Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-01-2017 11.18

El Govern demana que s'agilitzi la relocalitzaciˇ de refugiats davant les condicions climatol˛giques actuals

Referma la voluntat que Catalunya aculli 4.500 persones i assegura que ja s'estÓ preparat per rebre'n 1.200 amb carÓcter d'urgŔncia

El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania es reunirà dijous amb la secretària d’Immigració i Emigració per reclamar que s’acceleri el compliment dels compromisos adquirits d’acollida de persones refugiades en les properes setmanes
 
Catalunya demana una resposta urgent i referma la seva voluntat d’acollir 4.500 persones
El secretari d’Igualtat Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, es reunirà aquest dijous a Madrid amb la secretària d’Immigració i Emigració, Marina del Corral, per reclamar a l’estat espanyol que acceleri els compromisos adquirits amb la UE pel que fa a la relocalització i reassentament de persones refugiades. Amorós ha denunciat que “les dramàtiques condicions climatològiques, d’altra banda totalment previsibles, exigeixen una resposta urgent. És una irresponsabilitat greu no accelerar els processos de relocalització, fem una crida a totes les institucions a treballar plegats per acomplir els nostres compromisos de la forma més ràpida possible”.
 
“Només a Grècia parlem d’unes 65.000 persones, concretament 50.000 al continent i 15.000 a les illes, és una quantitat irrisòria si la comparem amb els refugiats que hi ha a Jordània o Líban, o amb la immigració rebuda entre el 2000 i el 2010”, ha explicat Amorós, que també ha fet referència a la situació que pateixen les persones refugiades que es troben a Turquia i Líban.
 
El secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania ha assegurat que “si tots els països de al UE complissin els compromisos que van adquirir, es podria resoldre aquesta situació en menys d’una setmana”. És per això que ha refermat el compromís de Catalunya per acollir 4.500 persones i ha assegurat que “ara mateix estem preparats per rebre 1.200 persones amb caràcter d’urgència".
 
Amorós ha reiterat la necessitat d’un canvi de model d’acollida agafant com a referència l’experiència de Catalunya en l’acollida de persones immigrades i el treball amb refugiats que s’ha implantat a Suècia, Alemanya o Canadà, on es reconeix el dret d’asil des de l’Estat, però l’acollida i la integració de les persones refugiades es fa des del territori. El Govern català fa una aposta clara per aquest model en què el  món local amb la coordinació de la Generalitat hi juguen un paper clau, tal com estan fent. “Malgrat ser un pla estatal, el 52% de les places per a persones refugiades a Catalunya han estat proveïdes pel Govern de la Generalitat a través del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades”, ha destacat Amorós, que ha reclamat un cop més que es territorialitzin els fons per a gestionar l’acollida de persones refugiades.
 
Finalment el secretari ha recordat que “durant el 2016 a Catalunya vam passar de 28 a 450 persones refugiades. Unes xifres clarament insuficients que contradiuen la voluntat del poble català, que pot i vol acollir”.
 
En aquest sentit, el secretari també té previst demanar a l’Estat “que acceleri el trasllat a Catalunya de 271 persones refugiades que avui són a Grècia, en una situació d’alta vulnerabilitat, que portem demanant que vinguin des de juny, i de les quals, després de sis mesos de gestions només n’han arribat 6”.
Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat