladant-ne el fèretre al cementiri de Père-Lachaise
El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs
 
El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha assistit avui a la cerimònia de trasllat de les restes de Francesc Boix, conegut com el fotògraf de Mauthausen, al cementiri Père-Lachaise de París. A la cerimònia, presidida per l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo; també hi ha assistit el primer tinent alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello; el president de l’Amical de Mauthausen Francesa, Daniel Simon, i la neboda de Francesc Boix, Anna Maria Salomó Boix.  L’acte ha comptat amb la interpretació musical de la cantant Marina Rossell i el violoncel·lista Olivier Ledru.
 
L’Ajuntament de París ha volgut homenatjar al fotògraf català dedicant-li un espai rellevant a la capital francesa per la seva tasca i aportació a la condemna dels crims nazis. Boix ha estat traslladat des del cementiri de Thiais, també de París, al cèlebre cementiri Père-Lachaise al qual hi descansen persones reconegudes com Marcel Camus, Frédéric Chopin, Charles de Gaulle, Molière, Édith Piaf o Oscar Wilde.
 
El conseller Romeva ha manifestat avui a París que “Boix va ser els ulls de la humanitat dins del camp de Mauthausen” i “sense la seva valentia molts horrors no tindrien rostre”. Romeva en nom del Govern ha agraït l’homenatge de París a Boix i hi ha participat per “rendir-li honors i fer present que el seu país el recorda, el valora i en vol difondre el seu llegat”. També ha destacat que Boixva ser capaç, juntament amb altres presoners, de salvar les fotografies que van permetre documentar què havia ocorregut dins del camp” i ha afegit que “ara ens toca a nosaltres mantenir viu aquest record, no fallar i reaccionar davant qualsevol indici de ressorgiment del nazisme”.
 
En el marc de l’homenatge a Francesc Boix promogut per l’Ajuntament de París, el Govern va organitzar dijous de la setmana passada un acte de reconeixement al fotògraf al Museu d’Història de Catalunya. L’acte va comptar també amb la participació del conseller Romeva i s’hi van projectes algunes de les imatges que Boix va prendre el camp i que van servir, posteriorment, per documentar i denunciar la barbàrie del III Reich.
 
A principis de maig una delegació del Govern català, encapçalada pel conseller Romeva, va participar en el 72è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen a Àustria, on el Govern de Catalunya va inaugurar una placa commemorativa en memòria de totes les persones deportades als camps nazis.
 
El fotògraf de Mauthausen
 
Francesc Boix va néixer a Barcelona el 1920. Amb només 17 anys va lluitar a la Guerra Civil al bàndol republicà i el 1939, amb la fi de la guerra, es va exiliar a França on va ser capturat pels nazis i deportat al camp de Mauthausen. Al camp, gràcies als seus coneixements de fotografia, va ser destinat al servei d’identificació on s’encarregava de fer retrats policials a tots els presos, documentar les morts, els experiments mèdics o les visites d’alts càrrecs nazis. Amb la col·laboració d'altres presos van amagar i sostreure del camp unes 20.000 fotografies i negatius que es van convertir en proves gràfiques per demostrar els crims del genocidi nazi. Boix, que va morir a París l’any 1951, va ser l'únic testimoni de l’estat als judicis de Nuremberg i Dachau. 
Fotografies
El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs

El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs JPG 544KB

El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs

El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs JPG 2,404MB

El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs

El conseller Romeva ha participat al trasllat de Francesc Boix al cementiri PŔre-Lachaise de ParÝs JPG 2,815MB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat