Accessos directes:
gencat.cat | L'Estatut | El Parlament | Contactar
11-04-2016 12.30

Joventut obre les preinscripcions de 1.214 places per a 103 camps de treball per aquest estiu

Els joves d'entre 14 i 29 anys poden fer les preinscripcions des d'avui a internet

La Direcció General de Joventut ha obert aquest matí les preinscripcions a un total de 1.134 places per als 51 camps de treball que s’han organitzat aquest estiu a Catalunya, i a 80 places més per a 52 camps de treball organitzats a la resta de l’Estat.
 
Els joves d’entre 14 i 29 anys interessats en participar-hi poden fer la seva preinscripció des de les 12 hores d’aquest matí a través d’aquest web i tenen temps fins el proper 18 d’abril a la mateixa hora.
 
L’adjudicació de les places es farà mitjançant un sorteig públic davant notari, que tindrà lloc el proper 20 d’abril a Loteria de Catalunya. A l’hora de fer la preinscripció, cada jove podrà escollir fins a tres preferències, i el sorteig establirà l’opció que finalment s’assignarà.
  
Els camps de treball consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural. L’allotjament pot ser en cases de colònies, en tendes de campanya, o en instal·lacions habilitades expressament.
 
L’oferta de camps de treball permet escollir entre activitats organitzades a Catalunya i a d’altres països repartits per Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.
 
Camps de treball a Catalunya
 
A Catalunya s’ofereixen enguany un total de 51 camps de treball, que estan organitzats per la Direcció General de Joventut a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre. D’aquests, 18 camps de treball són novetats d’enguany, mentre que la resta són una continuació de projectes ja iniciats en anteriors campanyes.
 
Camps de treball a Catalunya per a joves catalans (35 camps de treball amb 777 places):
 
Alguns d’aquests camps de treball destacats per la seva novetat o per les seves característiques són:
 
  • “La costa de Mirantfont” (La Fatarella, Terra Alta). Els participants al camp faran tasques de recuperació de camins històrics i de control de residus per preservar part del patrimoni cultural i mediambiental de la comarca. Es pretén contribuir, així, al coneixement de l’evolució de la pagesia i la ramaderia al territori.
  • “Connecta’t al Montsant” (La Morera de Montsant, Priorat). El programa inclou tasques de manteniment, restauració i conservació de la Serra de Montsant i dels espais públics del municipi. Els participants viuran una experiència de voluntariat en un espai protegit que els servirà per formar-se en els àmbits de la geografia, la conservació, el manteniment i la gestió d’espais naturals.
  • “Creem i marquem rutes per l’entorn de Cervera” (Cervera, Segarra). La feina del camp de treball es basarà en la senyalització i manteniment de tres rutes ja establertes: Rutes dels germans Marc Márquez, dues rutes d’uns 12 i 16 quilòmetres de recorregut que passen per espais on habitualment ambdós pilots entrenen; i la Ruta dels nuclis agregats, d’uns 20 quilòmetres, que vol donar a conèixer aquests petits pobles i el seu patrimoni natural i històric.
  • “Corregim les mirades” (Vic, Osona).Els treballs permetran que els participants coneguin i convisquin amb persones amb discapacitat i que puguin adonar-se que aquesta circumstància forma part de la seva identitat, però que no ha de ser un condicionant de la seva mirada.

Camps de treball a Catalunya per a joves residents a Catalunya i procedents d’altres comunitats autònomes (3 camps de treball amb 63 places):
 
A Catalunya s’organitzen un total de tres camps de treball en què hi participen joves catalans i joves procedents d’altres llocs de l’Estat, d’acord amb intercanvis de places entre Catalunya i altres comunitats autònomes. Són els següents:
 
  • “Trencant barreres” (Barcelona, Barcelonès). Col·laboració en activitats de lleure per a persones amb discapacitat intel·lectual, tot fent sortides lúdiques amb nens i joves amb pluridiscapacitat. També es faran tasques d’ampliació de l’hort del taller ocupacional i es crearà un fons de material lúdic adaptat que puguin gaudir els nois i noies de les llars, de l'escola i del taller d'Aspasim.
  • “Arqueologia inclusiva a la Vall de l'Ondara” (El Talladell, Tàrrega)”. Els joves faran un primer estudi del jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, que data del segle V aC. Delimitaran el jaciment buscant les restes de cases d’ús domèstic de l’ibèric tardà.
  • “Camp de treball d’Alfara de Carles: cuidem els Ports” (Alfara de Carles, Baix Ebre)”. Les tasques se centraran en la millora, el manteniment, la conservació i la restauració dels hàbitats naturals de l'entorn del barranc del Llop, com també a condicionar espais que es troben en aquesta zona, com ara algun abeurador.

Camps de treball a Catalunya per a joves catalans i de la resta del món (13 camps de treball i 294 places):
 
A Catalunya s’organitzen un total de 13 camps de treball en què hi participen joves majoritàriament estrangers, d’acord amb intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i d’arreu del món. Entre les novetats per aquest estiu hi ha:
 
  • “Un Salt a la natura – Jump to the nature” (Salt, Gironès). El camp de treball se centrarà en tasques manuals o posar trampes per tal de mesurar els animals capturats a fi de conèixer l’estat del riu.
  • Implica Pirineus: camins i boscos del Parc Nacional i el seu entorn (Vall de Boí, Ribagorça). Les tasques estan orientades a millorar el trànsit de persones pels camins: desbrossar i condicionar l'entorn, despedregar, reconstrucció o consolidació dels murs de pedra seca i accions puntuals als boscos. També es condicionaran antics barracons i infraestructures hidroelèctriques de la zona de Caldes de Boí per a integrar-les al paisatge, així com la neteja de l'entorn d'algunes esglésies romàniques.

Camps de treball realitzats a la resta de l’Estat 
 
Les places que la Direcció General de Joventut ofereix enguany per a joves catalans per a camps de treball organitzats en altres llocs de l’Estat sumen 80 places repartides en 52 camps de treball (6 a Andalusia, 5 al País Basc, 5 a les Illes Canàries, 5 a Castella Lleó, 4 a la Rioja, 4 a Extremadura, 3 al País Valencià, 3 a Cantàbria, 3 a Castella la Manxa, 3 a Galícia, 3 a Madrid, 3 a Melilla, 4 a  Múrcia i 1 a Ceuta).
 
En aquestes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un camp de patrimoni històric i cultural a Montejícar (Andalusia) fins al treball social per a persones amb discapacitat a Moraira (País Valencià), passant per diferents activitats per a potenciar el benestar de persones de la tercera edat a Bergara (País Basc).
 
Camps de treball internacionals 
 
Al marge dels camps de treball organitzats per la Direcció General de Joventut, els joves de 18 a 29 anys també tenen l’opció de participar als camps de treball d’intercanvi internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions.
 
El període d’inscripció per participar-hi és obert i es poden realitzar fins el novembre a través de la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals (COCAT), i del Servei Civil Internacional (SCI). En total, els joves catalans podran escollir entre uns 2.000 camps de treball.
 
Es preveu que uns 18.000 joves europeus participaran en aquests camps de treball. L’any passat, 520 joves del nostre país van participar en aquestes estades, mentre que Catalunya va acollir 227 joves estrangers.
 
Els camps de treball internacionals són projectes de voluntariat on un grup de joves d’arreu del món contribueix a tasques pel bé de la comunitat que acull el projecte. El desenvolupament de l’estada es fa en convivència amb altres persones, de manera que el jove ha de participar de totes les tasques quotidianes (neteja, preparació d’àpats...). La durada sol ser d’entre dues i tres setmanes, tot i que també hi ha estades d’un mes i de fins a un any sencer.
 
Enguany es pot escollir entre projectes de diferents temàtiques: restauració arqueològica, desenvolupament mediambiental, desenvolupament comunitari, solidaritat, treball amb infants, etc. Tots aquests camps de treball es desenvoluparan en comunitats locals dels cinc continents, en un intercanvi de places entre entitats juvenils d’arreu del món coordinades per l’associació Alliance. A Catalunya, aquest intercanvi de places i l’organització d’un total de 13 camps de treball en territori català que comptaran amb participants estrangers i catalans, és organitzat per la Direcció General de Joventut.
 
Enllaços
 
 
Fitxers adjunts
Document

Llistat de camps de treball i descripció PDF 181KB

Avís legal | Accessibilitat | Sobre gencat | © Generalitat de Catalunya Generalitat de Catalunya - www.gencat.cat