Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
01-06-2017 15.40

Renda Garantida de Ciutadania, un nou dret social, un acord de país

  • El Govern  i els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per a una Renda Garantida de Ciutadania han signat l’acord que farà possible la tramitació d’una llei al Parlament de Catalunya per a garantir aquest nou dret
  • La renda garantida de Ciutadania assegura els ingressos mínims de les persones que es trobin en situació de pobresa, alhora que desenvolupa el seu apoderament i promoció cap al món laboral
Infografia
El Govern  i els promotors de la Iniciativa Legislativa Popular per a una Renda Garantida de Ciutadania han signat l’acord que farà possible la tramitació d’una llei al Parlament de Catalunya per a garantir aquest nou dret.
 
El  president Carles Puigdemont ha subratllat la  “importància extraordinària” que suposa haver arribat a aquest acord perquè “estrena un camí  per assolir una ciutadania amb dignitat”.  Ha assegurat que “un país no pot considerar-se  decent si una part de la població, petita o gran, està sota els llindars de la dignitat”. I s’ha mostrat convençut que la renda garantida “encarrila aquesta part de la població a superar aquest llindar”
 
Per la seva banda, la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha assegurat que “aquest és un nou dret social que conquerim gràcies a un acord de país, el primer dret de l’etapa post crisi. És un canvi de paradigma que ataca a les desigualtats, fent que totes aquelles persones que són vulnerables puguin ser actives a la societat i vinculat a un acompanyament per a la inserció social i laboral, perquè el treball és la primera política social”.
 
La renda garantida de Ciutadania assegura els ingressos mínims de les persones que es trobin en situació de pobresa, alhora que desenvolupa el seu apoderament i promoció cap al món laboral
 
Atén situacions de vulnerabilitat i combat les desigualtats. No es tracta només d’una prestació, ni d’una renda bàsica per a tothom, és per a les persones que no arribin al 100% de l´índex de renda de suficiència de Catalunya situat en 664 euros al mes.
  
La Renda Garantida de Ciutadania ha de ser tramitada com a llei al Parlament i es preveu que comenci la seva aplicació el mes de setembre d’aquest any amb un 85% de la prestació. La implementació es durà a terme durant quatre anys, fins a l’abril de 2020, quan tots els beneficiaris ja en cobraran el 100%. Durant aquest temps, una comissió farà un seguiment per tal d’avaluar l’aplicació i modular els canvis necessaris per a fer-la efectiva.
  
 
Beneficiaris de la Renda Garantida de Ciutadania
 
Podran obtenir la Renda Garantida de Ciutadania totes aquelles persones majors de 23 anys amb dos anys de residència a Catalunya i que hagin esgotat totes les prestacions i no tinguin un patrimoni superior a la primera residència. Tot i així, existeixen algunes compatibilitats amb ajuts socials, com són les prestacions derivades de la llei de dependència, així com les famílies que rebin beques de transport i menjador escolar, les altres ajudes són compatibles i alhora computables.
 
Una altra exempció que contempla l’acord és per les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que tinguin una renda inferior a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Aquestes famílies podran rebre la prestació fins a arribar a aquest topall.
 
Les persones que vulguin adquirir la Renda Garantida de Ciutadania hauran de sol·licitar-la a través de les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Des del Departament de Treball se’ls traçarà el pla d’inserció
Fitxers adjunts
Document

Infografia en PDF PDF 124KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat