Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
01-08-2018 22.52

Conseller Maragall: "La reunió ha servit per constatar que tenim conceptes de normalitat molt diferents"

  • La primera reunió de la Comissió Bilateral ha servit per constatar la distància entre el Govern català i el govern central. La ministra Batet ha fet evident l’immobilisme de l’Estat a l’hora de tractar els temes polítics
Govern
 
El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, ha presidit la primera reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat celebrada aquest dimecres al Palau de la Generalitat. La comitiva del govern espanyol l’ha encapçalada la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet.
Segons el conseller Maragall, aquesta primera reunió ha servit per constatar que el Govern de la Generalitat i l’Estat “tenim conceptes de normalitat molt diferents”, tot i que ha explicat que, malgrat tot, “la reunió ha estat correcta, de bon to i de respecte però també llarga i dura”.
 
El conseller ha subratllat que “ens sentíem obligats a parlar de drets i llibertats, i per tant dels presos polítics i dels exiliats. La conclusió és un ‘no’ de l’Estat, com si fos aliè a tot el que ha passat”.
“Sembla que estem molt lluny d’entendre què vol dir bilateralitat. Ells la neguen a la pràctica o la redueixen a una simple gestió tècnico-administrativa”, ha lamentat Maragall.
Tot i la postura de l’Estat espanyol, el conseller ha assegurat que “insistirem, continuarem dialogant i guanyarem malgrat se’ns digui que hi ha temes dels quals no es pot parlar”.
“Per nosaltres és fonamental aquesta total negativa en tractar els drets i llibertats del país i la total negativa en entrar a tractar les vies de participació democràtica. Com vol afrontar el govern central la qüestió catalana? Amb quina actitud?”, ha remarcat.
“Estem convençuts que hem fet bé fent aquesta reunió i constatant les discrepàncies, que són òbvies i profundes. Però això no ens excusa de treballar. Hi ha massa coses en joc i els temes que hem de perseguir acordar són massa importants”, ha insistit el conseller.
 
En aquest sentit, Maragall ha advertit que “no ens refugiarem en el disgust o la crítica. Això és política, serà llarg i dur, però tenim un calendari. Abans de desembre de 2018 haurem celebrat totes les reunions de totes les comissions. Veurem pas a pas fins on arribarem”.
 
La primera trobada de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat ha acordat el nomenament de la representació estatal a les comissions paritàries i la reactivació de les comissions bilaterals: la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, la Comissió Mixta de Transferències i la Comissió Bilateral d’Infraestructures.
 
La reunió, que ha durat gairebé quatre hores, ha estat presidida pel conseller Ernest Maragall i l’han acompanyat, per part del Govern de la Generalitat, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Elsa Artadi; la secretària general d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Mercè Salvat; el delegat del govern de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell; el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve; i el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Aleix Villatoro.
 
Per part del govern espanyol, la ministra Meritxell Batet ha encapçalat la comitiva integrada pels secretaris d’Estat de Política Territorial, Ignacio Sánchez; d’Hisenda, Inés María Bardón; d’Infraestructures, Pedro Saura; i de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla; la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera; i el secretari de la representació de l’Estat espanyol, José María Pérez.
Fotografies
Govern

Govern JPG 128KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat