Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
14-07-2017 13.18

President Puigdemont: "La primera de les garanties del referèndum és el Govern, l'1 d'octubre votarem""

 
·        El cap del Govern anuncia la renovació de l’Executiu, amb les incorporacions de Jordi Turull, com a conseller de la Presidència; Joaquim Forn, Interior, i Carla Ponsatí, Ensenyament
 
·        El vicepresident Junqueras fa públic també, en una roda de premsa conjunta amb el president, que s’incorpora al seu Departament l’àrea de processos electorals
 
·        Puigdemont i Junqueras asseguren que les decisions del Govern seran preses de manera corresponsable i solidària per tots els membres, sense excepció, i s’estableix un òrgan de coordinació política per avançar en l’organització del referèndum
El president i el vicepresident durant la roda de premsa El president i el vicepresident durant la roda de premsa. Autor: Jordi Bedmar

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha anunciat aquest matí la renovació del Govern, amb la incorporació de Jordi Turull, com a conseller de la Presidència i portaveu; Joaquim Forn, com a conseller d’Interior; Clara Ponsatí, com a consellera d’Ensenyament, i Víctor Cullell, com a secretari de Govern.
 
Aquest anunci l’ha fet Carles Puigdemont en el decurs d’una roda de premsa al Palau, on ha emmarcat aquesta renovació en la decisió que “l’actual legislatura autonòmica s’acabi l’1 d’octubre amb un referèndum d’autodeterminació”, tal i com és el compromís del Govern i les decisions del Parlament que el sustenten.  L’endemà d’aquesta data, segons ha dit el president, “començarà un nou cicle en funció de la voluntat dels catalans, o bé una nova etapa autonòmica si guanya el no, o una etapa en la qual Catalunya començarà a caminar com a estat independent, i per fer-ho possible el Govern de la Generalitat ha d’actuar com a primera de les garanties necessàries”.
 
Aquesta funció de garanties, ha explicat el president, es completarà “amb la determinació i la convicció de tots els consellers i conselleres, sense excepció, en la necessitat d’avançar en el referèndum de l’1 d’octubre”. “Cap dubte ni vacil·lació en cap conseller sobre el que aquest país ha de decidir en referèndum què vol ser”, ha insistit. I ha afegit “tots som i serem solidaris en les decisions”. Per això, el cap de l’Executiu ha donat les gràcies a “tots els nous consellers per la confiança que fan en aquest moment”. I ha continuat “cal molt coratge, molta valentia i, sobretot, molta lleialtat a la institució i al país per assumir la seva responsabilitat en aquest moment”.
 
El president ha emmarcat també aquesta renovació de l’Executiu perquè “ens cal preparar-nos per una etapa molt diferent, en què ens trobarem en una situació d’hostilitat permanent de l’Estat”, recordant així que la proposta d’un referèndum acordat no ha estat atesa, i fins i tot ha estat “desconsiderada i rebutjada, com totes les altres propostes precedents en aquest sentit”.
 
“Motius pel cessament cap ni un, motius per l’agraïment tots”

Pel president, la decisió dels consellers d’Interior, Jordi Jané; d’Ensenyament, Meritxell Ruiz; i de la Presidència, Neus Munté, i del secretari de Govern, Joan Vidal de Ciurana “de fer un pas al costat” ha propiciat la renovació del Govern, perquè “han actuat amb un profund sentit de servei públic i han demostrat amb aquesta darrera decisió que s’han guiat sempre per l’ètica de la responsabilitat”. Per això, ha deixat clar que “jo no he cessat a ningú”, perquè “motius pel cessament cap ni un, motius per l’agraïment tots, pels serveis prestats, per la lleialtat i pel coratge”.
 
En aquest sentit, Puigdemont ha agraït també als exconsellers que s’hagin posat a disposició dels nous consellers i de tot el Govern “perquè compten amb ells, com ho ferm amb tantes altres persones des de diferents responsabilitats, són igualment peces necessàries per garantir el dret dels catalans a decidir el seu propi futur”. “No sobra ningú, tots fem falta”, ha reblat.
 
Àrea de processos electorals i òrgan de coordinació política
 
El vicepresident Junqueras ha explicat també, en la sessió informativa, algunes decisions preses pel president i ell mateix encarades a facilitar la convocatòria, l’organització i la celebració del referèndum. Així, ha anunciat “la incorporació de l’àrea de processos electorals” en el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, i el fet que “les decisions del Govern seran preses de manera corresponsable i de manera solidària per tot l’Executiu”.
 
Junqueras  ha anunciat també “l’establiment d’un òrgan de coordinació política”, que ha assegurat sempre ha estat així però que ara es reconfirma, “i que està format pel president, pel vicepresident, pel secretari de Govern i pel secretari de Vicepresidència, amb el convenciment que totes aquestes decisions ajuden a assumir les responsabilitats necessàries per facilitar , de la millor manera possible, els compromisos que té el Govern amb el conjunt del nostre país.
 
 
 
Fotografies
El president i el vicepresident durant la roda de premsa (1)

El president i el vicepresident durant la roda de premsa (1) JPG 825KB

El president i el vicepresident durant la roda de premsa (2)

El president i el vicepresident durant la roda de premsa (2) JPG 846KB

El president i el vicepresident durant la roda de premsa (3)

El president i el vicepresident durant la roda de premsa (3) JPG 645KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat